Kompresor do trackingu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Misiorro
Kompresor do trackingu

Post autor: Misiorro » poniedziałek 05 lut 2007, 20:33

Witam!
Bardzo proszę o poradę. Potrzebny mi kompresor, który posłuży TYLKO do trackingu. Będzie nagrywał wokale, gitary elektryczne z pieca, basy z linii i chórki. Kompresor ten NIE BĘDZIE wykorzystywany do miksowania ani masteringu (przynajmniej przez najbliższe 2 lata). Jak łatwo się domyśleć, będzie to mój pierwszy kompresor.
Mogę wydać na niego do 7 tyś. PLN. Preamp już mam (UA 2-610).
Rozważałem Distressora, albo TFPro P38, ale jak znam życie, zaproponujecie coś innego. Proszę o propozycję, bo naczytałem się już tyle recenzji, że mam mętlik w głowie.
Z góry dziękuję!
Sylwester
Survival w RP

Awatar użytkownika
stevelukather

Re: Kompresor do trackingu

Post autor: stevelukather » poniedziałek 05 lut 2007, 21:12

...Witam!
Bardzo proszę o poradę. Potrzebny mi kompresor, który posłuży TYLKO do trackingu. Będzie nagrywał wokale, gitary elektryczne z pieca, basy z linii i chórki. Kompresor ten NIE BĘDZIE wykorzystywany do miksowania ani masteringu (przynajmniej przez najbliższe 2 lata). Jak łatwo się domyśleć, będzie to mój pierwszy kompresor.
Mogę wydać na niego do 7 tyś. PLN. Preamp już mam (UA 2-610).
Rozważałem Distressora, albo TFPro P38, ale jak znam życie, zaproponujecie coś innego. Proszę o propozycję, bo naczytałem się już tyle recenzji, że mam mętlik w głowie.
Z góry dziękuję!
Sylwester ...
Distressor jest swietny,kurcze co gdzies ogladam jakies DVD z sesji amerykanskich to wszyscy,przynajmniej rockowi i metalowi producenci wlasnie na nim nagrywaja.Za ta kaske jesli chcesz w Polsce kupic to lampowy SPL Kultube(ok.6tys),natomiast w USA z drugiej reki to i drozsze kupisz,widzialem gdzies w necie Maseleca za 2200$.Avalona 747 za 1500$.
[addsig]

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 05 lut 2007, 22:33

jak rozumiem on powinien byc mono?

Awatar użytkownika
Misiorro

Post autor: Misiorro » poniedziałek 05 lut 2007, 22:47

Niekoniecznie. Preamp jest stereo, więc gdyby dało się obłsużyć dwa kanały, było miło, jednak najważniejsza jest jakość. Wolałbym mono na 6-kę, niż stereo na 5-kę. Pokrętna to może filozofia, ale taki już jestem... :/

Survival w RP

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 05 lut 2007, 22:48

zazdroszcze takiej kwoty do dyspozycji. Mysle ze powinienes osobiscie odwiedzic Musictoolz, wydaje sie ze oni maja najwiekszy wybor w tym zakresie. np. od klasykow lub neoklasykow (neve portico, chandler, drawmer, moze uzywany Manley) po nu-klasyki (wspomniane przez kolege wczesniej, a takze odwiedz strony 1 2 . w tej kwocie zmiescisz sie z czyms sensownym rowniez na kompresor stereo - sumujacy.

masz gotowke - tylko wybierac :) rady radami, sprawdz wszystko sam nausznie - tych niewielu tu ktorzy dysponuja takimi sprzetami, ma wlasne - konkretne pref. lub porownuja sobie klocki...

Powodzenia

j.bravo

Post autor: j.bravo » wtorek 06 lut 2007, 00:58

...Niekoniecznie. Preamp jest stereo, więc gdyby dało się obłsużyć dwa kanały, było miło, jednak najważniejsza jest jakość. Wolałbym mono na 6-kę, niż stereo na 5-kę. Pokrętna to może filozofia, ale taki już jestem...
Dobrze myslisz, wcale nie pokretnie. Kompresora podczas nagrywania bedziesz uzywal glownie na wokalu i basie, a to sa "zwierzatka" jednokanalowe. Wiec bym bral Distressora, zreszta za dwa lata mozna kupic drugi i zlinkowac Zwlaszcza z UA 2-610, ktory daje wiecej "tluszczu" niz precyzji.

Ew. bym jeszcze rozejrzal sie za UA LA2A lub 1176 czy 6-176, ale chyba sa dla Ciebie za drogie...

