Roland MC50 MKII

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
rieu
Re: Roland MC50 MKII

Post autor: rieu » środa 07 lut 2007, 01:11

witam! Temat jest może stary, ale mój problem jest jak najbardziej aktualny. Otóż kupiłem ostatnimi czasy ten oto sprzęt na allegro no i stwierdziłem po dokładnych oględzinach że nie działa tak jak powinien. Swe wnioski wysnułem po kilku spostrzeżeniach, mianowicie:
- przy włączaniu wszystko wyglądało ok, tylko jak wkładałem dyskietkę i chciałem ją sformatować, rolandzik prosił mnie o włożenie włożonej uprzednio dyskietki
- odczytanie czegokolwiek z dyskietki, która była, że tak powiem, w zestawie (szkoda tylko że w owym "zestawie" zabrakło zasilacza:-))) za każdym razem kończyło się wyświetleniem magicznego: Attention! No disk. Insert disk & enter blabla.
Więc stwierdziłem że coś tu jest co najmniej nie tak.
Rozkręciłem więc ten wichajster spodziewając się, że padła stacja dysków, bo chyba to najczęściej siada w sprzęcie tego typu. Poza tym już wcześniej zauważyłem że kontrolka na stacji się nie pali. No i ku swej radości stwierdziłem że taśma fdd i "kabelki zasilające" wewnątrz pasują jak ulał do mojej starej ale jarej stacji dysków z przedpotopowego peceta. Zamieniłem więc stacje i pomyślałem że to będzie wsio.
I jakże się rozczarowałem.
Co prawda, po zamienieniu kontrolka się, owszem, świeci - jednak jest to w zasadzie jedyna różnica. Chociaż jak by się uprzeć, to i przy próbie formatowania zapalają się wszystkie diodki jakie tylko są. Ale na tym koniec.
Sequencer nadal "prosi" mnie o włożenie dyskietki która jest w środku.
A przy przełączaniu na Performance System czy coś w tym stylu, wyświetla mi się: Error 99 disk I/O itp., see the manual itd.
Jest na to jakiś sposób?
Dodam jeszcze, że dyskietka którą otrzymałem wraz ze sprzętem to 2DD, więc opisywany "numer z dyskietką 2HD" tego przypadku raczej nie dotyczy.
Z góry dzięki, nie powiem, liczę na jakąś fachową pomoc:-)

R.B.

Post autor: R.B. » środa 07 lut 2007, 17:19

...witam! Temat jest może stary, ale mój problem jest jak najbardziej aktualny. Otóż kupiłem ostatnimi czasy ten oto sprzęt na allegro no i stwierdziłem po dokładnych oględzinach że nie działa tak jak powinien. Swe wnioski wysnułem po kilku spostrzeżeniach, mianowicie:
- przy włączaniu wszystko wyglądało ok, tylko jak wkładałem dyskietkę i chciałem ją sformatować, rolandzik prosił mnie o włożenie włożonej uprzednio dyskietki
- odczytanie czegokolwiek z dyskietki, która była, że tak powiem, w zestawie (szkoda tylko że w owym "zestawie" zabrakło zasilacza:-))) za każdym razem kończyło się wyświetleniem magicznego: Attention! No disk. Insert disk & enter blabla.
Więc stwierdziłem że coś tu jest co najmniej nie tak.
Rozkręciłem więc ten wichajster spodziewając się, że padła stacja dysków, bo chyba to najczęściej siada w sprzęcie tego typu. Poza tym już wcześniej zauważyłem że kontrolka na stacji się nie pali. No i ku swej radości stwierdziłem że taśma fdd i "kabelki zasilające" wewnątrz pasują jak ulał do mojej starej ale jarej stacji dysków z przedpotopowego peceta. Zamieniłem więc stacje i pomyślałem że to będzie wsio.
I jakże się rozczarowałem.
Co prawda, po zamienieniu kontrolka się, owszem, świeci - jednak jest to w zasadzie jedyna różnica. Chociaż jak by się uprzeć, to i przy próbie formatowania zapalają się wszystkie diodki jakie tylko są. Ale na tym koniec.
Sequencer nadal "prosi" mnie o włożenie dyskietki która jest w środku.
A przy przełączaniu na Performance System czy coś w tym stylu, wyświetla mi się: Error 99 disk I/O itp., see the manual itd.
Jest na to jakiś sposób?
Dodam jeszcze, że dyskietka którą otrzymałem wraz ze sprzętem to 2DD, więc opisywany "numer z dyskietką 2HD" tego przypadku raczej nie dotyczy.
Z góry dzięki, nie powiem, liczę na jakąś fachową pomoc:-) ...
Witam
Posiadalem swego czasu ten sprzet i to bardzo dlugo.Postaraj sie podzialac z dyskietkami HD - tak jak kolega wczesnie opisal. a z drugiej strony to ja na Twoim miejscu bym zadzwonil do goscia od ktorego to kupiles i opi...... bo sprzedal ci sprzecisko niekompletne i z tego co opisujesz to raczej z rozwalona stacja!
U mnie wszystko dzialalo super bardzo dlugo i niemialem zadnych niemilych niespodzianek z tym sprzetem! Przy formatowaniu zapalaja sie wszystkie diody ! po czym powinny gasnac sukcesywnie co jakis czas!
Sluchaj ale i tak cos jest nie tak z tym sprzetem - radze udac sie do serwisu!
Pozdrawiam
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
adrianmarjan

