MBox 2 Pro + laptop - zasilanie przez FireWire

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
VanChesco
MBox 2 Pro + laptop - zasilanie przez FireWire

Post autor: VanChesco » niedziela 07 sty 2007, 21:10

Witam!

Kilka dni temu zakupiłem MBox'a 2 Pro. W specyfikacji napisane jest, że urządzenie po podłączeniu przez 6-pinowy port FireWire, powinno działać bez potrzeby zasilania go zewnętrznym zasilaniem (jeśli port FireWire jest 4-pinowy, wtedy trzeba pudełko zasilić zewnętrznym zasilaczem, który jest dołączony do kompletu). Możliwe miało być nagrywanie po środku pustyni, gdzie nie ma w promieniu wioelu kilometrów żadnego dostępu do gniazdka ~240V (Cytat z pdf'a FAQ dołączonego na płycie). Była to jedna z głównych cech, która zadecydowała o zakupie tego urządzenia (miało ono służyć do nagrań dźwięków w plenerze). No więc... Podłączyłem to cudeńko do stacjonarnego PCta i działa bez najmniejszego problemu. Podłączyłem do laptopa i okazało się, że urządzenie nie dostaje zasilania z komputera. Wspomniany laptop to ASUS Z92VM-Q079H na procesorze Pentium M 1,73GHz, który posiada tylko 4-pinowe złącze FireWire. Sprytnie sobie wymyśliłem zatem, że dokupię interfejs FW na PCMCIA. Jak pomyślałem, tak zrobiłem. Zapuściłem się w gąszcz sklepów komputerowych, pukając ode drzwi do drzwi, wszędzie pytając o to urządzonko. Za każdym razem wkładałem proponowaną przez sprzedawców kartę do mojego laptopa, podłączałem przez nią Mbox'a i... nic. Cisza... martwa... Nawet nie raczył diodką mrugnąć żadną.

- Desperacja -

...wtedy to wpadła mi do głowy ostatnia motorówka ratunku - podłączyłem MBox'a do Mac'owego Notebooka mojej koleżanki, który to ma wbudowany pełny (6-pinowy) port FireWire. I stała się jasność - wszystko działa bez podpinania zasilacza.

Po tym krótki wstępie zwracam się z bardziej rozległym pytaniem:

Ktoś wie o co kaman?

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Re: MBox 2 Pro + laptop - zasilanie przez FireWire

Post autor: Miłaszewski » niedziela 07 sty 2007, 21:16

Karty Firewire PCMCIA rowniez nie daja zasilania pomimo faktu iz jest to port 6 pinowy. Jesli zwrocisz uwage na te karty, bardzo czesto maja specjalne wejscie na zasilacz. A MBox Pro na Macbooku dziala bez zadnego problemu, wiec mozesz zastanowic sie nad zmiana komputera. Nie znam innych laptopow poza Apple, ktore mialyby w pelni funkcjonalny port Firewire.
[addsig]

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » niedziela 07 sty 2007, 21:19

......
Odpowiedź jest bardzo prosta. Tylko maki (powerbooki) mają 6 pinowy firewire przez które można zasilać np. kartę.
Przez 4 pin nie da rady.
Przez pcmcia również nie, bo w rzeczywistości ten 6 pin na pcmcia nie jest równorzędne z integralnym 6 pin firewire.
Może są takie pcmcia co dają zasialanie jak firewire 6pin. Jeśli nie (a nie spotkałem takowych) to kup akumulator żelowy.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » niedziela 07 sty 2007, 21:48

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 02:06 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
VanChesco

Post autor: VanChesco » niedziela 07 sty 2007, 23:34

.........to kup akumulator żelowy.
...

Dzięki za wszelkie info. Trochę mi się wyjaśniło. Rozważę chyba zakup takiego akumulatorka żelowego, tylko powiedzcie mi, proszę, czym to cudo się ładuje?

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » niedziela 07 sty 2007, 23:49

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 02:07 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 08 sty 2007, 17:46

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 02:07 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
VanChesco

Post autor: VanChesco » poniedziałek 08 sty 2007, 18:59

Przy pojemności 7Ah, akumulator bez ładowania, przy pracującym interfejsie, wytrzymuje około pięciu godzin. Nie używałem jednak napięcia phantomowego. Przy tym warto pamiętać, że akumulatory te do lekkich wagowo niestety nie należą.
...

Heh... to dobry zestaw jest :)

Dzięki Panowie za wskazówki. Zakupuję właśnie to żel-cudo.

Pozdrawiam

Barth

Post autor: Barth » wtorek 13 lut 2007, 22:59

Mam pytanie:

Czy używanie takiego rozwiązania (bateria żelowa) jest bezpieczne dla
sprzętu?

Pozdrawiam - Bartek

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 13 lut 2007, 23:06

tak samo jak zasilacza........swoja droga sporo pradu zre ten mbox - powyzej ampera to juz nie jest malo jak na interfejs.....

ODPOWIEDZ