Straty w analogowym mikserze

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Feefrock
Straty w analogowym mikserze

Post autor: Feefrock » czwartek 01 lut 2007, 10:28

Zastanawiam się jak dzielony jest sygnał w torze miksera. Dajmy na to że równoczeœnie wysyłamy sygnał auxem, drugim auxem. Czy ten sygnał jest zubozony? A skoro jest dzielony, to pewnie ten na sumie pochodzšcy z traka też jest okrojony, no bo przecież aux cos mu zabrał. Czyż nie mam racji?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Straty w analogowym mikserze

Post autor: JoachimK » czwartek 01 lut 2007, 10:42

...Zastanawiam się jak dzielony jest sygnał w torze miksera. Dajmy na to że równoczeœnie wysyłamy sygnał auxem, drugim auxem. Czy ten sygnał jest zubozony? A skoro jest dzielony, to pewnie ten na sumie pochodzšcy z traka też jest okrojony, no bo przecież aux cos mu zabrał. Czyż nie mam racji?...

Nie wdajac sie w rozwazania o elekronice, mozna krotko powiedziec, ze taka sytuacja nastapi tylko w wypadku nieprawidlowej konstrukcji miksera oraz (przede wszystkim) nieprawidlowych obwodow wejsciowych tego sprzetu, do ktorego sygnal jest wysylany z auxow.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » czwartek 01 lut 2007, 11:43

Nie wdajac sie w rozwazania o elekronice, mozna krotko powiedziec, ze taka sytuacja nastapi tylko w wypadku nieprawidlowej konstrukcji miksera oraz (przede wszystkim) nieprawidlowych obwodow wejsciowych tego sprzetu, do ktorego sygnal jest wysylany z auxow....
Ok, w porządku, ale w przyrodzie nie ma cudów. Jesli coś jest dzielone, zawsze pojedyncze składniki zawsze będą mniejsze od sumy

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 01 lut 2007, 12:52

Ok, w porządku, ale w przyrodzie nie ma cudów. Jesli coś jest dzielone, zawsze pojedyncze składniki zawsze będą mniejsze od sumy...
To, że na schemacie blokowym miksera widać odnóżkę nie oznacza, że fizycznie coś jest dzielone. W elektronice powszechnie używa się układu zwanego wtórnikiem, który powiela jakiś sygnał generując na swoim wyjściu drugi sygnał o identycznym przebiegu, bez straty energii tego pierwszego sygnału.

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » czwartek 01 lut 2007, 13:06

To czemu sa takie problemy z diboxami i splitterami? Czemu tam nie stosują wtórników, tylko jakies bufory, które i tak nie pozwalają na identyczne rodzielenie sygnału.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 01 lut 2007, 13:59

...To czemu sa takie problemy z diboxami i splitterami? Czemu tam nie stosują wtórników, tylko jakies bufory, które i tak nie pozwalają na identyczne rodzielenie sygnału....

Alez sie stosuje, w di-spli-boxach aktywnych.

A co to Twojej dociekliwosci, to dam ci przyklad: czy po wyslaniu zdjecia mailem kolory w Twoim oryginale jakos robia sie zamazane?

Tu sytuacja jest podobna, tam jest INFORMACJA, nie ENERIGIA ktora jest tylko nosnikiem tej informacji i ktora latwo mozna wzmocnic.

Oczywiscie przy tych operacjach moga wystapic - i na pewno wystepuja - znieksztalcenia, a te znieksztalcenia nazywamy brzmieniem mixera.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » czwartek 01 lut 2007, 14:13

A co to Twojej dociekliwosci, to dam ci przyklad: czy po wyslaniu zdjecia mailem kolory w Twoim oryginale jakos robia sie zamazane?

Tu sytuacja jest podobna, tam jest INFORMACJA, nie ENERIGIA ktora jest tylko nosnikiem tej informacji i ktora latwo mozna wzmocnic.

Oczywiscie przy tych operacjach moga wystapic - i na pewno wystepuja - znieksztalcenia, a te znieksztalcenia nazywamy brzmieniem mixera.

...
Coś Ty mnie cyganisz;) . Kiedyś chciałem użyć spirita SX jako splittera i rodzielic sygnał z basu na dwa. Okazało się, brzmienie kazdego z podzielonych sygnału jest inne od nieppdzielonego oryginału. Więc jednak zamazały się kolory w moim oryginale

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 01 lut 2007, 14:23

Coś Ty mnie cyganisz;) . Kiedyś chciałem użyć spirita SX jako splittera i rodzielic sygnał z basu na dwa. Okazało się, brzmienie kazdego z podzielonych sygnału jest inne od nieppdzielonego oryginału. Więc jednak zamazały się kolory w moim oryginale ...

Jasne, po drodze miales preamp i EQ, poza tym inny poziom na wyjsciu itd. Mixer NIE przekazuje sygnalu 1:1 bo do tego sluzy kabel a nie mixer.

no i najwaznjesze - bas byl aktywny? Jak nie to wcale sie nie dziwie ze brzmialo "inaczej", ten mixer nie ma wejscia HI-Z

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » czwartek 01 lut 2007, 14:29

...Coś Ty mnie cyganisz;) . Kiedyś chciałem użyć spirita SX jako splittera i rodzielic sygnał z basu na dwa. Okazało się, brzmienie kazdego z podzielonych sygnału jest inne od nieppdzielonego oryginału. Więc jednak zamazały się kolory w moim oryginale ...

Jasne, po drodze miales preamp i EQ, poza tym inny poziom na wyjsciu itd. Mixer NIE przekazuje sygnalu 1:1 bo do tego sluzy kabel a nie mixer.

no i najwaznjesze - bas byl aktywny? Jak nie to wcale sie nie dziwie ze brzmialo "inaczej", ten mixer nie ma wejscia HI-Z

...
Spokojnie, cały czas jakies warunki do spełnienia mikser nie przekazuje 1:1, ok ale na wyjściu direkt jest jakiś sygnał, nie wazne jaki. Problem w tym że na wyjsciu aux nie jest taki sam. Nie chodzi o jego wartość, bo tę mozna wzmocnić, tylko o brzmienie, czyli inna sinusoida.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 01 lut 2007, 16:46

ja mam wzmacniacz sluchawkowy behringer ha4700

sygnal z kompa idzie do wzmacniacza a nastepnie ze wzmacniacza do odsluchow - nie ma najmniejszej roznicy czy wzmacniacz dziala czy nie - brzmienie i moc sygnalu do odsluchow jest taka sama - sprawdzalem nagrywajac go w karte i pod roznymi obciazeniami wzmacniacza - jedna para sluchawek 7 par sluchawek o roznej impedancji i roznych glosnosciach.....

jesli jest poprawnie skonstruowane to nie bedzie wplywu....

ale sprawdzisz to dokladnie tylko nagrywajac sygnal i porownujac rozne wyjscia(inserty) ze soba i z oryginalem - o ile masz dobrze poustawiane

ODPOWIEDZ