Witam
Od kilku dni mam Cubase SX na kilka dni. Chcialbym kupic Cubase Studio 4 jako Host do grania progrmami vst. Na dzien dobry pojawil sie banalny klopot. Ja zrobic aby np: uzywajac na pierwszym tracku midi B4, na drugim np: Fm7 mozna bylo za pomoca sterownika zmieniajac kanaly zmienic track. Obecnie jesli wcisne track 1 to gram instrumentem, ktory jest mu przypisany, kiedy track 2 gram instrumentem ktory tam jest przypisany. Jak to robic zebym mogl to zmieniac poprzez zmiane kanalu midi. Dodam, ze grajac na track 1 nie wazny jest kanal na kazdym gra instrumet vst. Moze to durny problem ale pierwszy na jaki mnie spotkal. 1500zl to kawal kasy nie chcial bym go wydac jesli ma sie okazac ze tego nie mozna zrobic.
Cubase SX zmiana trackow midi
Re: Cubase SX zmiana trackow midi
Od kilku dni mam Cubase SX na kilka dni. Chcialbym kupic Cubase Studio 4 jako Host do grania progrmami vst. Na dzien dobry pojawil sie banalny klopot. Ja zrobic aby np: uzywajac na pierwszym tracku midi B4, na drugim np: Fm7 mozna bylo za pomoca sterownika zmieniajac kanaly zmienic track. Obecnie jesli wcisne track 1 to gram instrumentem, ktory jest mu przypisany, kiedy track 2 gram instrumentem ktory tam jest przypisany. Jak to robic zebym mogl to zmieniac poprzez zmiane kanalu midi. Dodam, ze grajac na track 1 nie wazny jest kanal na kazdym gra instrumet vst. Moze to durny problem ale pierwszy na jaki mnie spotkal. 1500zl to kawal kasy nie chcial bym go wydac jesli ma sie okazac ze tego nie mozna zrobic....
a myślales o tym by na tracku midi zrobić send do audio i poprzez program change, sterowany automatycznie ze sterownika używać instrumentów na kanałach i w tym samym czasie? Można tego dokonac ładując ktorykolwiek instrument (VST nie midi) na jakis kanal i ustawic w tracku sciezke dzieki ktorej bedziesz obie zmienial kanaly z klawiatury. Mozesz tez zobaczyc w opcjach, ustawienie VST dla midi, albo wyjścia dla kanałów np. ASIO i wowczas sprawdziz czy taka konfiguracja ci odpowiada.
Ja zrobilem tak ze kanaly mam zdublowane, bo to nie obciaza procesora i sobie wybieram np track 1 i gram na tracku 2 instrumentem ktory ustawilem w klawiaturze. wazny jest wtedy ten track do ktorego ustawiles albo end albo ASIO w panelu. nie ptrzylem fm7 bo nie mam ale z tego co kumpek mi mowil da sie tak zprogramowac. w razie czego to pisz z czym masz jeszcze problem. Pomoge.
a myślales o tym by na tracku midi zrobić send do audio i poprzez program change, sterowany automatycznie ze sterownika używać instrumentów na kanałach i w tym samym czasie? Można tego dokonac ładując ktorykolwiek instrument (VST nie midi) na jakis kanal i ustawic w tracku sciezke dzieki ktorej bedziesz obie zmienial kanaly z klawiatury. Mozesz tez zobaczyc w opcjach, ustawienie VST dla midi, albo wyjścia dla kanałów np. ASIO i wowczas sprawdziz czy taka konfiguracja ci odpowiada.
Ja zrobilem tak ze kanaly mam zdublowane, bo to nie obciaza procesora i sobie wybieram np track 1 i gram na tracku 2 instrumentem ktory ustawilem w klawiaturze. wazny jest wtedy ten track do ktorego ustawiles albo end albo ASIO w panelu. nie ptrzylem fm7 bo nie mam ale z tego co kumpek mi mowil da sie tak zprogramowac. w razie czego to pisz z czym masz jeszcze problem. Pomoge.
myslalem o tym zeby zmieniac tylko kanal midi, obecnie w module mam wylaczone banki i PCH , zmienam tylko kanaly. Myslalem ze w prosty sposob mozna tak samo zrobic w Cubase.
...myslalem o tym zeby zmieniac tylko kanal midi, obecnie w module mam wylaczone banki i PCH , zmienam tylko kanaly. Myslalem ze w prosty sposob mozna tak samo zrobic w Cubase....
Wszystko można, no moze prawie.
Wszystko można, no moze prawie.