Cubase i problemy z zatykaniem

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
schmaletz
Cubase i problemy z zatykaniem

Post autor: schmaletz » niedziela 04 lut 2007, 18:37

Witam.
Mam problemy z odtwarzaniem projektów w Cubase. Projekt szybciej się zatyka, niż kiedyś (już przy kilku ścieżkach audio plus efekty) i dostaje "czkawki" przy odtwarzaniu.

Między stanem gdy było dobrze, a stanem gdy jest źle zaszło kilka zmian w sprzęcie:
- zmiana twardego dysku na szybszy i pojemniejszy
- zmiana karty graficznej na bardziej wypasioną
- podłączyłem internet (na czas pracy z Cubase zawsze wyłączam internet)
- zainstalowany został program AntiVirus firmy Symantec (na czas pracy z Cubase wyłączam wszystkie funkcje śledzące tego programu)

Proszę o pomoc. Było lepiej - jest gorzej. Cotak obciąża komputer?
Mam Windows XP Pro SP2.

Proszę nie odsyłajcie mnie na strony z poradami do tuningu, czy do artykułu w EiS na ten temat. Wszystko już zrobiłem jak tam napisano.

HELP!

Awatar użytkownika
AdamZ

Re: Cubase i problemy z zatykaniem

Post autor: AdamZ » niedziela 04 lut 2007, 19:03

- zainstalowany został program AntiVirus firmy Symantec (na czas pracy z Cubase wyłączam wszystkie funkcje śledzące tego programu)

Czy aby napewno nic nie działa w tle ?

Antivirus w kompie do muzy to nie jest najlepszy pomysł . Pomyśl o czymś osobnym do netu.

Karta graficzna i szybszy hdd raczej nie mają tu nic do rzeczy.

Pozdrawiam

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » niedziela 04 lut 2007, 23:42

...- podłączyłem internet (na czas pracy z Cubase zawsze wyłączam internet)

Czy aby napewno nic nie działa w tle ?

Antivirus w kompie do muzy to nie jest najlepszy pomysł . Pomyśl o czymś osobnym do netu.

Pozdrawiam

...
Taak napewno część forumowiczów razem za Adamem Z radziłaby tobie oddzielny system na "pierdoły", ale Ty zastanów sie czy u Ciebie takie rozwiązanie zda egzamin.U mnie nie zdało i wolałem mieć jeden system i w miare możności mądrze nim zarzadzac nie instalując rzeczy zbędnych. Sposób ten nie sprawdził się dlatego że przełączanie się na tym samym kompie miedzy systemami często zabiajało kreatywność/pomysł. W przypadku jednego systemu, wiadomo, warto mieć antywirusa, ale napewno nie takiego jakim jeststraszliwie zzasobożerny i wgryzający się w system Antyvir Symantekowski, także proponuję zmienić na coś sensowniejszego. Osobiście używam NOD32,a ponieważ uważam, że wirusa to można złapać ale w 99% tylko i wyłacznie na własne życzenie, działa on u mnie jako skaner doraźny z wyłączoną funkcją ciągłego monitorowania zmian na dysku.Monitorowane w sposób ciągły jest tylko połączenie internetowe. no i to by było na tyle pozdro

WG

Post autor: WG » poniedziałek 05 lut 2007, 04:14

Przecież nic nie stoi na przeszkodzie aby mieć jeden system. W miarę umiejętne się nim posługiwanie i może służyć naprawdę latami. Sam reinstalacji dokonuję już teraz co pół roku albo co rok. Kiedyś na początku reinstalowałem dosyć intensywnie albo z przyzwyczajenia albo
dla sportu

Sprawdź wskaźniki CPU dla różnych aplikacji. Może wyłapiesz coś nietypowo działającego czyli np. skoki czegoś jakiejś aplikacji do 99% CPU.

Między stanem gdy było dobrze, a stanem gdy jest źle zaszło kilka zmian w sprzęcie:
- zmiana twardego dysku na szybszy i pojemniejszy
- zmiana karty graficznej na bardziej wypasioną

W zasadzie tak opisowo to ciężko ci podać receptę.
Skoro wcześniej było lepiej teraz jest gorzej to możliwe choć też niekoniecznie, że w którymś z tych punktów siedzi feler.

