Extreme MIDI Mixer
Sorry, że tak nie w jednym poście to wszystko, ale jak coś rozgryzam to emocje mnie ponoszą
Jak zrobić żeby mój prymitywny edytor działał w dwie strony? Jak wybieram preset w edytorze moduł reaguje, jak zmieniam w module - edytor pozostaje bez zmiany.
Jak zrobić żeby mój prymitywny edytor działał w dwie strony? Jak wybieram preset w edytorze moduł reaguje, jak zmieniam w module - edytor pozostaje bez zmiany.
drummer
Re: Extreme MIDI Mixer
Heh. Dotarłem w instrukcji do tego co interesuje nas na początek.
[B]This restores the TD-3 to the original factory settings.
Power must be OFF before starting this process.[B/]
STRONA 43 w PDF-ie.
Jakby coś masz reset instrumentu. Swoją drogą faktycznie edycja jest bogata w tym module, i programowanie tego za pomocą tych kliku przycisków na pulpicie to faktycznie chyba męka. Nie dziwię się, że szukasz drogi zrobienia edytora na ten moduł.
STRONA 43 w PDF-ie.
Jakby coś masz reset instrumentu. Swoją drogą faktycznie edycja jest bogata w tym module, i programowanie tego za pomocą tych kliku przycisków na pulpicie to faktycznie chyba męka. Nie dziwię się, że szukasz drogi zrobienia edytora na ten moduł.
...Sorry, że tak nie w jednym poście to wszystko, ale jak coś rozgryzam to emocje mnie ponoszą
Jak zrobić żeby mój prymitywny edytor działał w dwie strony? Jak wybieram preset w edytorze moduł reaguje, jak zmieniam w module - edytor pozostaje bez zmiany....
Edytor na razie działa w jedną stronę. Czyli wysyła to co edytujemy na instrument. W wersjach następnych jest planowany ten tryb pracy będzie się to nazywać tryb "online". Wspominałem już o tym.
Jak zrobić żeby mój prymitywny edytor działał w dwie strony? Jak wybieram preset w edytorze moduł reaguje, jak zmieniam w module - edytor pozostaje bez zmiany....
Edytor na razie działa w jedną stronę. Czyli wysyła to co edytujemy na instrument. W wersjach następnych jest planowany ten tryb pracy będzie się to nazywać tryb "online". Wspominałem już o tym.
.
.
.
Wniosek pozostawiam Tobie co z tym zrobić....
Dzięki WG, na razie dyskutuję z serwisem, ale coś się nie mogę dogadać ponieważ uparcie twierdzą że rozpiskę komunikatów (MIDI Implementation LIST) mam w ang instrukcji, przy czym ja nie widzę tam niczego czego nie ma w instr pl.
Na razie poczekam, pomysle podszkolę się ewentualnie jeszcze popytam.
Ten twardy reset, to pewnie Factory Reset...
pozdrowienia
.
.
Wniosek pozostawiam Tobie co z tym zrobić....
Dzięki WG, na razie dyskutuję z serwisem, ale coś się nie mogę dogadać ponieważ uparcie twierdzą że rozpiskę komunikatów (MIDI Implementation LIST) mam w ang instrukcji, przy czym ja nie widzę tam niczego czego nie ma w instr pl.
Na razie poczekam, pomysle podszkolę się ewentualnie jeszcze popytam.
Ten twardy reset, to pewnie Factory Reset...
pozdrowienia
drummer
...Heh. Dotarłem w instrukcji do tego co interesuje nas na początek.
STRONA 43 w PDF-ie.
Hehe, chyba czytamy to samo w tym samym czasie:)
STRONA 43 w PDF-ie.
Hehe, chyba czytamy to samo w tym samym czasie:)
drummer
This restores the TD-3 to the original factory settings.
Power must be OFF before starting this process.
STRONA 43 w PDF-ie.
Do NOT turn off the power during the Factory Reset Process. This could damage the TD-3’s internal memory.
W zasadzie to też jest najważniejsze. Przerwanie procesu przywracania ustawień fabrycznych może skutkować uszkodzeniem pamięci czyli tak jak z BIOS-em w komputerze. No to już stwarza pewne ryzyko. Jak się można domyśleć ten tryb stosuje się [B]w ostateczności[B/] gdy wszelkie inne sposoby zawiodły, instrument jest zawieszony, zablokowany lub trzeba mu przywrócić jego ustawienia do stanu normalności.
Wniosek prosty, jest ryzyko
Power must be OFF before starting this process.
STRONA 43 w PDF-ie.
Do NOT turn off the power during the Factory Reset Process. This could damage the TD-3’s internal memory.
W zasadzie to też jest najważniejsze. Przerwanie procesu przywracania ustawień fabrycznych może skutkować uszkodzeniem pamięci czyli tak jak z BIOS-em w komputerze. No to już stwarza pewne ryzyko. Jak się można domyśleć ten tryb stosuje się [B]w ostateczności[B/] gdy wszelkie inne sposoby zawiodły, instrument jest zawieszony, zablokowany lub trzeba mu przywrócić jego ustawienia do stanu normalności.

