Problem z nagraniem wokalu...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
neuron
Problem z nagraniem wokalu...

Post autor: neuron » czwartek 15 lut 2007, 17:30

Witam!

Z góry dziękuję za wszystkie porady i pomoc. Otóż mam problem z nagrywaniem wokalu... Dysponuję tylko takim sprzętem: Rode NT1000, Yamaha 02rv2, ART MPA Gold, RME HDSP 9632 oraz Audiophile 2496... W mikserze nie mam żadnych rozszerze i mam do niego podpiętych 9 urządzeń. Kiedy próbowałem nagrać wokal przez mikser do RME wtedy nagrywała mi się całość (nagrywał sumę stereo). Podobno da się to pogrupować, próbowałem, czytałem w instrukcji Yamahy jak to robić, ale dalej nie potrafię :( Natomiast gdy próbuję nagrać poprzez 2496 to jest zbyt duża latencja na odsłuchu (W Cubase SX niestety nie da się inaczej ustawić bufora w ASIO Multimedia niż 512). Czy umie mi ktoś pomóc? Będę niesamowice wdzięczny...

Pozdrawiam

Hubert

Zbynia

Re: Problem z nagraniem wokalu...

Post autor: Zbynia » czwartek 15 lut 2007, 17:33

hmmmm.po co ci taki sprzet jak nie masz pojecia o najprostszych kwestiach?

wokal z arta prosto do rme i odsluch na mikser
albo wokal do miksera(moze byc przez arta) i auxem/busem do rme

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 15 lut 2007, 17:35

a co do programu to masz wybrac sterowniki karty

neuron

Post autor: neuron » czwartek 15 lut 2007, 17:37

Zapomniałem dodać jeszcze, że dźwięk z komputera jest podłączony pod 17/18 kanał w mikserze. Jak mam pogrupować? Sorry dopiero się uczę. Nigdy nie nagrywałem wokalu, a z innymi rzeczami radzę sobię dobrze.

neuron

Post autor: neuron » czwartek 15 lut 2007, 17:40

W RME są tylko 2 wejścia. Reszta to ADAT (nie mam karty rozszerzającej do Yamahy) lub SPDIF.

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » czwartek 15 lut 2007, 17:48

...W RME są tylko 2 wejścia. Reszta to ADAT (nie mam karty rozszerzającej do Yamahy) lub SPDIF....
W wejście RME wpinasz wyjście z miksera "Bus 1". Powrót w jakikolwiek kanał. Na torze mikrofonu wybierasz wysyłkę na "Bus 1" czarnymi klawiszami po prawej stronie. I tyle. Na tej szynie będzie tylko wokal. Pamiętaj tylko żeby patrzyć na mierniki w komputerze, bo możesz przesterować i nie usłyszeć.

Pozdrawiam
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

neuron

Post autor: neuron » czwartek 15 lut 2007, 17:59

......W RME są tylko 2 wejścia. Reszta to ADAT (nie mam karty rozszerzającej do Yamahy) lub SPDIF....
W wejście RME wpinasz wyjście z miksera "Bus 1". Powrót w jakikolwiek kanał. Na torze mikrofonu wybierasz wysyłkę na "Bus 1" czarnymi klawiszami po prawej stronie. I tyle. Na tej szynie będzie tylko wokal. Pamiętaj tylko żeby patrzyć na mierniki w komputerze, bo możesz przesterować i nie usłyszeć.

Pozdrawiam...
Ale wtedy tracę całkowite połączenie z miksera prawda? Karta "nie słyszy" instrumentów... Tak mi się wydaje :)

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » czwartek 15 lut 2007, 18:14

Podłącz mikrofon bezpośrednio do rme
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » piątek 16 lut 2007, 00:15

Ale wtedy tracę całkowite połączenie z miksera prawda? Karta "nie słyszy" instrumentów... Tak mi się wydaje :)...
CO?
Co to jest "całkowite połączenie" z miksera?
Nie rozumiem.

Sygnał z karty (instrumenty nagrane wcześniej jak rozumiem) wchodzi na kanał np 23-24 w mikserze i jest kierowany na szynę ST (wybierasz sobie jej odsłuch w panelu po prawej stronie).

Sygnał z mikrofonu trafia na wejście np 1, i wychodzi dodatkową szyną BUS 1 na wejście karty dźwiękowej gdzie jest nagrywany. Sam sygnał mikrofonu, bez instrumentów.

Tłumikiem regulujesz poziom odsłuchu, on prawdopodobnie nie wpływa na poziom sygnału na szynie BUS1. Wszystko razem (czyli sygnał z karty i wokal z mikrofonu) wychodzi na główne głośniki studia, żebyś mógł kontrolować nagranie.

Proste, nie?

Pozdrawiam
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 16 lut 2007, 00:35

przeczytaj najpierw instrukcje

ODPOWIEDZ