Logic i kilka instr. VST

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
zk12
Logic i kilka instr. VST

Post autor: zk12 » piątek 23 lut 2007, 15:13

Czy w logic audio można nagrać w czasie rzeczywistym kilka instrumentów vst jednocześnie sterowanych przez zewnętrzną klawiaturę midi na oddzielnych kanałach midi.
Mam 35 lat, średnie wykształcenie. Pracuję w elektrowni wodnej.

Awatar użytkownika
chlebow

Re: Logic i kilka instr. VST

Post autor: chlebow » piątek 23 lut 2007, 15:33

Tak.

[addsig]
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
zk12

Post autor: zk12 » piątek 23 lut 2007, 19:27

...Tak.

...
Dobrze, ale jak to zrobić w wersji na pc 5.5.3

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » piątek 23 lut 2007, 22:21

Najpierw wypada mieć conajmniej dwie klawiatury MIDI, podpiąć do karty. W klawiszach ustawić na które kanały ma być wysyłany sygnał i odpowienie kanały przyporządkować instumentom w Logicu.

[addsig]
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
zk12

Post autor: zk12 » sobota 24 lut 2007, 06:28

...Najpierw wypada mieć conajmniej dwie klawiatury MIDI, podpiąć do karty. W klawiszach ustawić na które kanały ma być wysyłany sygnał i odpowienie kanały przyporządkować instumentom w Logicu.

...
Mam dwie klawiatury.W programie nic nie daje ustawienie kanału midi. Słychać tylko ten instrument, którego kanał jest aktualnie podświetlany i odbiera komunikaty z wszystkich kanałów klawiatury.

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » sobota 24 lut 2007, 07:49

......Najpierw wypada mieć conajmniej dwie klawiatury MIDI ......

Nieprawda, jeśli kontroler posiada funkcję Split. Wtedy odpowiedni sektor klawiatury obsługuje jeden instrument, np. basowy z lewej strony (na specyficznym kanale MIDI), a drugi może grać akordy lub solówki prawą ręką na innym kanale.
Mam dwie klawiatury.W programie nic nie daje ustawienie kanału midi. Słychać tylko ten instrument, którego kanał jest aktualnie podświetlany i odbiera komunikaty z wszystkich kanałów klawiatury ...

Prawidłowo, to jest stan default. Sekwencer na powitanie odbiera MIDI na wszystkich kanałach (Omni). Sprawdź na jakim kanale nadaje klawisz i po obydwu stronach ustaw ten sam adress Out/In (kanał MIDI).

Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » sobota 24 lut 2007, 08:38

W v.7 PRO da sie grac z jednej klawiatury wszystkimi AudioInstrumentami naraz,w v.5.5.1 na PC niestety,nie da sie nacisnac dwoch przeyciskow RECORD na AudioInstrument,ale wystarczy nagrac jeden i skopiowac plik midi na pozostale AudioInstrumenty ponizej,jesli taki jest zamysl artysty.
[addsig]

Awatar użytkownika
zk12

Post autor: zk12 » sobota 24 lut 2007, 18:46

...W v.7 PRO da sie grac z jednej klawiatury wszystkimi AudioInstrumentami naraz,w v.5.5.1 na PC niestety,nie da sie nacisnac dwoch przeyciskow RECORD na AudioInstrument,ale wystarczy nagrac jeden i skopiowac plik midi na pozostale AudioInstrumenty ponizej,jesli taki jest zamysl artysty.
...
Czyli w 5.5.3 nie da się tak zrobić. A to szkoda bo program ma bezkonkurencyjną edycję midi. Lubię nagrywać w czasie rzeczywistym grając kilkoma instrumentami. Do tej pory nagrywałem cały utwór używając programu Virsyn.Całość łączyłem wewnętrznie i synchronizowałem z Logic.Następnie w czasie rzeczywistym nagrywałem ścieżkę midi w trybie omni do logica, Rozbijałem na poszczególne ścieżki. Całość poddawałem edycji midi
i poszczególne ścieżki nagrywałem w logicu jako audio. Następnie dodawałem
jeszcze insr. vst i fx. Całość nagrywałem jako jeden ślad audio. Trochu to skomplikowane, ale działa. Kiedy kupiłem kartę emu 0404 otrzymałem wraz z nią sonar 4. Okazało się ,że w sonarze można grać kilkoma instrumentami na raz i cała sprawa znacznie się uprościła. Myślę więc o przesiadce na sonara.
Sonar nie ma tak dobrej edycji midi, ale ma dobry system audio. Gdyby tak połączyć midi z logica i audio z sonara to byłby to program dla mnie.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » sobota 24 lut 2007, 19:07

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 02:29 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » sobota 24 lut 2007, 19:18

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 02:29 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

ODPOWIEDZ