Post autor: adrianmarjan » czwartek 08 lut 2007, 11:14

cze!
MC 50 mk2 to czołg do którego idą tylko i wyłącznie dyski 2dd więc trzeba w dyskach 2hd zalkeić okienko po prawej stronie by uzyskać 2dd z 2hd ---miliony razy tak robiłem i działało ....
Jeżeli nie chce sformatować dyskietki to.... albo dysk jest uszkodzony , albo stacja jest niezbyt sprawna ... nie stawiał bym na oprogramowanie bo ....... nie sądzę.!
Moje mc50 zajeździłem ,tzn . wysiadły mi przysiski ,rozebrałem ją i przygotowałem do wymiany mikrostyków ,takich gómkowych, lecz mój młodszy brat (7L) pobawił się nią i już chyba nic z niej nie będzie... :)
Ale kiedyś sobie to cacko jeszcze sprawię bo naprawdę można na tym wszystko...

Pozdro
GRAJEk na Wiejskich iMpresssskah

Awatar użytkownika
łebski

Post autor: łebski » czwartek 08 lut 2007, 14:29

A tak na marginesie, może ktoś chciałby ode mnie odkupić to urządzenie? Nie potrzebuję już go, bo mam komputer i on załatwia mi sprawe MIDI. Sprzęt w bardzo dobrym stanie; używany w domu. Sprzedam po bardzo atrakcyjnej cenie!...

a za ile chcesz sprzedać i czemu tak drogo?

rieu

Post autor: rieu » czwartek 08 lut 2007, 19:09

aha i dodam jeszcze że error 22 też występuje.
No pokombinuję z tymi dyskietkami, zobaczymy - mam nadzieję że to w tym leży problem...
Aha i jeszcze pytanie mam takie jedno bo w zasadzie kupiłem ten sprzęt eksperymentalnie i nie wiem o nim w zasadzie nic, oprócz sposobu obsługiwania, chociaż i to w ograniczonym stopniu - skoro sprzęt nie przyjmuje dysków w dosowym formacie to jak załadować pliki i jakie mają mieć rozszerzenie? Rozumiem że są to smafy, ale przecież z tego co pamiętam SMAF to były także pliki *.mid? Czy nie? a może wsysex:-), znaczy się *syx? Przyznaję, że jeśli chodzi o MIDI, mam poważne braki w edukacji.
No dobra, jakoś dam radę, myślę, chociaż teraz nie mam zbytnio czasu, bo sesja poprawkowa na karku:-)

Aha, i jeszcze jedno - do serwisu iść z tym raczej mi się nie opłaca, za naprawę zapłacę więcej niż sprzęt jest wart. Znam tych ludzi z serwisów, potrafią za byle g*** zaśpiewać wyżej niż Maria Callas:-)
Pozdrawiam - rieu

P.S. Nie omieszkam opier***ić tego skończonego wuja. Jak to się kiedyś mówiło - popamięta mnie, oj popamięta:-D

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » czwartek 08 lut 2007, 19:18

P.S. Nie omieszkam opier***ić tego skończonego wuja. Jak to się kiedyś mówiło - popamięta mnie, oj popamięta:-D...

No to zwróć mu sprzęt! Przeca wadliwy?
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
adrianmarjan

Post autor: adrianmarjan » czwartek 08 lut 2007, 23:40

...P.S. Nie omieszkam opier***ić tego skończonego wuja. Jak to się kiedyś mówiło - popamięta mnie, oj popamięta:-D...

No to zwróć mu sprzęt! Przeca wadliwy?
...
nie koniecznie wadliwy i nie oddawaj bo szkoda ! aby procesor był sprawny to z reszta sobie bezproblemowo poradzisz ... to cacko znam miliony razy lepiej niż swa kieszeń ;) więc ... jak czegoś nie będziesz wiedział to wal śmiało to Ci pomogę ... pozatym znam kola z kapeli który do tej pory robi na tym numery i naprawde w niczym nie ustę puje to komputerowi ooooprucz wygody pracy aleeeeeee komp nie jest mobilny tak jak mc50 o czym sam sie przekonałem booooo kompa za 4tysie wozić nie zamierzam!!!
pozateem mc50 jest tak proste jak budowa cepa iiiii intuicyjnie wszystkiego można się domyślić !!!
Ps. najpierw.... sprawna nowa dyskiedka z zaklejonym okienkiem po prawej stronie bo to 2dd a nie hd!!!
jak nie zapisze ,,sformatuje,,, nie wykryje ! to znaczy że stacja jest nie sprawna luuuub taśmy !!! najlepiej żeby Ci to ktoś sprawdził z miernikiem czy prąd docjodzi! i t d ....
Napisz dokładnie co sie dzieje.......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
GRAJEk na Wiejskich iMpresssskah

ODPOWIEDZ