......
przypuszczam ze chodzi o szok muzyka spowodowany uslyszeniem siebie nagranego przez Di-BOX. :) - szok taśmy :)
NAgraj siebie 2 torowo - dibox oraz z pieca - miksujac te dwa sygnaly i lekko stosujac korekcje (miedzy 1,5 a 5 khz) zabrzmisz lepiej - ale oczywiscie cwiczen to nie zastapi - kostka powinna byc mozliwie prostopadla do strun i raczej twarda.
Jak usunąć szum kostkowania gitary elektryczniej?
Re: Jak usunąć szum kostkowania gitary elektryczniej?
...TAk tylko nadal nie wiadomo o jakiej gitarce mowa... Elektryk, Akustyczna, Klasyk ?...
jak nie widaomo, jak w temacie jak byk stoi, że w elektrycznej.
(sorki za spam, edycja by wiele ułatwiła)...
Nosz panie... to sie nazywa sokoli wzrok;p
jak nie widaomo, jak w temacie jak byk stoi, że w elektrycznej.
(sorki za spam, edycja by wiele ułatwiła)...
Nosz panie... to sie nazywa sokoli wzrok;p
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
akurat ostatnio gitrar różnej masci przewineło sie troche bo robiłem różne stajle na różnych gitarach.
1. kostka w akustycznej szumi, użyj grubszej kostki, pod innym kontem
2. nagrywaj mikrofonem nie po drucie
3. jesli elektryczną grasz w linię nie przekompresuj sygnału wiadomo wylezie wtedy nawet najcichszy dzwięk , tez smieci, nie ma dzwięku naturalnego bez jakiegos przydzwieku ale cala w tym właśnie esencja jak ktos wczesniej wspomniał.
4. Unikaj nagrań gitary przez taniie multiefecty, lepszy mały sprawny ładnie brzmiacy piecyk + mikrofon (chyba że jakiś efekt spec robisz)
5. struny też mają swoje znaczenie, no i sama gitara i pickupy
ale w elektryku raczej nie spotkałem sie jeszcze żeby szum kostki byl jakimś problemem, w akustyku jauż predzej
ty czasmi jest niepożądany, ale czasami nawet bierze się super cienkie pióro żeby czesało jak grzebień po strunach.
A cubase nie ma tu nic do rzeczy. Każdy program musi dostać dobry sygnał.
wypisałem tu listę banałów ale skoro ci pomogą to ok.
nie mam innych pomysłów na ta przypadłość
1. kostka w akustycznej szumi, użyj grubszej kostki, pod innym kontem
2. nagrywaj mikrofonem nie po drucie
3. jesli elektryczną grasz w linię nie przekompresuj sygnału wiadomo wylezie wtedy nawet najcichszy dzwięk , tez smieci, nie ma dzwięku naturalnego bez jakiegos przydzwieku ale cala w tym właśnie esencja jak ktos wczesniej wspomniał.
4. Unikaj nagrań gitary przez taniie multiefecty, lepszy mały sprawny ładnie brzmiacy piecyk + mikrofon (chyba że jakiś efekt spec robisz)
5. struny też mają swoje znaczenie, no i sama gitara i pickupy
ale w elektryku raczej nie spotkałem sie jeszcze żeby szum kostki byl jakimś problemem, w akustyku jauż predzej
ty czasmi jest niepożądany, ale czasami nawet bierze się super cienkie pióro żeby czesało jak grzebień po strunach.
A cubase nie ma tu nic do rzeczy. Każdy program musi dostać dobry sygnał.
wypisałem tu listę banałów ale skoro ci pomogą to ok.
nie mam innych pomysłów na ta przypadłość
Wiecie co? A moze Kolesiowi chodzi o to ze czysta gitarka nagrana do kompa ma wielkie peaki ? Ze przy uderzeniu w struny mu strzela a dzwiek mizerny?
Te roznice zniwelujesz kompresorem - jest w Cubase.. Niestety musisz ustawic go recznie - wiecej znajdziesz w dziale FAQ forum EiS..
[addsig]
Te roznice zniwelujesz kompresorem - jest w Cubase.. Niestety musisz ustawic go recznie - wiecej znajdziesz w dziale FAQ forum EiS..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)
No ladnie - szukam w FAQ i nie ma!
[addsig]
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)