Przesłuchy hihatu na overheadach

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Feefrock
Przesłuchy hihatu na overheadach

Post autor: Feefrock » niedziela 07 sty 2007, 12:46

Bardzo często, a w zasadzie to zawsze mam ten problem, że na sladach overheadów mam głośno hihat. Czy tylko ja mam takie problemy?;) Pół biedy jak bębniarz gra mocno w blachy. Kiedy gra lekko hihat jest czasem głośniej od np crasha.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Przesłuchy hihatu na overheadach

Post autor: JoachimK » niedziela 07 sty 2007, 12:56

...Bardzo często, a w zasadzie to zawsze mam ten problem, że na sladach overheadów mam głośno hihat. Czy tylko ja mam takie problemy?;) Pół biedy jak bębniarz gra mocno w blachy. Kiedy gra lekko hihat jest czasem głośniej od np crasha....
szukaj przyczyny w zrodle (hi-hat)
granie glosniej na blachach zeby zrownowazyc hh to nie jest dobry pomysl
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » niedziela 07 sty 2007, 15:24

szukaj przyczyny w zrodle (hi-hat)
granie glosniej na blachach zeby zrownowazyc hh to nie jest dobry pomysl...
myslisz o technice perkusisty? że za mocno wali w hihat?
Swoją drogą pojemnościówki tak właśnie pracują. Ustawiając od góry parę, zbieramy praktycznie równomiernie wszystkie blachy, a hihat jest bardzo blisko. Może zmienić w mikrofonach (akg c1000) polaryzację na superkardioidalną?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 07 sty 2007, 15:30

moze sproboj inaczej ustawic overhead - w sensie ich fizycznego ustawienia - wg. mnie zwiekszanie kierunkowosc overhead byloby bledem.

Mysle ze to nie wina perkusisty - a nawet jesli to Twoja glowa zeby jego wady uczynic zaletami dla muzy :)

Moze daj mu chrusty - akcja jak z palek, a troche ciszej.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 07 sty 2007, 15:32

myslisz o technice perkusisty? że za mocno wali w hihat?
Swoją drogą pojemnościówki tak właśnie pracują. Ustawiając od góry parę, zbieramy praktycznie równomiernie wszystkie blachy, a hihat jest bardzo blisko. Może zmienić w mikrofonach (akg c1000) polaryzację na superkardioidalną?...

Perkusista moim zdaniem powinien dazyc do cichego grania blachami. Ma to swoje uzasadnienia w technice naglasniania, jak i pozniejszego zgrania. Zdaje sie, ze nawet w jakims wywiadzie ktos mowil, ze tak wlasnie uczy sie grac (Losowski?).
Oczywiscie realizator nie powinien ograniczac muzyka - to inna sprawa.

Twoj problem moze wynikac po stronie samego instrumentu, a nie techniki gry. Mi sie zdarzalo niejeden raz, ze czesto przy srednich formulach najczesciej firmy Paiste byly wlasnie podobne problemy - HH wlazil na wszystko.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 07 sty 2007, 15:34

a na jakiej wysokosci sa overhead? - i gdzie? masz mozliwosc zrobienia zdjecia

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » niedziela 07 sty 2007, 15:46

Ja zawsze uczulam perkusiste przed nagraniem by nie uzewnętrzniał zbytnio swych emocji na blachach. Oczywiście nie naciskam bo później grający może się tak skupić na sile, że traci na tym tempo i pozostałe elementy. By się nieco utrzec od zbytnich przesluchów to staram się ustawiać pozostałe mikrofony blisko blach. O ile jest taka możliwość to wybieramy ciszej grający zestaw blach. Jeśli zaś sygnał hi hatu jest zbyt duży na werblu to podmieniam go i gram z samplera(czy to znalezione brzmienia czy później nagrane próbki po sesji). Jeśli już
się hi hat przebija na reszczie blach to nie kompresuje ich za mocno (jeśli już kompresuje).

Powodzenia.
[addsig]
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » niedziela 07 sty 2007, 17:38

Próbowałem różnego ustawienia pojemnościówek. Efekt zawsze ten sam.
..... A co siły uderzania czyneli, to właśnie wolę mocne uderzanie, bo wtedy jak mówiłem na trakach over mam więcej blach niż hihatu.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 07 sty 2007, 17:57

..... A co siły uderzania czyneli, to właśnie wolę mocne uderzanie, bo wtedy jak mówiłem na trakach over mam więcej blach niż hihatu....

...jak i na kotlach i gdzie indziej

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » niedziela 07 sty 2007, 21:48

tez czesto mam podobny problem, uzywam tez tych samych mikrofonow.
no coz, wszystko zalezy od perkusisty, czasami nie mam z tym problemow, czasami sa one ogromne.
kiedys myslalem zeby ustawic jakas miniaturowa przegrode okustyczna pomiedzy hihatem i blachami (ustawic poziomo nad hihatem), lecz niezdecydowalem sie na takie udziwnienia.

czasami z pomoca przychodzi EQ (delikatnie obcinam czestotliwosc w ktorej hihat ma najwiecej energii na blachach, czesto blachy glownie brzmia w innych przedzialach wiec troche to pomaga, albo idac dalej delikatny kompresor wielopasmowy, ktory zcisza delikatnie te czestotliwosci.

no niestety, trzeba kombinowac
Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

ODPOWIEDZ