"Studio" bez monitorów studyjnych

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Revo
"Studio" bez monitorów studyjnych

Post autor: Revo » czwartek 25 sty 2007, 13:59

Witam forumowiczów!
Planuję założenie domowego studia przeznaczonego wyłącznie do nagrywania wokalu. Zestaw prawdopodobnie Rode NTK i Art TPS II. Karta muzyczna...uwaga, uwaga: Sound Blaster X-fi Platinium! Pytanie które mi się nasuwa brzmi: czy jest możliwe poprawne ustawienie brzmienia wokalu na "kolumnach" podłączonych do wieży, ew. na słuchawkach? Jeszcze raz zaznaczam, ze nie interesuje mnie żaden mastering i mix, jedynie nagrywanie wokalu. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Awatar użytkownika
Gerry

Re: "Studio" bez monitorów studyjnych

Post autor: Gerry » czwartek 25 sty 2007, 14:13

...Witam forumowiczów!
Planuję założenie domowego studia przeznaczonego wyłącznie do nagrywania wokalu. Zestaw prawdopodobnie Rode NTK i Art TPS II. Karta muzyczna...uwaga, uwaga: Sound Blaster X-fi Platinium! Pytanie które mi się nasuwa brzmi: czy jest możliwe poprawne ustawienie brzmienia wokalu na "kolumnach" podłączonych do wieży, ew. na słuchawkach? Jeszcze raz zaznaczam, ze nie interesuje mnie żaden mastering i mix, jedynie nagrywanie wokalu. Z góry dziękuję za odpowiedź....
Czy nagrany wokal bedziesz potem osadzać w gotowych aranżach? Bedziesz go w jakiś sposób obrabiać, nakłać pogłosy, dublowac itd? czy chodzi ci tylko i wyłącznie o nagranie głosu np. lektora?
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 25 sty 2007, 14:14

zalezy jaka to wieza i na ile oferuje wysoka jakosc dzwieku - oczywiscie mowimy o odsluchu bez zadnych korekcji i podbic basow....

jesli masz ja dobrze obsluchana i zbyt wiele nie zmienia w brzmieniu jestes w stanie w miare niezle wszystko ustawic - w miare bo odsluch studyjny nie powinien kolorowac dzwieku - wieze tej zasady nie spelniaja bo maja ladnie grac

karte pomijam bo xfi prezentuje dosc dobry poziom

Awatar użytkownika
Jurek1971
Kontakt:

Post autor: Jurek1971 » czwartek 25 sty 2007, 14:17

Słuchawki raczej nie wystarczą. Zależy co chcesz z tym dalej robić. Jeśli Twoje kolumny hifi są dobre i akustyka pokoju w miarę dobra, to może być. Jest jedno ALE: brzmienie wokalu musisz ostatecznie oceniać właśnie w miksie.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 25 sty 2007, 14:25

Moze kup inny preamp - mono i jednak zainwestuj w karte? caly tor musi byc jak najsensowniejszy- pieniadze na rode i art straca sens jesli je sie kiepsko przetworzy na cyferki i z malym headroom.

Kolega pisze ze miksu robic nie bedzie, a jak go miksery kilka razy pogonia wytykajac wady techniczne to sie nauczy :)

Sluchawki to moze jakies niedrogie - zamkniete - w koncu to ma byc nagranie wokalu tylko

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » czwartek 25 sty 2007, 14:29

U mnie też odsłuchy stanowią kolumny z wieży....z tym że mam do niej podłączony EQ bo tak jak Zbynia powiedział sprzęt konsumencki modeluje ten dźwięk żeby się miło słuchało.

pozdro

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 25 sty 2007, 15:04

czy jest możliwe poprawne ustawienie brzmienia wokalu na "kolumnach" podłączonych do wieży, ew. na słuchawkach? Jeszcze raz zaznaczam, ze nie interesuje mnie żaden mastering i mix, jedynie nagrywanie wokalu.

Nagrywanie wokalu nie wymaga przeciez zadnego "ustawiania brzmienia" - dajesz misia jak najblizej mikrofonu, wlaczasz filtr HPF, wylaczasz kompresor albo jak musisz dajesz delikatnie i nagrywasz. Barwe, kompresje i co tam jeszcze ustawi sobie zgrywajacy. W czym problem?

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » czwartek 25 sty 2007, 16:23

Nagrywanie wokalu nie wymaga przeciez zadnego "ustawiania brzmienia" - dajesz misia jak najblizej mikrofonu, wlaczasz filtr HPF, wylaczasz kompresor albo jak musisz dajesz delikatnie i nagrywasz. Barwe, kompresje i co tam jeszcze ustawi sobie zgrywajacy. W czym problem?...
To prawda, choć na złym odsłuchu nie zauważymy jakichś małych anomalii, zakłóceń, złego ustawienia się w stosunku do mikrofonu. Nie zmienia to faktu, że podczas nagrywania wokalu mamy najmniej roboty wymagającej precyzyjnego odsłuchu.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 25 sty 2007, 16:28

To prawda, choć na złym odsłuchu nie zauważymy jakichś małych anomalii, zakłóceń, złego ustawienia się w stosunku do mikrofonu. Nie zmienia to faktu, że podczas nagrywania wokalu mamy najmniej roboty wymagającej precyzyjnego odsłuchu....
to tez moze prawda...ale niewłasciwy odsłuch moze wpłynąć niekorzystnie na wykonanie samego artysty, nawet jesli to tylko jest lektor...?
taa

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » czwartek 25 sty 2007, 16:45

...czy jest możliwe poprawne ustawienie brzmienia wokalu na "kolumnach" podłączonych do wieży, ew. na słuchawkach? Jeszcze raz zaznaczam, ze nie interesuje mnie żaden mastering i mix, jedynie nagrywanie wokalu.

Nagrywanie wokalu nie wymaga przeciez zadnego "ustawiania brzmienia" - dajesz misia jak najblizej mikrofonu, wlaczasz filtr HPF, wylaczasz kompresor albo jak musisz dajesz delikatnie i nagrywasz. Barwe, kompresje i co tam jeszcze ustawi sobie zgrywajacy. W czym problem?...
Jak to nie wymaga? Jesli zasadzisz na nim kompresor to jak skontrolujesz na kiepskich odluchach czy np sybilanty się nie wybijają? Mysle ze jednak bedzie problem z ustawieniem deessera
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

ODPOWIEDZ