Witam!
Mam elementarne pytanie - nagrywam podkłady dla dzieciaków, przy użyciu Yamahy psr e 403 - chodzi o wypalenie na cd tego co zagram. . Podłączyłem się do PC zwykłym kablem jack, do wejścia line in na zintegrowanej karcie dźwiękowej w kompie, zarejestrowałem to co gram przy pomocy Audiacity, ale niestety jakość jest straszna - koszmarne szumy. Czy jedyny sposób na poprawienie jakości nagrania to kupno jakiejś lepszej karty dźwiękowej? np zewnętrznej? Bo mam wrażenie że te szumy to wina po prostu marnej karty i jakości połączeń - ruszę kablem i pojawiają się inne tonacje szumów :) Zaznaczam, że kable są nowe, keyboard też, więc problem jest pewnie w karcie... No i odszumiacz z audiacity nic nie daje - tych szumów jest zbyt dużo. Liczę na pomoc...
Problem ze zgraniem audio - szumy
Re: Problem ze zgraniem audio - szumy
Po pierwsze musisz ustawić taki poziom głośności na wyjściu z Yamahy, żeby tylko nie przesterować wejścia karty ale żeby była maxymalnie wysterowana. Po drugie te Yamahy słyną z szumów na wyjściu i kiedy ostatnio nagrywałem zespół z PSR 630 to na ścieżkę wpiąłem Waves x- noise zeby sie tego definitywnie pozbyć.
Powodzenia
Powodzenia
- Ziomalek78
...Po pierwsze musisz ustawić taki poziom głośności na wyjściu z Yamahy, żeby tylko nie przesterować wejścia karty ale żeby była maxymalnie wysterowana. Po drugie te Yamahy słyną z szumów na wyjściu i kiedy ostatnio nagrywałem zespół z PSR 630 to na ścieżkę wpiąłem Waves x- noise zeby sie tego definitywnie pozbyć.
Dzięki za odpowiedź, jednak nie rozwiązała ona moich problemów :)
Co to znaczy maksymalnie wysterowana? Jak nazwa wątku stanowi, ja dopiero zaczynam... Próbowałem tak ustawić głośność na keyboardzie jak tylko głośno można żeby nie było przesteru... Niestety nie ma to jakiegoś większego znaczenia dla poziomu szumu w nagraniu.
Co to znaczy że na ścieżkę wpiąłeś Waves x-noise?? Jak to zrobić? czy to da się zrobić w audiacity?
No i definitywne pytanie - czy jednak zmiana karty tu nie pomoże na zewnętrzną? Bo te szumy są podobne bez względu na to, czy nagrywam dźwięk z mikrofonika jakiegoś marnego, czy z innego keyboardu (kiedyś próbowałem coś nagrać z bardzo starego Casio, i myślałem że szumy to wina leciwego sprzętu, ale jak się okazuje nie...)
Liczę na pomoc :)
Dzięki za odpowiedź, jednak nie rozwiązała ona moich problemów :)
Co to znaczy maksymalnie wysterowana? Jak nazwa wątku stanowi, ja dopiero zaczynam... Próbowałem tak ustawić głośność na keyboardzie jak tylko głośno można żeby nie było przesteru... Niestety nie ma to jakiegoś większego znaczenia dla poziomu szumu w nagraniu.
Co to znaczy że na ścieżkę wpiąłeś Waves x-noise?? Jak to zrobić? czy to da się zrobić w audiacity?
No i definitywne pytanie - czy jednak zmiana karty tu nie pomoże na zewnętrzną? Bo te szumy są podobne bez względu na to, czy nagrywam dźwięk z mikrofonika jakiegoś marnego, czy z innego keyboardu (kiedyś próbowałem coś nagrać z bardzo starego Casio, i myślałem że szumy to wina leciwego sprzętu, ale jak się okazuje nie...)
Liczę na pomoc :)
Twój sprzęt może i szumi ale nie tak jak "karta" więc zacznij od zmiany karty, nie koniecznie na zewnętrzną. TU nawet najtańsza spełni Twoje oczekiwania. A jak Cię nie stać to kup sobie Creativ'a jakiegoś.
(ludzie! co ja doradzam!)
[addsig]
(ludzie! co ja doradzam!)
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>
-
Witam,
Najtaniej jest dopaść jakiegoś sb live i wgrać do niego sterowniki kx. Ja tak pracowałem swego czasu i było ok.
pozdrawiam
Najtaniej jest dopaść jakiegoś sb live i wgrać do niego sterowniki kx. Ja tak pracowałem swego czasu i było ok.
pozdrawiam
...Witam,
pozdrawiam...
Zgadzam się - tez tak kiedys pracowałem i dawało to jakoś radę :)
A koszt sb live to nie jest chyba wydatek.
pozdr.
pozdrawiam...
Zgadzam się - tez tak kiedys pracowałem i dawało to jakoś radę :)
A koszt sb live to nie jest chyba wydatek.
pozdr.
- Ziomalek78
Bardzo wszystkim dziękuję. Trochę posiedziałem w Reaperze, pokombinowałem z ustawieniami i udało się uzyskać efekt wystarczający żeby Babcie i Dziadki w ich dniu podczas wizyty w przedszkolu na występie wnuków nie pospadali z krzeseł. :) Jeszcze raz dzięki!