Mikser dla drumsyntezatora

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
riptskin
Kontakt:
Mikser dla drumsyntezatora

Post autor: riptskin » sobota 27 sty 2007, 23:40

Witam,
pierwsze koty..
ale do rzeczy:
czy istnieje zewnętrzy moduł, który pozwala na 8(przynajmniej)-kanałowy miks z bezpośrednio podłączonego automatu perkusyjnego?
konkretnie chciałbym podłączyć korga ERmk2 (midi + stereo) do miksera i mieć możliwość wzmocnienia, equalizacji i panoramowania każdego parta osobno - bezpośrednio z miksera. można to wszystko na samym korgu, oczywiście. rzecz w tym, że dodatkowo chciałbym móc wysyłać poszczególne tracki do pętli ze sprzętowym kompresorem, reverbem itd, w różnych proporcjach i potem dopiero wysyłać sumę do rejestratora audio. czy jest to w ogóle możliwe?
komputera nie mam (piszę z pracowego), a w erze już nie mam abonamentu;)
za inne sugestie i ewentualne rozwiązania byłbym wielce zobowiązany! dzięki.
riptskin

richtig

Re: Mikser dla drumsyntezatora

Post autor: richtig » niedziela 28 sty 2007, 09:54

Zapewne chodzi Ci o mikser :)
Czy ten Twój KORG ma aż tyle wyjść? Jeżeli tak, to po prostu podłączasz wyjścia z automatu do wejść w mikserze.
Z tego co wiem, to ERmk2 jednak nie ma tyle wyjść, więc raczej lipa
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » niedziela 28 sty 2007, 10:28

czy istnieje zewnętrzy moduł, który pozwala na 8(przynajmniej)-kanałowy miks z bezpośrednio podłączonego automatu perkusyjnego?
konkretnie chciałbym podłączyć korga ERmk2 (midi + stereo) do miksera i mieć możliwość wzmocnienia, equalizacji i panoramowania każdego parta osobno - bezpośrednio z miksera. można to wszystko na samym korgu, oczywiście. rzecz w tym, że dodatkowo chciałbym móc wysyłać poszczególne tracki do pętli ze sprzętowym kompresorem, reverbem itd, w różnych proporcjach i potem dopiero wysyłać sumę do rejestratora audio. czy jest to w ogóle możliwe?
komputera nie mam (piszę z pracowego), a w erze już nie mam abonamentu;)
Założywszy, że da się sterować większością parametrów przez midi potrzebujesz kontrolera midi. Albo takiego ''sprzętowego'' z możliwością programowania, albo cuda, które właśnie powstało kilka dni temu (Extreme MIDI Mixer) i... komputera. W praktyce wystarczy jakiś stary notebook z midi.
Nie ma jednak możliwości wysyłania części brzmień na zewnętrzne efekty.
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
riptskin
Kontakt:

Post autor: riptskin » niedziela 28 sty 2007, 14:44

Dzięki za podpowiedzi.

Widzę jednak, że będę musiał pozostać przy żmudnym zgrywaniu partów osobno i dalszej obróbce na workstation. nietety i tam nie mam tylu wyjść, by swobodnie kreować perkusyjny submix. a szkoda, bo pomysłów znacznie więcej niż czas pozwala zrealizować w ten sposób.

I rozumiem, że taki "cudowny" (dla mnie) mikser/kontroler midi, który pozwoliłby na wysyłkę do zewnętrznych procesorów i oddawałby audio nie egzystuje niestety:/
Nic to..

Ewentualne rozwiązania zastępcze mile widziane

richtig

Post autor: richtig » niedziela 28 sty 2007, 15:48

Takie rzeczy to tylko w komputerze
:)
Pomyśl nad laptopem
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » niedziela 28 sty 2007, 20:33

...Takie rzeczy to tylko w komputerze
:)
Pomyśl nad laptopem...
akurat nie jestem zwolennikiem komputera,ale tu kolega ma rację jeżeli masz problemy czysto techniczne z partami itd,to w laptopie pakujesz bebny do soft samplera,rozbijasz na midi i masz co ci śie mązy:)

ODPOWIEDZ