Audio workstation - chyba oryginalny pomysł?
\\korzystac z jakis linuxowych edytorów sekwencerów to niestety nie :(...
ale dlaczgo, skoro sa podobne. łatwe w konfiguracji i ... DARMOWE!!!
a do tego maja wsparcie do wszystkiego co windoza
ale dlaczgo, skoro sa podobne. łatwe w konfiguracji i ... DARMOWE!!!
a do tego maja wsparcie do wszystkiego co windoza
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.
Re: Audio workstation - chyba oryginalny pomysł?
http://ardour.org/
i to
http://wired.epitech.net/
funkcjonalnoscia doruwnuja kielbasie...
Kogo chcesz nabrać?
nie wiem, do jakiego Cubase to porównujesz (może do pierwszego VST), ale współczesne wersje to są lata świetlne dalej jeśli chodzi o funkcjonalność.
Znasz może jakiś program na Linuxa obsługujący sprzęt Digidesign?
A jakiesą wielokanałowe interfejsy audio z ADAT, które mają sterowniki ALSA? Bez tego ostatniego nie ma w ogóle co wspominać o profesjonalnej pracy w Linuxie.
i to
http://wired.epitech.net/
funkcjonalnoscia doruwnuja kielbasie...
Kogo chcesz nabrać?
nie wiem, do jakiego Cubase to porównujesz (może do pierwszego VST), ale współczesne wersje to są lata świetlne dalej jeśli chodzi o funkcjonalność.
Znasz może jakiś program na Linuxa obsługujący sprzęt Digidesign?
A jakiesą wielokanałowe interfejsy audio z ADAT, które mają sterowniki ALSA? Bez tego ostatniego nie ma w ogóle co wspominać o profesjonalnej pracy w Linuxie.
A jakiesą wielokanałowe interfejsy audio z ADAT, które mają sterowniki ALSA? Bez tego ostatniego nie ma w ogóle co wspominać o profesjonalnej pracy w Linuxie....
obejzyj strony kture podalem w linkach, i tam masz wszystko pieknie ladnie napisane. RME i ESI chdzi bez problemowo bo linuxem. ogulnie to wszystko smiga perfekcyjnie... jeszcze jakieś problemy sa??\\
tutaj masz liste kart kture maja wsparcie sterowników ALSA:
http://www.alsa-project.org/alsa-doc/index.php?vendor=All
obejzyj strony kture podalem w linkach, i tam masz wszystko pieknie ladnie napisane. RME i ESI chdzi bez problemowo bo linuxem. ogulnie to wszystko smiga perfekcyjnie... jeszcze jakieś problemy sa??\\
http://www.alsa-project.org/alsa-doc/index.php?vendor=All
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.
http://www.alsa-project.org/alsa-doc/index.php?vendor=All...
No i co masz na tej liście? Same lipne Soundblastery i chipsety wbudowane w płytę głównę. Jeśli chodzi o zawodowe interfejsy to jest totalna kiszka. Próbowałem sterowniki do Echo, ESI i RME i większość funkcji w ogóle nie jest obsługiwanych. Nie działa mikser, nie działa regulacja głośności i kompletnie nie działa interfejs ADAT. Sterowniki po prostu nie widzą wejść i wyjść ADAT od karty. Jedna wielka ściema.
http://www.alsa-project.org/alsa-doc/index.php?vendor=All...
No i co masz na tej liście? Same lipne Soundblastery i chipsety wbudowane w płytę głównę. Jeśli chodzi o zawodowe interfejsy to jest totalna kiszka. Próbowałem sterowniki do Echo, ESI i RME i większość funkcji w ogóle nie jest obsługiwanych. Nie działa mikser, nie działa regulacja głośności i kompletnie nie działa interfejs ADAT. Sterowniki po prostu nie widzą wejść i wyjść ADAT od karty. Jedna wielka ściema.
No i co masz na tej liście? Same lipne Soundblastery i chipsety wbudowane w płytę głównę. Jeśli chodzi o zawodowe interfejsy to jest totalna kiszka. Próbowałem sterowniki do Echo, ESI i RME i większość funkcji w ogóle nie jest obsługiwanych. Nie działa mikser, nie działa regulacja głośności i kompletnie nie działa interfejs ADAT. Sterowniki po prostu nie widzą wejść i wyjść ADAT od karty. Jedna wielka ściema....
