Problem z wokalem - 2 głosy.
Podczas dzisiejszej sesji natrafilem na pewien problem. Na poczatku myslalem ze to moze majk nawalił albo to kwestia zastosowanego efektu na wokalu.
Problem jest nastepujący: Dwie wokalistki spiewaja na przemian do pokladu... w pewnym momencie ich glosy idą razem i tu pojwia sie problem.
Pojawiaja sie jakies trzaski - znieksztalcenia - ... trudno mi to nazwac w ogóle to zjawisko ktore ma miejsce zarówno na suchym traku jak i z efektami. Kiedy odsluchuje kazdy wokal z osobna wszystko jest ok.
Nie mam pojecia jak to ustawic. Czy jest taka mozliwosc ze po prostu te 2 kobiece glosy "nie pasuja" do siebie... jakies "harmoniczne" sie gryza czy co ?
Macie jakies pomysły jak to ugrysc aby bylo ok ?
Problem jest nastepujący: Dwie wokalistki spiewaja na przemian do pokladu... w pewnym momencie ich glosy idą razem i tu pojwia sie problem.
Pojawiaja sie jakies trzaski - znieksztalcenia - ... trudno mi to nazwac w ogóle to zjawisko ktore ma miejsce zarówno na suchym traku jak i z efektami. Kiedy odsluchuje kazdy wokal z osobna wszystko jest ok.
Nie mam pojecia jak to ustawic. Czy jest taka mozliwosc ze po prostu te 2 kobiece glosy "nie pasuja" do siebie... jakies "harmoniczne" sie gryza czy co ?
Macie jakies pomysły jak to ugrysc aby bylo ok ?
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)
- mr-hammond
Re: Problem z wokalem - 2 głosy.
Moze sprobuj rozchylic lekko te dwa głosy jeden troszke na lewo drugi na prawo.
przester gdzies masz - zapewne na przetworniku......
w czym nagrywasz ?
ja raz przez pomylke w A.A. 2.0. nalozylem dwa wokale na jeden track, sygnaly byly bardzo mocne, i jak naraz spiewali, to przesterowywal jakoby szyne, i wokal przerywal, znieksztalcal sie itd...
Pozdrawiam
ja raz przez pomylke w A.A. 2.0. nalozylem dwa wokale na jeden track, sygnaly byly bardzo mocne, i jak naraz spiewali, to przesterowywal jakoby szyne, i wokal przerywal, znieksztalcal sie itd...
Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
a moze jak sa dwa przesterowuja sume - w sensie sa zbyt glosno - sproboj je moze sciszyc na sladach
...
hmm...nie wiem... przesterowane nie są... kontroluje poziomy... tak jak pisalem wczesniej... to dzieje sie na "suchych" trakach i z efektami... probowałem troche rozbic te wokale na kanały L-R ... przesteru na sumie tez nie ma...
Pocieszajacy jest fakt... ze ta przypadłosc traci sie w miksie... zapodalem sporo delay'u i po klopocie... ( klimaty trance )... ale ogólnie wymiekam... jak jakis label sie tą produkcja zainteresuje to niech oni z tym walczą... :)
Pozdr.
hmm...nie wiem... przesterowane nie są... kontroluje poziomy... tak jak pisalem wczesniej... to dzieje sie na "suchych" trakach i z efektami... probowałem troche rozbic te wokale na kanały L-R ... przesteru na sumie tez nie ma...
Pocieszajacy jest fakt... ze ta przypadłosc traci sie w miksie... zapodalem sporo delay'u i po klopocie... ( klimaty trance )... ale ogólnie wymiekam... jak jakis label sie tą produkcja zainteresuje to niech oni z tym walczą... :)
Pozdr.
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)
mysle ze i tak warto temat pociagnac, moze komus sie tez przydarzy :) harmoniczne raczej czegos takiego nie spowoduja - niespotkalem sie z tym - choc jak sie dobrze polaczy stope z basem to dynamika tez gwaltownie idzie w gore.Moze dla wokalu sa czyms takim POP - ktore ogolnie sa ciche, ale razem...
moze wtyczka ma bubla - czasem takie sie trafiaja.....
Najlepiej udostępnij te fragmenty, na odległość trudno wyczuć o co chodzi.
www.myspace.com/pchelki
...w czym nagrywasz ?
nie da się przesterować szyny!
nie da się przesterować szyny!