MAX/MSP - gdzie można się tego nauczyć?

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
grembo
Re: MAX/MSP - gdzie można się tego nauczyć?

Post autor: grembo » poniedziałek 05 lut 2007, 23:02

...
Myślę że należy zacząć od podstaw elektroakustyki, elektroniki, algorytmiki...
A czy nie znając się na tych rzeczach prawie wogóle bo nie ma sie np predyspozycji trudniej używać tych programów i czy wogóle możliwym jest stworzenie czegos na nich opierając sie na "zabawie" no i niemal na "bezmyślnym kręceniu"?...
...bedzie ciezko...

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 05 lut 2007, 23:05

P.S. Mój kolega, doświadczony, dyplomowany artysta - fotografik, który poznał większość profesjonalnych, zaawansowanych aparatów, ostatnio zaprosił mnie na wernisaż, na którym zdjęcia były wykonane jakimś... "produktem ŁOMO". A mówię Wam, była to jedna z lepszych jego wystaw!...
Na szczescie to coraz popularniejsze :)

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » poniedziałek 05 lut 2007, 23:10

Kurde - tylko mi smaku narobiliście...a czuję że to jest tak głęboki temat, że chyba ze spokojem można powiedzieć że końca nie ma

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 05 lut 2007, 23:27

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 02:17 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
Janek_27

Post autor: Janek_27 » poniedziałek 05 lut 2007, 23:58

troche wiedzy na temat programu MAX/Msp?
Havier, chcialbym posluchac efektow dzialania tego systemu. czy mozesz podac wykonawcow lub linki artystow ktorzy uzywaja MAX/Msp. Bardzo lubie Reaktora i to dziwadlo mnie zaciekawilo, tym bardziej ze czytalem wywiad niedawno z gosciem Leafcuter czy cos, o tym jak uzywa joysticka PS do tworzenia dzwieku przy pomocy MAX.Msp odrzucajac teorie akustyki i podstaw tworzenia kompozycji

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » wtorek 06 lut 2007, 00:07

Havier, chcialbym posluchac efektow dzialania tego systemu. czy mozesz podac wykonawcow lub linki artystow ktorzy uzywaja MAX/Msp. Bardzo lubie Reaktora i to dziwadlo mnie zaciekawilo, tym bardziej ze czytalem wywiad niedawno z gosciem Leafcuter czy cos, o tym jak uzywa joysticka PS do tworzenia dzwieku przy pomocy MAX.Msp odrzucajac teorie akustyki i podstaw tworzenia kompozycji ...
Jednym z najgenialniejszych artystów (moim zdaniem) używających tego programu jest Fennesz - dlaej to Oren Ambrachi, Autechre, Keith Fullerton Whitman, Chris Herbert...no jest kilku.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 06 lut 2007, 00:13

Piotr - Tobie to sie juz jakies swiadczenia naleza :)

Pogratulowac samozaparcia, choc i ja aby kupic swoj pierwszy bass (aster) musialem:

-rozbic wszystkie skarbonki
-przepracowac wakacje cale w PGR Mysiadlo "zapladniajac" (naprawde!) pomidory
-najwiecej zarobilem zbierajac butelki po smietnikach (malo jako nastolatek nie popadlem w alkoholizm - namierzylismy z kumplem osiedle gdzie mieszkali pracownicy z krajow zachodnich, oni jak sie wyprowadzali wyrzucali pelne butelki win, łyskaczy i innych cudenkow)

...........po tym rozbijaniu, zapladnianiu i chlaniu po wakacjach ruszylem do sklepu na ul. Nowotki (ktos pamieta gdzie to w Wawie - pomnik owego pana wysadzali pozniej).......... Asterow juz nie bylo, byly Jolany - 2 razy drozsze... pierwszy wlasny instr. mialem 3 lata pozniej

I tak sie ciesze ze wszedlem w instr. z jednym kablem - Tobie Piotrze wspolczuje, bo Twoja partyzantka musiala trwac latami.

Z kombatanckimi zyczeniami (choc z innego batalionu)

Pozdrawiam
Raf

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » wtorek 06 lut 2007, 00:38

Havier, chcialbym posluchac efektow dzialania tego systemu. czy mozesz podac wykonawcow lub linki artystow ktorzy uzywaja MAX/Msp....
służę

http://www.emusic.com/album/10931/10931905.html

Awatar użytkownika
MATT669

Post autor: MATT669 » wtorek 06 lut 2007, 10:43

...
Havier, chcialbym posluchac efektow dzialania tego systemu. czy mozesz podac wykonawcow lub linki artystow ktorzy uzywaja MAX/Msp....
służę

http://www.emusic.com/album/10931/10931905.html...
"venice" i "endless summer" są doskonałe.
a tu jeden z moich ulubieńców - APPARAT :
http://www.apparat.net/

nawet napisał sam jakieś wtyczki do MAX/MSP

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » wtorek 06 lut 2007, 11:35

Dziś jednak jestem zwolennikiem drugiego podejścia. Nie ma większej radości, jak zaskoczenie słuchacza, który zafascynowany barwą, dowiaduje się, że jego pierwotnym źródłem był np.... sygnał dźwiękowy obrazu kontrolnego TV.

Czyli zamiast sinusa z syntha puszczasz mu z sinusa z telewizora. No nie ma to jak dobry bajer, hehe.

ODPOWIEDZ