JBL czy Yamaha?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
marcinmakowski
JBL czy Yamaha?

Post autor: marcinmakowski » wtorek 30 sty 2007, 21:40

Witam.
Chciałbym zasięgnąć porady.Co lepiej zagra? JBL serii JRX 115 czy Yamaha S115V? Zakładając że ma być to użyte do nagłasniana live bandu (drums+bas+syntf no i voc). drugie Pytanko to co sądzicie o głośnikach basowych Img Stage Line (np Sp15/300)?

Pozdrawiam Wszystkich

Awatar użytkownika
Jurek1971
Kontakt:

Re: JBL czy Yamaha?

Post autor: Jurek1971 » środa 31 sty 2007, 10:03

Jedno i drugie raczej słabe. Jeśli chcesz w miarę przyzwoicie zabrzmieć w pełnym składzie, to niestety trzeba wydać więcej. I to mówię o nagłośnieniu samego wokalu, bo z większą ilością instrumentów na "przodach" może być jeszcze trudniej. Nie sugeruj się tym co słyszysz w sklepie, bo głośniki z tej półki mają zazwyczaj problemy na większych głośnościach. Poszukaj paczek z jakimiś dobrymi głośnikami, np. RCF.

marcinmakowski

Post autor: marcinmakowski » środa 31 sty 2007, 19:03

...Jedno i drugie raczej słabe. Jeśli chcesz w miarę przyzwoicie zabrzmieć w pełnym składzie, to niestety trzeba wydać więcej. I to mówię o nagłośnieniu samego wokalu, bo z większą ilością instrumentów na "przodach" może być jeszcze trudniej. Nie sugeruj się tym co słyszysz w sklepie, bo głośniki z tej półki mają zazwyczaj problemy na większych głośnościach. Poszukaj paczek z jakimiś dobrymi głośnikami, np. RCF.
...
dzięki za radę. RCF jest dość drogi. Co Pan myśli o EV Eliminator albo o Mackie? W granicach 2300-2500 zł można coś już wybrać. A może jakiś Zeck używany?

Awatar użytkownika
Jurek1971
Kontakt:

Post autor: Jurek1971 » czwartek 01 lut 2007, 11:58

Hm... a dlaczego "Pan"? Staro wyglądam?

Co do paczek, to interesowałem się najpierw nowymi w okolicach 2000 za parę, bo tyle chciałem wydać kasy, no i okazało się że są po prostu kiepskie. Potem upolowałem używane polskie paczki zrobione na głośnikach RCF (drewniane), które bardzo mi się spodobały. Miałem możliwość przetestowania ich na sali prób - no i cóż .... nawet głośno, z bębnami bardzo klarowny, ładnie przebijający się wokal - wydałem 1800 :)

Nie testowałem tych, o które pytasz, chociaż wydaje mi się, że w cenie ok. 4000 za parę powinno się już coś znaleźć. Miałem do czynienia z końcówką mocy Zeck - to dobry sprzęt, ale paczek nie znam.

marcinmakowski

Post autor: marcinmakowski » czwartek 01 lut 2007, 18:56

...Hm... a dlaczego "Pan"? Staro wyglądam?

Co do paczek, to interesowałem się najpierw nowymi w okolicach 2000 za parę, bo tyle chciałem wydać kasy, no i okazało się że są po prostu kiepskie. Potem upolowałem używane polskie paczki zrobione na głośnikach RCF (drewniane), które bardzo mi się spodobały. Miałem możliwość przetestowania ich na sali prób - no i cóż .... nawet głośno, z bębnami bardzo klarowny, ładnie przebijający się wokal - wydałem 1800 :)

Nie testowałem tych, o które pytasz, chociaż wydaje mi się, że w cenie ok. 4000 za parę powinno się już coś znaleźć. Miałem do czynienia z końcówką mocy Zeck - to dobry sprzęt, ale paczek nie znam.

