System chłodzenia wodnego - warto?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
tigergold
Re: System chłodzenia wodnego - warto?

Post autor: tigergold » piątek 16 lut 2007, 02:38

...problem dysku mam rozwiazany w inny sposob, ale to jest podejzewam dla wiekszosci zbyt kosztowne. \\
może jednak się pochwalisz?... ;)...

No właśnie, pochwal się, niech nam ślinka po brodach pocieknie

...

Yesico robi też bezwiatrakowe zasilacze.
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » piątek 16 lut 2007, 08:01

Powiem to tak, mamy D830 oraz E6300 - wydajność taka sama, przy LEgacyCell - na najbardziej żarłocznych programach latencja 5ms i 44,1khZ 16bit - zajętość procków około 20%.

W obydwu zamontowano CoolerMaster Hyper TX (cena coś 75PLN) do tego mamy Dobre zasilacze Chieftec'a - przy IDLE mamy temperatury odopowiednio 28 i 28 (CPU, MB) - dla D830, oraz 16 i 35 dla E6300 - wiatraki chodzą na około 400RPM, z odległości 0,5m nie słychać by komp chodził.

W stresie te temperatury przy tak niskich nastawach podnoszą sie o 15-20 stopni, tak wiec widać, że da sie małymi nakładami uzyskać cichutką pracę.

Dyski mamy Samsung'a - nie wiem, ale ja ich nie słysze.

Obudowy też chieftec'a - wszystko montowane bez śrubek - coprawda takie zestawy nie są lekkie, waga kompów to jakieś odpowiednio 25 i 18 kg, ale co tam - nie jest to sprzęt mobilny ino stojący.

Przy kupnie wiatraków ważne są ich łożyska - wielkość radiatorów i wielkość wiatraków, 9cm i 12cm wiatraki miło widziane, kręcą sie wolno a swoje przedmuchują.

Obudowy też są ważne - im większe, tym wiecej powietrza w środku, co za tym idzie chipsety pasywnie chłodzone, np GFX czy MB nie nagrzewają się strasznie.

Przy podkręaniu tych procków z 3Ghz do 4Ghz dla D830 oraz z 1,86 do 2,8Ghz - włączamy wiatraki w obudowach, szum wzrasta do poziomu słyszalności - ale wydajność wzrasta także drastycznie. ;)

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

EMD

Post autor: EMD » piątek 16 lut 2007, 08:45

Dyski mamy Samsung'a - nie wiem, ale ja ich nie słysze.

Możesz sprawdzić jakie modele? Właśnie się namyślam nad wymianą dysków na jakieś 300G i szukam cichych.
Teraz mam na SATA: jedna Barracude i chodzi OK ale drugi to WD i ten sie tlucze.

Re Zbynia: "- nie widze sensu kupywania pasywnego zasilacza za 500 ktory jest tak goracy ze nie radze dotykac "

Akurat miałem okazję kupić tanio egzemplarz po wystawowy (bez pudełka itp) po okazyjnej cenie - i jestem zadowolony. Dla informacji temp. dla 2xVSTi, 4xVST, dwa audio 24b/48kHz po godzinie 46 Celc.

WG

Post autor: WG » piątek 16 lut 2007, 09:32

Jak ktoś będzie się "rwał" na to Scythe Quiet Drive do chłodzenia i wyciszania dysku to odradzam bo nie sprawdza się to. Raz że kłopotliwe w montażu, dwa dużo miejsca zabiera, trzy brak dostępu do dysku bo jest zamykany a efekty takie same jak zastosowanie "gumek" i wcale nie lepsze.
A najciekawsze jest to, że "szyny na gumkach" (ang. Vibe-Fixer) lepiej wyciszają drgania dysku. To tak apropos.

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » piątek 16 lut 2007, 10:05

...Dyski mamy Samsung'a - nie wiem, ale ja ich nie słysze.

wszystkie dyski są na początku cichutkie :). Po zawaleniu ich danymi np. 80% pojemności, cieszymy się nowym darmowym bankiem SFX - trrrrr, sssszzzzyyy trr ty tyy...
A co powiecie na maty wygłuszające ? Czy to coś daje ?

Pozdrawiam
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » piątek 16 lut 2007, 10:56

...Jak ktoś będzie się "rwał" na to Scythe Quiet Drive do chłodzenia i wyciszania dysku to odradzam bo nie sprawdza się to. Raz że kłopotliwe w montażu, dwa dużo miejsca zabiera, trzy brak dostępu do dysku bo jest zamykany a efekty takie same jak zastosowanie "gumek" i wcale nie lepsze.
A najciekawsze jest to, że "szyny na gumkach" (ang. Vibe-Fixer) lepiej wyciszają drgania dysku. To tak apropos....
no tak, ale piszesz cały czas o stukocie podczas odczytu/zapisu danych - dla mnie (a nie wydaje mi się, żeby mój dysk był wyjątkowo głośnym egzemplarzem) najbardziej uciążliwy jest ten wysoki, ciągły dźwięk, który wydaje dysk. może nie jest to najgłośniejszy dźwięk mojego komputera, ale najbardziej przeszkadza... czy takie szczelne opakowanie dysku nie rozwiązuje problemu?

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » piątek 16 lut 2007, 11:02

A nie powiem Ci dokładnie jakie dyski, w BIOS ich nie widać, są to 160GB samsungi - ułożone w szybki RAID (bez kontroli danych, backupu)
Są ciche, mimo, ze danych jest maaaasa, Może dlatego ze własnie chodzą w RAID.
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » piątek 16 lut 2007, 12:15

Są ciche, mimo, ze danych jest maaaasa, Może dlatego ze własnie chodzą w RAID....

RAID nie odciąża mechaniki dysku, a to ona wydaje dźwięki Wszystko zależy od stopnia eksploatacji.

senjin ten dysk wydaje dźwięki nawet wtedy gdy nie pracuje? Stale? To by oznaczało że coś z nim nie tak. A może to nie dysk tylko jakiś wentylator? Bo jaka część w komputerze może wydawać bez przerwy wysoki dźwięk, hmm.
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 16 lut 2007, 12:22

dyski szumia niektore nawet piszcza - i robia to caly czas dopoki nie zostana wylaczone przez naprzyklad oszczedzanie energii

emd 36 stopni ale gdzie?na zasilaczu?wiadomo ze gdy masz komputer potrzebujacy przez dwie godziny 150 wat a zasilacz ma 400 to za bardzo sie nie nagrzeje - wsadzisz dwie karty na sli i sie nie dotkniesz...

mell 16 stopni?to zle ci dziala czujnik albo masz bardzo zimno w studiu

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » piątek 16 lut 2007, 13:45

kto pamięta analogowe magnetofony szpulowe na taśmę 2' albo 1'
Dawno temu mieliśmy takiego byka stacionarnego Tascama, chyba ze 100kg ważył jak przewijał to rumor był nieporównanie większy i nikt nie płakał, czy to miało wpływ na nagranie? Zapytam kolegi od bezgłośnego servera co on to ma pozakładane, wydawał się być dobrze zorientowany w temacie. Widziałem to i działa, wygląda trochę śmiesznie bo na zewnątrz kompa wystaje miedziana część co przypomina samochodow,ą chłodnicę albo nagrzewnicę z łazienkowego piecyka gazowego, w mikro skali oczywiście. Kolega twierdzi że to lepsze od wiatraka bo się poprostu nie zatrzyma przez przypadek i nie spali w nocy wraz z całą budą, za milion złotych. No i jest doprawdy cicho. Dyski słychać jak sobie stukają ale to już głośniej myszy serce bije.

ODPOWIEDZ