Optymalizacja XP

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Karol
Re: Optymalizacja XP

Post autor: Karol » poniedziałek 01 sty 2007, 16:49

No cóż jak to w rejestrze, trzeba bardzo uważać na pomyłki.
Opisałem już wszystko co jest potzrebne. Reszta to sprawa waszych dobrych chęci i staranności. Na ten temat już nie będe odpowiadał.
Wszystkim też życzę szczęśliwego nowego roku.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » poniedziałek 01 sty 2007, 21:29

...u mnie zmiany w rejestrach wywolaly jedynie koniecznosc odpalenia kompa w trybie awaryjnym...
Dlatego też bezpieczniej jest korzystać z odpowiednich programów oraz przed każdą zmianą w rejestrach dokonać zapisu dotychczasowego (stabilnego) ustawienia. Można to zrobić narzędziem XP - "Utwórz punkt przywracania systemu", lecz niektóre porady zalecają wyłączenie tej funkcji. Ja nie zauważyłem bynajmniej zmniejszenia wydajności systemu z powodu aktywności tej opcji. Lecz nawet jeśli ktoś ją wyłączy to jest jeszcze inna droga archiwizacji rejestru: w linii Uruchom wpisz "regedit", następnie wybierz z zakładki polecenie" "eksportuj plik rejestru" (zaznacz pełny zakres zawartości rejestru). Archiwizowanemu rejestrowi należy nadać jakąś nazwę oraz wskazać miejsce zapisu - najlepiej oddzielny, dedykowany katalog na partycji innej niż systemowa.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 01 sty 2007, 22:41

mozecie mi wyslac link do strony z takim kalkulatorem szestanstowo-dziesiatkowym? bo przyznam szczerze ze nie znam sie na tym.

tez mam 1gb RAM,ale L2 to juz 4mb a do tego DuaLcore i ta architektura cos tam inaczej tym L2 zarzadza.... Karolu, dalbys link do strony z takimi kwiatkami? chce sie tam odezwac i zapytac czy dla DualCore to bezpieczne

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » wtorek 02 sty 2007, 08:08

...mozecie mi wyslac link do strony z takim kalkulatorem szestanstowo-dziesiatkowym? bo przyznam szczerze ze nie znam sie na tym.
www.google.com :)

i wpisujesz np. 110 in hexadecimal
albo: 0xA5 in decimal

przedrostek 0x (zero iks) tylko wskazuje na to, że liczba jest w formacie szesnastkowym, cyfry to 0-9 i A-F.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 02 sty 2007, 13:28

To działa!!! Dzieki

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 02 sty 2007, 13:31

...To działa!!! Dzieki ...

Czyżby w pokładowym Kalkulatorze siadły Ci baterie?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » sobota 28 maja 2011, 14:33

Nieśmiało się wtrącę - ja używam "dystrybucji" Windows MX 7, natomiast również z powodzeniem stosowałem to na zwykłym XP Professional SP2 i Home SP2... Swego czasu na Allegro zakupiłem programik o nazwie eXtreme XP, malutki wykonywalny pliczek który miał w zasadzie wszsytkie niezbędne funkcje do optymalizacji Windowsa. Miałem różne komputery, ale nawet XP na Celeronie 500MHz i 128MB RAM spokojnie obsługiwał jakieś mało wymagające wtyczki VST z nagrywaniem 2 śladów, a aktualnie na laptopie mogę cuda na kiju robić i nie sprawia to systemowi większego problemu. Polecam tego typu rozwiązanie, zamiast ręcznej edycji rejestru - dla użytkowników mniej obeznanych z tematem;).

ODPOWIEDZ