Muzykant 5 - osiem potencjometrów

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
preceli
Re: Muzykant 5 - osiem potencjometrów

Post autor: preceli » poniedziałek 26 lut 2007, 19:47

...P34, P35 rozumiem - zmiana barw GM....

Nie bardzo
Do zmiany brzmienia potrzebne Ci będzie coś, co wyśle komunikat Program Change a nie Control Change. Rozejrzyj się za innymi wersjami lub poczekaj na następne.
Wersja 5 "A"pracuje w obszarze niestandardowych kontrolerów CC. Czyli najbardziej sprawdzi się w przypadku gdy ktoś ma w instrumencie lub programie możliwość przypisania dowolnego CC do dowolnej akcji lub kontroli.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 26 lut 2007, 19:49

Tylko czy będzie możliwość zamiany w następnej wersji potencjometrów na encodery??
Później, jak się z akordeonem uporamy :)

[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

richtig

Post autor: richtig » poniedziałek 26 lut 2007, 20:24

......P34, P35 rozumiem - zmiana barw GM....

Nie bardzo
Do zmiany brzmienia potrzebne Ci będzie coś, co wyśle komunikat Program Change a nie Control Change. Rozejrzyj się za innymi wersjami lub poczekaj na następne.
Dzięki za informację, zapewne się kiedyś przyda, ale mnie jak na razie zmiana barw nie interesuje.

Wersja 5 "A"pracuje w obszarze niestandardowych kontrolerów CC. Czyli najbardziej sprawdzi się w przypadku gdy ktoś ma w instrumencie lub programie możliwość przypisania dowolnego CC do dowolnej akcji lub kontroli.
Czyli pomimo tego że niektóre przyciski zachowują się nieco kosmicznie (np wysyłają 128 różnych komunikatów - a w sumie chyba wartości tego samego komunikatu - po kolei) mogę je przypisać bez problemu do JEDNEJ funkcji w VST za pomocą Midi Learn? - osobiście wątpię :)
www.myspace.com/pchelki

richtig

Post autor: richtig » poniedziałek 26 lut 2007, 20:28

No i jeszcze przypominam o 'scenach' czyli wielofunkcyjności gałek i przycisków - pomimo pewnych zastrzeżeń kilka postów wcześniej chyba jednak pomysł przeszedł (?)
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 26 lut 2007, 21:30

Czyli pomimo tego że niektóre przyciski zachowują się nieco kosmicznie (np wysyłają 128 różnych komunikatów - a w sumie chyba wartości tego samego komunikatu - po kolei) mogę je przypisać bez problemu do JEDNEJ funkcji w VST za pomocą Midi Learn? - osobiście wątpię :)
Kosmicznie zachowują się cztery przyciski, zresztą pewnie da się zrobić filtr na trzeci bajt.
Po prostu - to się może przydać, nie da się wszystkim dogodzić :)
[addsig]

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 26 lut 2007, 21:31

...No i jeszcze przypominam o 'scenach' czyli wielofunkcyjności gałek i przycisków - pomimo pewnych zastrzeżeń kilka postów wcześniej chyba jednak pomysł przeszedł (?)
Zrobię, jak to jest w czwórce - gałki będą zmieniać CC i kanał midi. Konkretnie jak i co to się jeszcze zastanowię.
[addsig]

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » poniedziałek 26 lut 2007, 22:51

Janko, super! Masz zaciecie, gratulacje, ja mam dwie sprawy:

1. jako muzyk, a w zadnym razie elektronik ani inzynier prosze o najprostsze z mozliwych objasnienie do czego to sluzy w praktyce. :) Na Twojej stronie sa uklady, schematy, luty a pytanie, ktore mi sie nasuwa od razu, to jak to uzyc do grania muzyki itd. Czy planujesz zamowic obudowy u Chinczyka i otworzyc maly warsztat do montazu dla tych co nie lubia dlubac z lutownica w sequencerach... ? :)

2. moja sugestia: dopasuj to ustrojstwo do obslugi Abletona Live a zbijesz fortune :) a jak dodasz funkcje vocodera rzecz moze przejdzie do historii
pozdro, trzymam kciuki za projekt :)
http://www.superstereo.pl

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » wtorek 27 lut 2007, 09:28

1. jako muzyk, a w zadnym razie elektronik ani inzynier prosze o najprostsze z mozliwych objasnienie do czego to sluzy w praktyce. :)
Z tego można sobie zrobić urządzenia podobne do np. tych.
Różnica jest taka, że można sobie zrobić urządzenie dokładnie pasujące mechanicznie.
Na Twojej stronie sa uklady, schematy, luty a pytanie, ktore mi sie nasuwa od razu, to jak to uzyc do grania muzyki itd.
Różne są szkoły :)
Ja osobiście używam takich rzeczy do dwóch spraw:
- poszukiwanie nowych barw, dopasowywanie istniejących, regulacje wszelkich delayów i innych efektów,
- nakładanie na zgraną już ścieżkę 3 - 4 efektów mających ''zhumanizować'' brzmienie. W szczególności są to filtr dolnoprzepustowy czy też inny, modulacja - szybkość i głębokość, atak itp. 3 - 4 potencjometry można maksymalnie obsłużyć na żywo, zwłaszcza jeśli są to duże suwaki.
Czy planujesz zamowic obudowy u Chinczyka i otworzyc maly warsztat do montazu dla tych co nie lubia dlubac z lutownica w sequencerach... ? :)
Niestety nie, jest to nieopłacalne. Urządzenia gotowe są zbyt tanie. Projekt jest przeznaczony dla tych, co lubią dłubać, potrzebują nietypowych rozwiązań lub oszczędzają każdą złotówkę.
2. moja sugestia: dopasuj to ustrojstwo do obslugi Abletona Live a zbijesz fortune :) a jak dodasz funkcje vocodera rzecz moze przejdzie do historii
pozdro, trzymam kciuki za projekt :) ...
Urządzenie, które robię nie ma toru audio, więc można nim sterować tylko innymi urządzeniami (instrumentami, efektami itp).
Przypuszczalnie powstanie wiele kompilacji, jak to się stało z Muzykantem 3, który znalazł zastosowanie w klawiaturach niszowych (organy, akordeon itp).
Myślałem o pobawieniu się układem dsp, alesis takie robi ''uniwersalne na miarę'', może kiedyś, zobaczymy.
[addsig]

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » wtorek 27 lut 2007, 20:19

Aktualizacja - wersja B i C jest gotowa (sprawdzona m.in. na Yamaha MU90, więc na pewno działa).
W najbliższym czasie jedna lub dwie wersje, gdzie potencjometry będą przyjmować różne funkcje (zależne od przycisków, jak w czwórce), z czego będzie można zbudować mikser midi i edytor brzmień.
Dodatkowo będzie edytor do grania live do Korga M1, który osobiście mi się przyda i prawdopodobnie to będą wszystkie wersje piątki.
[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 27 lut 2007, 22:43

...Aktualizacja - wersja B i C jest gotowa (sprawdzona m.in. na Yamaha MU90, więc na pewno działa)...

Janko jeszcze tylko trzy kanały MIDI, trzy potencjometry Volume i koniecznie zapas na 2 czujniki ciśnieniowe pracujące w trybie velocity!
Ty wiesz do czego
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