E-mu 1616m - trzaski z phantoma

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
keyzone
E-mu 1616m - trzaski z phantoma

Post autor: keyzone » czwartek 01 lut 2007, 22:46

Witam,
mam taki problem: kiedy podłączam do E-mu 1616m mikrofon zasilany na fantomie to od czasu do czasu słyszę małe strzały takie same jak przy włączaniu fantoma. Sprawdziłem
- rózne mikrofony: AT4033A, sE2200a, Rode NT-1A, AKG C400- efekt ten sam, wiec to nie mikrofon
-różne preampy: Emu 1616m, Yamaha 01V- to samo, zatem to nie pramp
-rózne kable- to samo, to nie kabel
-pojechałem do kumpla do studia i zadnych zakłócen nie było
Pytanie: ponieważ kabel mikrofonowy przebiega kolo dysków USB i wogóle duzo tu zasilaczy, to czy moze miec to wpływ na zasilanie fantomowe? Czy urzadzenia eletryczne moga miec wpływ na płynność dostarczania pradu do mikrofonu?

PS. zakócenia te zarejestrowałem, zatem nie wymysliłem tego sobie. Pisze to dla tych, którzy maja ochote pisac tu jakies głupoty typu "umyj uszy". Wiem, ze na forum są ludzie, którzy zjedli zęby na w sprawach studyjnych... Prosze o fachowa pomoc.

[addsig]
www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund

Awatar użytkownika
MX

Re: E-mu 1616m - trzaski z phantoma

Post autor: MX » czwartek 01 lut 2007, 23:29

Sprawdź swoją instalację elektryczną.
Może są jakieś urządzenia, które dają te chwilowe zakłócenia. Mi kiedyś sporo nerwów jzadła lodówka włączająca się za ścianą. Gniazdo, do którego była podłączona wychodziło z tej samej puszki, co zasilanie mojego sprzętu. Po przepięciu tegoż klamota do innego gniazdka było po problemie.
Hammond SK1

Awatar użytkownika
grembo

Re: E-mu 1616m - trzaski z phantoma

Post autor: grembo » piątek 02 lut 2007, 00:07

te strzaly to mi wygladaja raczej na komflikt sprzetowy - zobacz z czym wspoldzielone PCMCIA u Ciebe?

ODPOWIEDZ