...
witam.
ja nie mówie per Pan ze względu na wiek tylko ze względu na wychowanie...
Dziękuję za radę. Co prawda mam paczki które sam sobie zrobiłem po długich rozmyślaniach i obliczeniach ale stwierdziłem że dość tego i trzeba by się rozejżeć za czymś markowym albo "wydłubać" sobie paczki i zasilać je z końcówek z krosownicami. Z tego co się orientuję to najwięcej złego w zestawie robią zwrotnice które ciężko dopasować w domowych warunkach bez odpowiedniego sprzetu. dlatego albo poszukam czegoś ciekawego albo przejdę na ciężką altylerię jak subbasy+ satelity.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek1971
Kontakt:

Post autor: Jurek1971 » piątek 02 lut 2007, 09:56

Projekt, czyli skrzynka i zwrotnica ma na pewno duże znaczenie, ale z tego co zdążyłem się zorientować, to kolumna 15+1 wymaga naprawdę dobrych głośników - chodzi m.in. o wspólną część pasma. No i kwestie, o których wspomniałem wyżej - zachowanie przy większych głośnościach, tanie głośniki też potrafią mieć mniejszą moc od deklarowanej - czyli np. druga imprezka i już po gwizdkach ...

marcinmakowski

Post autor: marcinmakowski » sobota 03 lut 2007, 00:07

...Projekt, czyli skrzynka i zwrotnica ma na pewno duże znaczenie, ale z tego co zdążyłem się zorientować, to kolumna 15+1 wymaga naprawdę dobrych głośników - chodzi m.in. o wspólną część pasma. No i kwestie, o których wspomniałem wyżej - zachowanie przy większych głośnościach, tanie głośniki też potrafią mieć mniejszą moc od deklarowanej - czyli np. druga imprezka i już po gwizdkach ...
...
zgadzam się w zupełności ale w końcu trzeba by zacząć zarabiać na tym hobby a nie inwestować non stop w sprzęt....
grasz w jakiejś kapeli? na jakim instrumencie?
pozdrawiam

Pszczoła

Post autor: Pszczoła » poniedziałek 03 wrz 2007, 09:31

Witam.
Sory że się wtrącam ale,potrzebuję lekkich kolumn na hautury,do tej pory sam robiłem kolumny na b dobrych głośnikach i to fajnie gada,ale są ciężkie.Moje pytanie jest dziwne ale chodzi o kasę. Jak się mają co do jakości Berhinger B 215 RCF ART 315 i tego typu Mackie,bo rozbieżność cen jest kolosalna.W zespole jest 4 mikrofony pod wokal jeden pod gitarę ,git basowa na osobnym piecu dwa klawisze i MD.

Pozdrawiam.
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady

WG

Post autor: WG » poniedziałek 03 wrz 2007, 13:29

IMO MACKIE i RCF sporo nadrabiają tu elektroniką i odpowiednim zestrojeniem wzmacniaczy i korekcją i stąd aktywne mają takie powodzenie i faktem jest, że są to sprawdzone skuteczne zestawy na imprezki typu chałturki o ile nie boisz się RZEKOMO za wcześnie pracujących tam limiterów

Z pasywnych polecam sprawdzić ofertę HK AUDIO, 12" grają bardzo bardzo przyzwoicie mam to na odsłuchach. Zestaw typu 18" + 12" jest stosunkowo lekki, gabarytowo niewielki, dobra skuteczność no i w przystępnej cenie. Zalecam to sprawdzić.

Pszczoła

Post autor: Pszczoła » poniedziałek 03 wrz 2007, 17:58

...IMO MACKIE i RCF sporo nadrabiają tu elektroniką i odpowiednim zestrojeniem wzmacniaczy i korekcją i stąd aktywne mają takie powodzenie i faktem jest, że są to sprawdzone skuteczne zestawy na imprezki typu chałturki o ile nie boisz się RZEKOMO za wcześnie pracujących tam limiterów

Z pasywnych polecam sprawdzić ofertę HK AUDIO, 12" grają bardzo bardzo przyzwoicie mam to na odsłuchach. Zestaw typu 18" + 12" jest stosunkowo lekki, gabarytowo niewielki, dobra skuteczność no i w przystępnej cenie. Zalecam to sprawdzić.

...
Witam .
Interesują mnie pasywne dzięki za radę
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady

ODPOWIEDZ