Optymalizacja XP
No cóż jak to w rejestrze, trzeba bardzo uważać na pomyłki.
Opisałem już wszystko co jest potzrebne. Reszta to sprawa waszych dobrych chęci i staranności. Na ten temat już nie będe odpowiadał.
Wszystkim też życzę szczęśliwego nowego roku.
Opisałem już wszystko co jest potzrebne. Reszta to sprawa waszych dobrych chęci i staranności. Na ten temat już nie będe odpowiadał.
Wszystkim też życzę szczęśliwego nowego roku.
Re: Optymalizacja XP
...u mnie zmiany w rejestrach wywolaly jedynie koniecznosc odpalenia kompa w trybie awaryjnym...
Dlatego też bezpieczniej jest korzystać z odpowiednich programów oraz przed każdą zmianą w rejestrach dokonać zapisu dotychczasowego (stabilnego) ustawienia. Można to zrobić narzędziem XP - "Utwórz punkt przywracania systemu", lecz niektóre porady zalecają wyłączenie tej funkcji. Ja nie zauważyłem bynajmniej zmniejszenia wydajności systemu z powodu aktywności tej opcji. Lecz nawet jeśli ktoś ją wyłączy to jest jeszcze inna droga archiwizacji rejestru: w linii Uruchom wpisz "regedit", następnie wybierz z zakładki polecenie" "eksportuj plik rejestru" (zaznacz pełny zakres zawartości rejestru). Archiwizowanemu rejestrowi należy nadać jakąś nazwę oraz wskazać miejsce zapisu - najlepiej oddzielny, dedykowany katalog na partycji innej niż systemowa.
Dlatego też bezpieczniej jest korzystać z odpowiednich programów oraz przed każdą zmianą w rejestrach dokonać zapisu dotychczasowego (stabilnego) ustawienia. Można to zrobić narzędziem XP - "Utwórz punkt przywracania systemu", lecz niektóre porady zalecają wyłączenie tej funkcji. Ja nie zauważyłem bynajmniej zmniejszenia wydajności systemu z powodu aktywności tej opcji. Lecz nawet jeśli ktoś ją wyłączy to jest jeszcze inna droga archiwizacji rejestru: w linii Uruchom wpisz "regedit", następnie wybierz z zakładki polecenie" "eksportuj plik rejestru" (zaznacz pełny zakres zawartości rejestru). Archiwizowanemu rejestrowi należy nadać jakąś nazwę oraz wskazać miejsce zapisu - najlepiej oddzielny, dedykowany katalog na partycji innej niż systemowa.
mozecie mi wyslac link do strony z takim kalkulatorem szestanstowo-dziesiatkowym? bo przyznam szczerze ze nie znam sie na tym.
tez mam 1gb RAM,ale L2 to juz 4mb a do tego DuaLcore i ta architektura cos tam inaczej tym L2 zarzadza.... Karolu, dalbys link do strony z takimi kwiatkami? chce sie tam odezwac i zapytac czy dla DualCore to bezpieczne
tez mam 1gb RAM,ale L2 to juz 4mb a do tego DuaLcore i ta architektura cos tam inaczej tym L2 zarzadza.... Karolu, dalbys link do strony z takimi kwiatkami? chce sie tam odezwac i zapytac czy dla DualCore to bezpieczne
...mozecie mi wyslac link do strony z takim kalkulatorem szestanstowo-dziesiatkowym? bo przyznam szczerze ze nie znam sie na tym.
www.google.com :)
i wpisujesz np. 110 in hexadecimal
albo: 0xA5 in decimal
przedrostek 0x (zero iks) tylko wskazuje na to, że liczba jest w formacie szesnastkowym, cyfry to 0-9 i A-F.
www.google.com :)
i wpisujesz np. 110 in hexadecimal
albo: 0xA5 in decimal
przedrostek 0x (zero iks) tylko wskazuje na to, że liczba jest w formacie szesnastkowym, cyfry to 0-9 i A-F.
To działa!!! Dzieki
...To działa!!! Dzieki ...
Czyżby w pokładowym Kalkulatorze siadły Ci baterie?
[addsig]
Czyżby w pokładowym Kalkulatorze siadły Ci baterie?

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Nieśmiało się wtrącę - ja używam "dystrybucji" Windows MX 7, natomiast również z powodzeniem stosowałem to na zwykłym XP Professional SP2 i Home SP2... Swego czasu na Allegro zakupiłem programik o nazwie eXtreme XP, malutki wykonywalny pliczek który miał w zasadzie wszsytkie niezbędne funkcje do optymalizacji Windowsa. Miałem różne komputery, ale nawet XP na Celeronie 500MHz i 128MB RAM spokojnie obsługiwał jakieś mało wymagające wtyczki VST z nagrywaniem 2 śladów, a aktualnie na laptopie mogę cuda na kiju robić i nie sprawia to systemowi większego problemu. Polecam tego typu rozwiązanie, zamiast ręcznej edycji rejestru - dla użytkowników mniej obeznanych z tematem;).