Cubase SX - efekt wokalowy na żywo

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
vladjan
Cubase SX - efekt wokalowy na żywo

Post autor: vladjan » środa 03 sty 2007, 02:42

No wlaśnie , jak to zrobić. Mam kabinę do nagrywania wokalu. W tej kabinie mikrofon pojemnościowy Behringera, ten mikrofon podłączony jest do miksera, mikser podłączony do kompa a dokładnie do karty ESI Juli@, z karty sygnał idzie do wzmacniacza , z wzmacniacza zaś do słuchawek które ma na swoich uszach wokalista w kabinie. Pewnie ten długi opis okaże się zbędny ale w razie czego zostawie go. Używam Cubase SX do produkcji. Teraz moje pytanie: jak to zrobić żeby efekty nakładane w Cubase na wokal były od razu słyszalne dla tego wokalisty w kabinie na słuchawkach. Chodzi o to żeby efekt działał od razu na odsłuch. Proszę pomóżcie mi w tej kwestii, jest to dla mnie niezwykle ważne...

Zbynia

Re: Cubase SX - efekt wokalowy na żywo

Post autor: Zbynia » środa 03 sty 2007, 03:48

nie wiem jak w cubase ale w sonarze jest przycisk zwany ech(na kazdym kanale)
szukaj czegos podobnego co sie moze zwac monitor - efekt ustawiasz bez sygnalu orginalnego(sam wet)

jak sie nie myle to w cubase te funkcje pelni przycisk"glosniczek" obok nagrywania

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 03 sty 2007, 08:40

Chodzi o to żeby efekt działał od razu na odsłuch.

Musisz odznaczyc funkcje Direct Monitor i zapoznac sie z Pania Latencja

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » środa 03 sty 2007, 11:27

...No wlaśnie , jak to zrobić. Mam kabinę do nagrywania wokalu. W tej kabinie mikrofon pojemnościowy Behringera, ten mikrofon podłączony jest do miksera, mikser podłączony do kompa a dokładnie do karty ESI Juli@, z karty sygnał idzie do wzmacniacza , z wzmacniacza zaś do słuchawek które ma na swoich uszach wokalista w kabinie. Pewnie ten długi opis okaże się zbędny ale w razie czego zostawie go. Używam Cubase SX do produkcji. Teraz moje pytanie: jak to zrobić żeby efekty nakładane w Cubase na wokal były od razu słyszalne dla tego wokalisty w kabinie na słuchawkach. Chodzi o to żeby efekt działał od razu na odsłuch. Proszę pomóżcie mi w tej kwestii, jest to dla mnie niezwykle ważne......
i ile mi wiadomo to chyba żaden program nie ma możliwości odtwarzania nagrywanego sygnału z efektem w czasie rzeczywistym (może tylko efekt delay). To już było wałkowane. Do takich zastosowań są zewnętrzne efekty.
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 03 sty 2007, 11:36

i ile mi wiadomo to chyba żaden program nie ma możliwości odtwarzania nagrywanego sygnału z efektem w czasie rzeczywistym (może tylko efekt delay). To już było wałkowane.

Chyba trzeba jeszcze troche powalkowac

WG

Post autor: WG » środa 03 sty 2007, 11:54

...i ile mi wiadomo to chyba żaden program nie ma możliwości odtwarzania nagrywanego sygnału z efektem w czasie rzeczywistym (może tylko efekt delay). To już było wałkowane.
Pobudka - już po nowym roku

Chyba trzeba jeszcze troche powalkowac ...
Ano.

jak to zrobić żeby efekty nakładane w Cubase na wokal były od razu słyszalne dla tego wokalisty w kabinie na słuchawkach. Chodzi o to żeby efekt działał od razu na odsłuch
Do tego co powiedział matiz ja jeszcze dorzucę - wcisnąć guziczek "Monitor" na danym kanale

A na ESI Juli@ można "wycisnąć" naprawdę bardzo mało opóźnienie.

Pszczoła

Post autor: Pszczoła » środa 03 sty 2007, 13:10

, jest to dla mnie niezwykle ważne......
Witam.Znam się tylko na Sonarze ,ale nie o to chodzi, musicie spróbować i nauczyć się śpiewać bez efektów na czystym brzmieniu,wiem że są wokaliści co tak nie potrafią,ale efekty nie zmuszają do poprawnego śpiewu i gdy jest powiedzenie że człowiek przez całe życie się uczy nie dotyczy to takich przypadków ,nie ma w pełni samokontroli .Nie chcę ciebie ganić ani pouczać,lecz to jest dobra rada .A co na to inni?
Pozdrawiam
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » środa 03 sty 2007, 13:30

...i ile mi wiadomo to chyba żaden program nie ma możliwości odtwarzania nagrywanego sygnału z efektem w czasie rzeczywistym (może tylko efekt delay). To już było wałkowane.

Chyba trzeba jeszcze troche powalkowac ...
oj, może jestem grubo w tyle, to powiedzcie proszę: jak nagrywając wokal (np.w Cubase) zrobić żebym NAGRYWAJĄC słyszał ten wokal obrobiony korektorem, kompresorem, reverbem ? a?
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Awatar użytkownika
PITmaster

Post autor: PITmaster » środa 03 sty 2007, 17:13

oj, może jestem grubo w tyle, to powiedzcie proszę: jak nagrywając wokal (np.w Cubase) zrobić żebym NAGRYWAJĄC słyszał ten wokal obrobiony korektorem, kompresorem, reverbem ? a?...
Przycisk z głośniczkiem obok przycisku nagrywania na każdej ścieżce.

PITmaster

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 03 sty 2007, 18:24

oj, może jestem grubo w tyle, to powiedzcie proszę: jak nagrywając wokal (np.w Cubase) zrobić żebym NAGRYWAJĄC słyszał ten wokal obrobiony korektorem, kompresorem, reverbem ? a?...
Przycisk z głośniczkiem obok przycisku nagrywania na każdej ścieżce.

Mysle, ze nie tu jest problem. Gdyby w pytaniu byl akcent ma slyszec, to ta ikonka (lub lepiej wlasciwy sposob monitorowania) bylaby wlasciwa odpowiedzia. W pytaniu jednak, jak sadze, akcent jest na obrobiony korektorem, kompresorem, reverbem, czyli pytajacy zasadniczo slyszy, ale "na surowo". Na tak postawione pytanie odpowiedz dalem juz wczesniej - nalezy odznaczyc (wylaczyc, deaktywowac, pozbawic ptaszka ) funkcje Direct Monitoring. Zakladajac, ze pytajacy wie, jak uzywac tych efektow normalnie, podczas zgrania, przy wylaczonym Direct Monitoringu beda one dzialaly tak samo podczas nagrywania. Problemem staje sie latencja czyli opoznienia wnoszone przez system - trzeba pracowac z minimalnym buforem, a wtedy w obcizonym systemie moga pojawic sie trzaski i inne niepozadane efekty, praca na "odchudzonej" sesji (np. ze zgranym podkladem) bedzie czesto jedynym rozwiazaniem.

ODPOWIEDZ