Tak własnie jest, Kol. Spiker właściwie ujął problem. Jest bardzo dużo takich plików z muzyką fortepianową, organową i in. Utwory były skomponowane na jeden instrument i nie było potrzeby używania większej ilości kanałów. A ja chcę je trochę przerobić i stąd moje problemy. Określanie zakresu dźwiękowego dla poszczególnych głosów nie bardzo się sprawdza. Głosy się często krzyżują albo wszystkie głosy w części utworu wędrują w górę albo w dół. Chyba się jednak nie obejdzie bez rękodzieła.
Pozdrawiam
Jak zremiksować polifonię w MIDI?
Re: Jak zremiksować polifonię w MIDI?
Opcja - Midi/Dissolve Part
...Opcja - Midi/Dissolve Part...
absolutnie nie do tego zadania
absolutnie nie do tego zadania
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
To co za duren za przeproszeniem tak to zapisal?
Żaden dureń. Jeśli to faktycznie było zwykłe piano to po jaką chorobę miałby nagrywac lewą rękę w 1 a prawą w 2? Teraz zaś trafia na człowieka, który chciałby lewą rekę dać do zagrania basiście, a prawą fleciście i gitarzyście..co w tym głupiego?
Z organowym wykonaniem byłoby już łatwiej ale tylko pod warunkiem, że każdy użyty manuał i pedał wysyłał komunikaty na odrębnym kanale MIDI (no...ew.dzielona klawiatura)

Żaden dureń. Jeśli to faktycznie było zwykłe piano to po jaką chorobę miałby nagrywac lewą rękę w 1 a prawą w 2? Teraz zaś trafia na człowieka, który chciałby lewą rekę dać do zagrania basiście, a prawą fleciście i gitarzyście..co w tym głupiego?
Z organowym wykonaniem byłoby już łatwiej ale tylko pod warunkiem, że każdy użyty manuał i pedał wysyłał komunikaty na odrębnym kanale MIDI (no...ew.dzielona klawiatura)
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
...U mnie wszystkie nuty mają jeden kanał.
Właściwie też ciężko mi sobie wyobrazić coś takiego poza takimi przypadkami.
1. Jakiś dziwny dzwonek polifoniczny
zakładając, że na jednym kanale jest i bas i akompaniament i nawet solo, o perkusji nie wspomnę
Na oddzielenie tego pomoże tylko sprawne ucho i wyobraźnia muzyczna albo znajomość oryginału
2. Muzyka fortepianowa, organowa. Tutaj raczej sytuacja łatwa. Wybieramy zakres nut przerzucamy je na kanały. Ale to by było za proste, żeby rzucać pytanie tu na forum
3. Pomyłka, jakiś błąd podczas eksportu albo podczas importu. Na wszelki wypadek zalecałbym sprawdzenie w innym sekwencerze niż Cubase.
Opcja Mid -> Dissolve Part -> Separate Pitches może się przydać pod warunkiem, że te instrumenty "siedzą" w innych rejestrach czy w innych oktawach. A tak chyba nie jest.
danarasz czemu używasz terminu głosy a nie nuty
Czyżby to jakaś "partyturka" organowa, fortepianowa ?
Wiem, że czeka mnie ręczna robota, ... np. fajnie byłoby w oknie poglądu "pianolowego" zmieniać kanał naciskając klawisz 2 i myszą klikać nutę - kanał 2, klawisz 4+nuta myszą - kanał 4 itp...
Aż tak dobrze to nie ma
, ale przecież w oknie Key Editor zaznaczasz sobie nutki i na pasku właściwości tych nut przestawiasz kanał.
Dodatkowo można sobie przełączyć kolor nutek na kolor odpowiadający kanałom MIDI i wtedy może będzie łatwiej.
Tak samo dynamika nut też może dostarczyć sporo informacji o aranżacji.
Powodzenia
Właściwie też ciężko mi sobie wyobrazić coś takiego poza takimi przypadkami.
1. Jakiś dziwny dzwonek polifoniczny

Na oddzielenie tego pomoże tylko sprawne ucho i wyobraźnia muzyczna albo znajomość oryginału

2. Muzyka fortepianowa, organowa. Tutaj raczej sytuacja łatwa. Wybieramy zakres nut przerzucamy je na kanały. Ale to by było za proste, żeby rzucać pytanie tu na forum