O Avalonie bym zapomnial, swietne preampy ale kompresory jak na analogowe troche dziwne - malo uniwersalnie dzialaja Attack i Release, poza tym strasznie przezroczyste, jak plugin. To juz lepiej i taniej zapiac Waves'a albo narysowac automatyke Nie, ze Avalon jest zly, super przenosi pelne pasmo itepe ale tylko do trackingu nie polecam.

Jeszcze jest RNC, tani i podobno skuteczny. Nie znam tego urzadzenia, moze sie wypowiedza Ci co go maja i porownywali z hi-end'owymi...

A tak na koncu pytanie: masz dobre przetworniki A/D? Jak juz sie bawic w wypas to w calym lancuchu, bo IMHO drogi przetwornik wazniejszy niz drogi kompresor...
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 06 lut 2007, 01:28

O Avalonie bym zapomnial, swietne preampy ale kompresory jak na analogowe troche dziwne - malo uniwersalnie dzialaja Attack i Release, poza tym strasznie przezroczyste, jak plugin. To juz lepiej i taniej zapiac Waves'a albo narysowac automatyke Nie, ze Avalon jest zly, super przenosi pelne pasmo itepe ale tylko do trackingu nie polecam.

Jeszcze jest RNC, tani i podobno skuteczny. Nie znam tego urzadzenia, moze sie wypowiedza Ci co go maja i porownywali z hi-end'owymi...

A tak na koncu pytanie: masz dobre przetworniki A/D? Jak juz sie bawic w wypas to w calym lancuchu, bo IMHO drogi przetwornik wazniejszy niz drogi kompresor......
Na codzien korzystam z AVALON 737 , lecz to preamp Mikrofonowo Instrumentalny no i mono , rzeczywiscie kompresor działa dziwnie, ale mam juz schemat co nalezy zmienic aby kompresor działał bardzoej wydajnie ,

Miałem takze RNC , bardzo fajna zabwka, sprzedałem a teraz załuje ,nie wiem co mi SZczeliło do głowy aby sie tego pozbyc ... chyba jakies tymczasowe zacmienie umysłu ... badzo bardzo skuteczny kompresor, łatwy w obsłudze ...ładnie skleja slady takze spokojnie mozna go na BUSach stosowac , od jakiegos czasu do wgrywania instrumentów w slady , uzywam ART PRO VLA , zaje...sty kompresor , lampa definitywnie ma charakter ale na PLUS , dziciennie łatwy ... w działaniu podobny do LA-2A .. automatyczny atack i release ( opto-elektroniczny ) bardzo skuteczny , poza tym nie jest drogi 1600 zł . No i jeszcze TL Audio C1 , albo Ivory 5060 mk2 kompresor na presetach , kiedys go testowałem , ładnie brzmi no i takze dziecinie prosty , a to ma znaczenie... czasami siedzisz i dłubiesz wsłuchujac sie czy kompresor poprawnie działa ... a tu masz presety

TFPro P38 , to bardzo fajna sprawa , moze symulowac rozne kompresory , a to jest bardzo przydatne .

Idealny jest Manley variable - MU , ale to nie ta półka cenowa,

Awatar użytkownika
Misiorro

Post autor: Misiorro » wtorek 06 lut 2007, 04:54

1. Co do przetworników - pracuję na Lynx L22. Sądzisz, że odstaje?
2. Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi!

Pozdrawiam!
Sylwester
Survival w RP

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 06 lut 2007, 12:51

Bardzo dobre, nie odstaja :)

inne elementy toru to akustyka pomieszcznia, mikrofon, preamp oraz odsluchy, na ktorych dokonujesz ocen :)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 06 lut 2007, 13:09

preamp bardziej wplywa na brzmienie niz kompresor - wiec warto pomyslec o opcji
- FMR RNC (Master jak widac zachwycony, a kosztuje to...1 200 zeta ok.) ,
i do tego solidny preamp Great River (ok.4 000), roniez preamp wplywa na dynamike w sumie - dobry ma duzy headroom, a zrodlo jest podane w calosci
i wtedy caly tor wejsciowy jest dobry - a wychodzi mniej niz 7 tysiecy,ktore warto zainwestowac albo w:
-adaptacje pomieszczenia lub choc Se Reflection Filter - 1000 albo
-dobry mikrofon (np. Akg 414) - 4000 z okladem albo
-dobre odsluchy -np. ADAM A7 ok.3400
- dobry mik. dynamiczny (do np. nagran werbla git.elektrycznej z pieca) Shure 57 ok.500

Majac calosc toru osiagniesz efekt synergii - na chwale efektowi finalnemu.

ODPOWIEDZ