Reason - klawiatura kompa zamiast sterującej?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
kemski
Reason - klawiatura kompa zamiast sterującej?

Post autor: kemski » sobota 06 sty 2007, 00:33

czy można jakoś podziałać w Reasonie 3.0 na klawiszach od zwykłej klawiatury kompa? chodzi mi o korzystanie z opcji klawiszy i ewentualnie padów klawiatury sterujacej. W końcu to jest tylko przypisanie odpowiedniej tonacji dćwieku klawiszowi.
Pozdro
I\'m the man.

Awatar użytkownika
ukaef
Kontakt:

Re: Reason - klawiatura kompa zamiast sterującej?

Post autor: ukaef » sobota 06 sty 2007, 00:49

...czy można jakoś podziałać w Reasonie 3.0 na klawiszach od zwykłej klawiatury kompa? chodzi mi o korzystanie z opcji klawiszy i ewentualnie padów klawiatury sterujacej. W końcu to jest tylko przypisanie odpowiedniej tonacji dćwieku klawiszowi.
Pozdro...
Sluza do tego narzedzia takie jak "Bome`s Mouse Keyboard" do pobrania za free, trzeba poszukac na google. Instaluja zazwyczaj sterownik w systemie udajacy prawdziwe urzadzenie midi (zazwyczaj jest to "Midi Yoke"). Niektore elementy mozna kontrolowac za pomoca komputerowej klawiatury bez urzywania takich patentow. W reasonie jest wbudowany "keyboard remote". Klikajac prawym na jakims przelaczniku w maszynach rizonka w menu znajdziesz "edit keyboard remote" czy cos takiego. Tam zaznacz "learn from..." i nacisnij jakis klawisz. Ja tego uzywam do mute`owania kanalow w mikserze.
:)

amis

Post autor: amis » sobota 06 sty 2007, 12:13

były już o tym posty... wyszukiwarka na pewno pomoże...
www.psychologium.net

kemski

Post autor: kemski » sobota 06 sty 2007, 12:25

Dzięki ukaef, wiem że są opcje przypisania klawiaturce rożnych pokręteł itp., ale chodzi mi o komponowanie melodii, ale co zrobic jak funduszy brak, a trza sie rozwijać : ) mam wkrętke żeby sobie sprawić amisAxiom 25 firmy M-Audio, ale trzeba bedzie wystawić pół polokju na allegro heh. Amis tak przypuszaczałem, że ten temat musiał się już pojawić, ale dość sporo czasu poświęciłem na odszukanie tego, z niepowodzeniem...
Pozdrawiam
I\'m the man.

kemski

Post autor: kemski » sobota 06 sty 2007, 12:28

(wyżej:)...żeby sobie sprawić Axiom 25 firmy M-Audio...; )
I\'m the man.

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » sobota 06 sty 2007, 16:02

...(wyżej:)...żeby sobie sprawić Axiom 25 firmy M-Audio...; )...
Axiom - Axiomem - fajna sprawa (mam od piątku 49-tke) tylko weź to pomapuj !!!! Jesu ! Tej Enigmy jakoś nie mogę rozkminić - a to niby takie proste, ale dopiero zaczynam więc myślę że będzie dobrze ! (musi być !). A może ktoś wie jak to zrobić step by step ? W Reasonie mozna wszystko pomapować ale jak zapisać ustawienia żeby zawsze po wczytaniu nowego projektu wszystko działało dla każdego urządzenia ? Są też jakieś presety w Enigmie ale wyskakuje mi komunikat że to nie dla Evolution edytora SyExu . Kłerde... nie czaję.....

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » niedziela 07 sty 2007, 01:41

......(wyżej:)...żeby sobie sprawić Axiom 25 firmy M-Audio...; )...
Axiom - Axiomem - fajna sprawa (mam od piątku 49-tke) tylko weź to pomapuj !!!! Jesu ! Tej Enigmy jakoś nie mogę rozkminić - a to niby takie proste, ale dopiero zaczynam więc myślę że będzie dobrze ! (musi być !). A może ktoś wie jak to zrobić step by step ? W Reasonie mozna wszystko pomapować ale jak zapisać ustawienia żeby zawsze po wczytaniu nowego projektu wszystko działało dla każdego urządzenia ? Są też jakieś presety w Enigmie ale wyskakuje mi komunikat że to nie dla Evolution edytora SyExu . Kłerde... nie czaję........
Tez mnie to drazni, podlaczam sie pod pytanie przedmowcy.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
ukaef
Kontakt:

Post autor: ukaef » niedziela 21 sty 2007, 23:02

.........(wyżej:)...żeby sobie sprawić Axiom 25 firmy M-Audio...; )...
Axiom - Axiomem - fajna sprawa (mam od piątku 49-tke) tylko weź to pomapuj !!!! Jesu ! Tej Enigmy jakoś nie mogę rozkminić - a to niby takie proste, ale dopiero zaczynam więc myślę że będzie dobrze ! (musi być !). A może ktoś wie jak to zrobić step by step ? W Reasonie mozna wszystko pomapować ale jak zapisać ustawienia żeby zawsze po wczytaniu nowego projektu wszystko działało dla każdego urządzenia ? Są też jakieś presety w Enigmie ale wyskakuje mi komunikat że to nie dla Evolution edytora SyExu . Kłerde... nie czaję........
Tez mnie to drazni, podlaczam sie pod pytanie przedmowcy....
Nie wiem, czy o to Wam chodzi ale ja zrobiłem sobie tak: (mam gówniany kontroler midi e-mu)

wyczyściłem wszystko w oknie z RSN, pododawałem sobie rzeczy, z których najczęściej korzystam, pomapowałem sobie wszelkie potencjometry i te pe w tych maszynach pod kontroler i zapisałem jakos "COŚTAM". potem w menu -> preferences i tam sobie odnajdziecie "default song" i zmieniacie na "COŚTAM".
Za każdym razem kiedy dacie NEW, wyskoczy wam szablon jaki wcześniej zapisaliście. Po podmapowaniu w subtractorku na przykład kontrolerów, potem wystarczy dać prawym -> clone device i z tego co pamiętam clonuje się już z ustawieniami midi. Houk!

(Jeśli pomogłem cała przyjemność po mojej stronie, możecie ewentualnie wysłać mi 5 złotych na fajki pocztą )
[addsig]
:)

ODPOWIEDZ