3. Pomyłka, jakiś błąd podczas eksportu albo podczas importu. Na wszelki wypadek zalecałbym sprawdzenie w innym sekwencerze niż Cubase.
Opcja Mid -> Dissolve Part -> Separate Pitches może się przydać pod warunkiem, że te instrumenty "siedzą" w innych rejestrach czy w innych oktawach. A tak chyba nie jest.
danarasz czemu używasz terminu głosy a nie nuty

Czyżby to jakaś "partyturka" organowa, fortepianowa ?
Wiem, że czeka mnie ręczna robota, ... np. fajnie byłoby w oknie poglądu "pianolowego" zmieniać kanał naciskając klawisz 2 i myszą klikać nutę - kanał 2, klawisz 4+nuta myszą - kanał 4 itp...
Aż tak dobrze to nie ma

Dodatkowo można sobie przełączyć kolor nutek na kolor odpowiadający kanałom MIDI i wtedy może będzie łatwiej.
Tak samo dynamika nut też może dostarczyć sporo informacji o aranżacji.
Powodzenia

...Tak samo dynamika nut też może dostarczyć sporo informacji o aranżacji...
Święte słowa. Prawdopodobnie ktoś zgrał cały aranż (nieświadomie?) do jednego kanału MIDI. W tym przypadku dynamika (velocity) to raczej jedyny dobry trop aby coś pomieszać z instrumentacją. Chyba, że ktoś na tyle kuma temat aby z tak gęstej "fortepianówki" odtworzyć ją tak, jak się należy
. Choć sam nie wiem, czy w takim przypadku szybciej nie zrobiłby tego "z ręki", od podstaw.
[addsig]
Święte słowa. Prawdopodobnie ktoś zgrał cały aranż (nieświadomie?) do jednego kanału MIDI. W tym przypadku dynamika (velocity) to raczej jedyny dobry trop aby coś pomieszać z instrumentacją. Chyba, że ktoś na tyle kuma temat aby z tak gęstej "fortepianówki" odtworzyć ją tak, jak się należy

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Racja, WG, mogę sobie zmieniać kanały w Key Ed. i tak robiłem dotąd. Sęk w tym, że mogę zmienić kanał tylko w jednej nucie na raz. Jak zaznaczę więcej nut, to także zmienia sie kanał tylko w jednej. Nie wiem, czy to tylko mój Cubase VST 5.1 ma takie ograniczenia, czy inne też. Faktem jest, że jest to bardzo powolne i dlatego szukam bardziej efektywnego rozwiązania. Te pliki to nie jest żaden błąd lub czyjaś nieudolność. Można przyjąć, że są to nagrania podobne do "fortepianówek", które chciałbym odtworzyć.
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 02:00 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
...Racja, WG, mogę sobie zmieniać kanały w Key Ed. i tak robiłem dotąd. Sęk w tym, że mogę zmienić kanał tylko w jednej nucie na raz. Jak zaznaczę więcej nut, to także zmienia sie kanał tylko w jednej. Nie wiem, czy to tylko mój Cubase VST 5.1 ma takie ograniczenia, czy inne też.
No to faktycznie ja teraz wprowadziłem nieco w błąd mówiąc o funkcjach z wersji Cubase SX/SL. Są tam właśnie świetne szybkie funkcje edycyjne głównie z klawiszem Ctrl, które akurat przydały by się do takich manewrów. Maskowanie zdarzeń to też atrybut nowych wersji Cubase SX/SL
Hm. To w takim razie jak się sprawnie obejść z tą sprawą w Cubase VST to przychodzi mi do głowy:
1. Okno Logic Editor i tryb Transform.
2. Kopiuj i Wklej
No to faktycznie ja teraz wprowadziłem nieco w błąd mówiąc o funkcjach z wersji Cubase SX/SL. Są tam właśnie świetne szybkie funkcje edycyjne głównie z klawiszem Ctrl, które akurat przydały by się do takich manewrów. Maskowanie zdarzeń to też atrybut nowych wersji Cubase SX/SL

Hm. To w takim razie jak się sprawnie obejść z tą sprawą w Cubase VST to przychodzi mi do głowy:
1. Okno Logic Editor i tryb Transform.
2. Kopiuj i Wklej