Nie zgodzę się z tym. Może to być i dysk ! Może kupiłeś nowy dysk SATA a kontroler najzwyczajniej go "nie trawi" i robią się czkawki
Grafika też może być. Jeżeli jest to jakaś wypasiona karta, która "zjada" wszystkie zasoby płyty głównej i 100W na dzień dobry no to czemu nie

Będę oryginalny
Czeka Ciebie reinstalacja systemu

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » poniedziałek 05 lut 2007, 07:55

Zabiłeś system Antywirusem Symantec'a.
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » poniedziałek 05 lut 2007, 08:57

Taak napewno część forumowiczów razem za Adamem Z radziłaby tobie oddzielny system na "pierdoły", ale Ty zastanów sie czy u Ciebie takie rozwiązanie zda egzamin.U mnie nie zdało i wolałem mieć jeden system i w miare możności mądrze nim zarzadzac nie instalując rzeczy zbędnych. Sposób ten nie sprawdził się dlatego że przełączanie się na tym samym kompie miedzy systemami często zabiajało kreatywność/pomysł. W przypadku jednego systemu, wiadomo, warto mieć antywirusa, ale napewno nie takiego jakim jeststraszliwie zzasobożerny i wgryzający się w system Antyvir Symantekowski, także proponuję zmienić na coś sensowniejszego. Osobiście używam NOD32,a ponieważ uważam, że wirusa to można złapać ale w 99% tylko i wyłacznie na własne życzenie, działa on u mnie jako skaner doraźny z wyłączoną funkcją ciągłego monitorowania zmian na dysku.Monitorowane w sposób ciągły jest tylko połączenie internetowe. no i to by było na tyle pozdro...
Ja sugerowałem raczej osobny komp do muzyki i osobny do netu a nie przełączanie się

Ja np używam zmodyfikowanej (francuskiej) wersji XP (UNICORNIS) specjalnie przygotowanej do muzyki. Nie ma tam rzeczy typu msn , paint i innych tego typu śmieci. Maszyna tylko pod muze.Oprócz tego sam powyłączałem sporo funkcji w systemie.Komp nie ma styczności z internetem. Wszelkie dane przenoszę sobie na kluczu 1GB lub HDD USB z innego kompa , po przepuszczeniu przez AntiVirus-a.
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 05 lut 2007, 14:25

samo odchudzenie windowsa o jakies programy dodatki nic nie da - bo przeciez one sie nie uruchamiaja ze startem systemu i nie siedza w pamieci
jedynie msn bywa klopotliwy bo korzysta z niego rowniez outlook i przegladarka(z jego funkcji) - ale mozna wylaczyc go w systemie

mozna sie pobawic nlite i bardzo odchudzic windowsa nawet z procesami i uslugami

ale malo kto takiego potrzebuje bo wielu korzysta z komputera do roznych zadan nie tylko w studio i nawet tam nie zawsze tylko nagrywanie......

kolega niech lepiej sprawdzi dysk - jesli to sata w wersji pierwszej to nie ma sie co dziwic ze nie wyrabia - teoretycznie szybsze od ata ale w praktyce bardziej zamulaja.....sata2 to juz inna klasa

a jaka latencja jest ustawiona?

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 05 lut 2007, 14:27

co do antywirusa to nod32(z wylaczonymi funkcjami ciaglego monitorowania plikow dyskowych) albo avg

one najmniej zamulaja

symantec znany jest ze swoich wymagan od zawsze

Awatar użytkownika
schmaletz

Post autor: schmaletz » poniedziałek 05 lut 2007, 18:41

kolega niech lepiej sprawdzi dysk - jesli to sata w wersji pierwszej to nie ma sie co dziwic ze nie wyrabia - teoretycznie szybsze od ata ale w praktyce bardziej zamulaja.....sata2 to juz inna klasa

```````````````````````````````````
Przepraszam za moją ignorancję (stąd zresztą pytania), ale zainstalowano mi dysk co to ma takie oznaczenie: IDE\\DISKST360021A.

Czy to jest dobry dysk do zastosowań muzycznych? Na tym dysku zresztą jest zainstalowany Windows i Cubase. Drugi dysk na którym są zapisane projekty do Cubase'a (ścieżki audio, MIDI itp.) nie zmienił się. A to chyba on decyduje o płynności odczytywania, prawda? Przypomnę, że kiedyś było znacznie lepiej.

Czy to Norton Antivirus?
Staram się wszystko wyłączać na czas pracy z muzyką. Ale może całkowicie się nie da. Ma ktoś podobne doświadczenia?

Latencja karty muzycznej (Echo Mia) jest ustawiona na 512 sampli.
W Cubase daje to mniej więcej opóżnienie 13 msek. Sterowniki są zaktualizowane.

Help. Help. Help.
Co robić?

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 05 lut 2007, 19:42

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 02:16 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

ODPOWIEDZ