Hehe, chyba czytamy to samo w tym samym czasie:)...
Najwyraźniej
Tak jak wspomniałem. Przywracanie fabryczne lepiej stosować w ostateczności.
Najwyraźniej

Tak jak wspomniałem. Przywracanie fabryczne lepiej stosować w ostateczności.
...
Chyba że pod UPS'em będę to robił:)
Dlaczego sysex z Bulk Dump jest dłuższy w monitorze exmixera niż w pliku mid pod cubase? powtarzam się co prawda, ale to mnie teraz zastanawia najbardziej. Tak wogóle to znikam już bo mi styki wysiadają i zaraz zacznę zadawać głupie pytania. Na dzisiaj już tyle, na pewno jutro będę szukał dalej jakiś rozwiązań. jeszcze raz dzięki i dobranoc

Dlaczego sysex z Bulk Dump jest dłuższy w monitorze exmixera niż w pliku mid pod cubase? powtarzam się co prawda, ale to mnie teraz zastanawia najbardziej. Tak wogóle to znikam już bo mi styki wysiadają i zaraz zacznę zadawać głupie pytania. Na dzisiaj już tyle, na pewno jutro będę szukał dalej jakiś rozwiązań. jeszcze raz dzięki i dobranoc
drummer
Jeżeli masz no to super. Tak prawdę mówiąc to, sądzę, że instrument jest raczej inteligentny w sprawach sysex i z byle powodu nie powinien się zawiesić.
Dlaczego sysex z Bulk Dump jest dłuższy w monitorze exmixera niż w pliku mid pod cubase?
A to coś nowego - może jakiś błąd
Wrzuć wszystko co masz na ten temat i prześlij mi to, wybadam sytuację.
Jeszcze zrób taki manewr w ExMixer:
1. Uruchom MIDI IN Monitor
2. Wyczyść ekran [CLR]
3. Zgraj dane z instrumentu. Dane te "wlecą" do monitora jako paczki sysex.
4. Skopiuj całość Ctrl+A i zapisz to do pliku tekstowego.
Ten pliczek tekstowy też mi wyślij.
Jeżeli masz no to super. Tak prawdę mówiąc to, sądzę, że instrument jest raczej inteligentny w sprawach sysex i z byle powodu nie powinien się zawiesić.
Dlaczego sysex z Bulk Dump jest dłuższy w monitorze exmixera niż w pliku mid pod cubase?
A to coś nowego - może jakiś błąd

Wrzuć wszystko co masz na ten temat i prześlij mi to, wybadam sytuację.
Jeszcze zrób taki manewr w ExMixer:
1. Uruchom MIDI IN Monitor
2. Wyczyść ekran [CLR]
3. Zgraj dane z instrumentu. Dane te "wlecą" do monitora jako paczki sysex.
4. Skopiuj całość Ctrl+A i zapisz to do pliku tekstowego.
Ten pliczek tekstowy też mi wyślij.
Może warto wspomnieć
Jest wersja ExMixer 1.10.4
"Pod ogień" poszły poprawki skokowej pracy suwaczków. Teraz jest poprawnie to definiowane. Wcześniejszy pomysł nie był trafiony, który dzielił suwak na ileś tam skoków. Wystarczy wpisać step [liczba] i suwaczek, gałka etc. nam przeskakuje o tę wartość.
To dla zainteresowanych.

"Pod ogień" poszły poprawki skokowej pracy suwaczków. Teraz jest poprawnie to definiowane. Wcześniejszy pomysł nie był trafiony, który dzielił suwak na ileś tam skoków. Wystarczy wpisać step [liczba] i suwaczek, gałka etc. nam przeskakuje o tę wartość.
To dla zainteresowanych.