Ja ostatnio odpalilem Ardour i wireda na ubuntu. I na samym poczatku miałem delikatne problemy, ale po chwili poszukiwan w sieci, Odpalilem bez problemu RME multiface2 (rme ma wsparcie dla linuxa) a potem jeszcze zeby sie pobawic ESI 1010. Faktycznie troche zabawy z tym jest, ale jest to porownywalne (no moze troche trudniejsze) z konfigurowaniem tego pod winda. Ale jak juz skonfigurujesz to poprawnie, to dziala naprawde rewelacyjnie. bardzo stabilnie, nie dropuje, i wogule. Ale co ja tu bede sie rozpisywal, to trzeba sprawdzic. Tylko jesli ktoś wychodzi z zalozenia ze i tak nic z tego nie bedzie to nie ma co prubowac.
Ja ostatnio odpalilem Ardour i wireda na ubuntu. I na samym poczatku miałem delikatne problemy, ale po chwili poszukiwan w sieci, Odpalilem bez problemu RME multiface2 (rme ma wsparcie dla linuxa) a potem jeszcze zeby sie pobawic ESI 1010. Faktycznie troche zabawy z tym jest, ale jest to porownywalne (no moze troche trudniejsze) z konfigurowaniem tego pod winda. Ale jak juz skonfigurujesz to poprawnie, to dziala naprawde rewelacyjnie. bardzo stabilnie, nie dropuje, i wogule. Ale co ja tu bede sie rozpisywal, to trzeba sprawdzic. Tylko jesli ktoś wychodzi z zalozenia ze i tak nic z tego nie bedzie to nie ma co prubowac.
...No i co masz na tej liście? Same lipne Soundblastery i chipsety wbudowane w płytę głównę.
Przeczytaj dokładnie, tam masz wsparcie dla takich Firm jak M-audio, RME, terratec, i inne. Jezeli to jest dla ciebie wbudowane na płyte główna badziewie, to ja chce miec taka płyte gdzie siedzi wbudowane RME, czy Terratec. Wczytuj sie dokładniej...
Przeczytaj dokładnie, tam masz wsparcie dla takich Firm jak M-audio, RME, terratec, i inne. Jezeli to jest dla ciebie wbudowane na płyte główna badziewie, to ja chce miec taka płyte gdzie siedzi wbudowane RME, czy Terratec. Wczytuj sie dokładniej...
Przeczytaj dokładnie, tam masz wsparcie dla takich Firm jak M-audio, RME, terratec, i inne. Jezeli to jest dla ciebie wbudowane na płyte główna badziewie, to ja chce miec taka płyte gdzie siedzi wbudowane RME, czy Terratec. Wczytuj sie dokładniej......
Opierasz swoją wiedzę na tym, co ktoś napisał w tabelce. Ja mam za sobą instalacje prawie wszystkich dostępnych dystrybucji Linuxa i walkę z tymi sterownikami przerobiłem na wszystkie strony. I wiem z praktyki, że to nie działa. Sterowniki ALSA do zawodowych kart (z RME na czele) to kompletna kiszka.
Opierasz swoją wiedzę na tym, co ktoś napisał w tabelce. Ja mam za sobą instalacje prawie wszystkich dostępnych dystrybucji Linuxa i walkę z tymi sterownikami przerobiłem na wszystkie strony. I wiem z praktyki, że to nie działa. Sterowniki ALSA do zawodowych kart (z RME na czele) to kompletna kiszka.
Co mnie zdziwiło jest możliwość korzystania z mLan pod Linuxem. Trochę się natrudziłem by znaleźć taką informację, ale jestem miło zaskoczony. Zastanawiam się tylko, czy wkład pracy włożonej na ustawienie i naukę Linuxa i audio, będzie współmierny do efektów pracy na tym zestawieniu. A mając na uwadze, że mLan to nie sieć plug and play zastanawiam się czy wogóle się trudzić. Eh. Czy ktoś już próbował uruchomić mLan pod Linuxem?
Opierasz swoją wiedzę na tym, co ktoś napisał w tabelce. Ja mam za sobą instalacje prawie wszystkich dostępnych dystrybucji Linuxa i walkę z tymi sterownikami przerobiłem na wszystkie strony. I wiem z praktyki, że to nie działa. Sterowniki ALSA do zawodowych kart (z RME na czele) to kompletna kiszka....
To ja już sobie wyobrażam jak funkcjonuje mLan. Dzięki, zostane przy windozie.
Jest jeden sensowny UNIX z dobrze napisanymi sterownikami do większości zawodowych kart i interfejsów audio. I o dziwo, ma powszechne zastosowanie w naszej branży. Tyle, że to nie Linux a BSD. Nazywa się MacOS X.