Witam.
CHciałbym zakupić jakies głośniki pokroju "domowego" aby raz na jakis czas odsłuchac sobie mix który skrzętnie skubię na monitorach. Chciał bym żeby nie były to wielkie kolumny głośnikowe, które zaleja mnie mnóstwem basu i sporanu przez co prawie wszystko brzmi poweidzmy dobrze, ale jakies głośniki które będa miały mniej więcej wyrównany poziom. Myślałem o Altusach - chyba w czasach kiedy je produkowali nie było jeszcze takiego szaleństwa na basy i takie strasznie ulepszony dźwięk bvo chyba nawet nie było takiej technologii. Czy ktoś może cos powiedziec jak brzmia Altusy, a jesli to jest lipa to czy ktoś może cos podpowiedzieć, ewentualnie napisać na czy sam odsłuchuje mixy? Będe wdzięczny. Dzieki
Kolumny ALTUS jako alternatywny odsłuch
Re: Kolumny ALTUS jako alternatywny odsłuch
Miałem swego czasu Altusy 110 z regenerowanymi głośnikami i jak dla mnie brzmiały one fatalnie. Słuchanie na nich muzyki to był dla mnie koszmar. Ale oczywiście to moje osobiste odczucia.
http://www.zanimnapiszesz.prv.pl
...Miałem swego czasu Altusy 110 z regenerowanymi głośnikami i jak dla mnie brzmiały one fatalnie. Słuchanie na nich muzyki to był dla mnie koszmar. Ale oczywiście to moje osobiste odczucia....
A pod jakim względem były one fatalne? W Dźwięku mało szczegółów i tak ogólnie kijowo naprawdę?
A pod jakim względem były one fatalne? W Dźwięku mało szczegółów i tak ogólnie kijowo naprawdę?
Nie pasowało mi brzmienie tubowego gwizdka - takie ostre. Na nic się zdawał tłumik w głośniku. Bas nie był zadowalający i nieprzyjemnie mulisto brzmiał. Najlepiej mi się ich słuchało w drugim końcu mieszkania. Traktowałem je jak odsłuch dalekiego pola :D Jeśli chcesz kupić jakieś altusy to najlepiej ich u kogoś posłuchaj (jeżeli jest taka możliwość) i sam zdecyduj czy zadowala cię ich brzmienie. Ja się dziadostwa wyzbyłem.
http://www.zanimnapiszesz.prv.pl
Czy ktos ma jeszcze jakieś doświadczenia z Altusami? Jesli nie to czy może ktos polecić jakieś zwykłe głosniki które brzmiały by dobrze?
Polecam JAMO kupisz w markecie za 3 lub 4 stówy 3 drożne
Z basów i góry bedziesz zadowolony.
Mówie oczywiscie a alternatywnym odłuchu do pokojua nie do studia.
Ja często słucham mixów na tych głośnikach
Kozysam z mocnego wzmacniacza pionier
Z basów i góry bedziesz zadowolony.
Mówie oczywiscie a alternatywnym odłuchu do pokojua nie do studia.
Ja często słucham mixów na tych głośnikach
Kozysam z mocnego wzmacniacza pionier
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO
Ja alternatywnie słucham na kolumnach 2-drożnycg ALPHA z Tonsila. Mają seryjnie gwizdek Philipsa i średni/dół Tonsilowski.
Rzeczywiście mają "swoje brzmienie", które nie każdemu morze pasować.
Dla mnie njważniejsze jest że je znam. Wszystko jedno na co się zdecydujesz i tak musi upłynąć trochę czasu zanim sie z tym "osłuchasz".
A tego typu alternatywę wybieraj wyłącznie "na ucho".
Rzeczywiście mają "swoje brzmienie", które nie każdemu morze pasować.
Dla mnie njważniejsze jest że je znam. Wszystko jedno na co się zdecydujesz i tak musi upłynąć trochę czasu zanim sie z tym "osłuchasz".
A tego typu alternatywę wybieraj wyłącznie "na ucho".
Hammond SK1
a moze scherzo 350??Dosc przyjemnie brzmia jak na grat do sluchania w domu