Jaka karta muzyczna do Linuksa?
Szukam karty muzycznej za około 400 zł. Kluczowa jest dla mnie możliwość używania tej karty w linuksie.
Wiem, że w przypadku wielu kart problemem są sterowniki. Na co więc powinienem zwrócić uwagę? Czy wystarczy, że karta będzie wymieniona na stronie alsy?
Czy możecie polecić konkretne modele lub marki, które sprawdzają się w linuksie?
Wiem, że w przypadku wielu kart problemem są sterowniki. Na co więc powinienem zwrócić uwagę? Czy wystarczy, że karta będzie wymieniona na stronie alsy?
Czy możecie polecić konkretne modele lub marki, które sprawdzają się w linuksie?
Re: Jaka karta muzyczna do Linuksa?
Tutaj znajdziesz listę kart dźwiękowych pracujących pod Linuksem:
www.alsa-project.org
Kart za około 400 zł jest kilka, np. M-Audio Audiophile 2496
[addsig]
www.alsa-project.org
Kart za około 400 zł jest kilka, np. M-Audio Audiophile 2496
[addsig]
IroN Audio i7 4.2GHz (Kaby Lake) 16GB RAM, OS X Sierra, / Universal Audio Apollo Quad / Wes Audio Beta76 / Novation 61SL MkII / NI Maschine / Pro Tools 12.8 / Cubase 9.5 Pro / PSP Total Pack / D16 / Waves / NI Komplete 8 Ultimate / Arturia V Collection
Opisy na stronie alsy są bardzo zdawkowe...
Czy sterowniki do m-audio audiophile 2496 obejmują również midi? W szczególności chodzi mi o wejście midi - chętnie "powstukiwałbym" sobie perkusję na dynamicznej klawiaturze...
Czy sterowniki do m-audio audiophile 2496 obejmują również midi? W szczególności chodzi mi o wejście midi - chętnie "powstukiwałbym" sobie perkusję na dynamicznej klawiaturze...
Kupiłem tę właśnie M-audio audiophile 2496. Bez problemów wszystko skonfigurowałem - dzięki za sugestię!
A jaką masz dystrybucję Linuxa?
[addsig]
[addsig]
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.
a tak jest wielowymiarowy.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.
Rzeczywiście rewelacja, podczas startu systemu można piosenkę skomponować... albo i półtora :D
Używałem ubuntu i rzeczywiście dużą zaletą jest to, że bardzo dużo rzeczy samo mu się konfiguruje... ale płaci się za to szybkością. No i ten bałagan z pakietami - dlatego wolę archa, jest bardzo szybki i ma lepiej uporządkowane pakiety (imho).
Ale to jak dyskusja nad wyższością świąt bożego narodzenia nad chanuką ;) Ubuntu jest dobrym systemem, siostrze zainstalowałem i jest ok.
Używałem ubuntu i rzeczywiście dużą zaletą jest to, że bardzo dużo rzeczy samo mu się konfiguruje... ale płaci się za to szybkością. No i ten bałagan z pakietami - dlatego wolę archa, jest bardzo szybki i ma lepiej uporządkowane pakiety (imho).
Ale to jak dyskusja nad wyższością świąt bożego narodzenia nad chanuką ;) Ubuntu jest dobrym systemem, siostrze zainstalowałem i jest ok.
sprubuj na ubuntu. jak dla mnie rewelacja....
Zgadzam sie :) Ubuntu rewelka. Coprawda nie uzywam linuxa do audio tylko do grafiki, html i jakis ofisowych robotek:) Chodz sciagnalem sobie audacity:) Ale linux ma problemy Z moja emu wiec teraz stoi na kompie ze zintegrowana:)
Zgadzam sie :) Ubuntu rewelka. Coprawda nie uzywam linuxa do audio tylko do grafiki, html i jakis ofisowych robotek:) Chodz sciagnalem sobie audacity:) Ale linux ma problemy Z moja emu wiec teraz stoi na kompie ze zintegrowana:)
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
-
- Kontakt:
jak dla mnie to red hat : Fedora Core !
polecam
polecam
http://www.myspace.com/audiophone