czy ktos z was moze podzielic sie doświadczeniem dotyczącym automatów perkusyjnych na jakich nagrywano w latach 80 klasyczne płyty popowe (np A-ha, Alphaville itp.)
Dotarłem do kilku stron (dużo o depeche mode i o ....italo disco
Automaty perkusyjne z lat 80-tych
- Medicne_Man
- Medicne_Man
Re: Automaty perkusyjne z lat 80-tych
najlepiej jak byś trochę sprecyzował, czym jesteś zainteresowany, na temat automatów z lat 80 jest mnóstwo informacji w sieci, jest też masę emulacji vsti i próbek.
linn drum to na pewno najwyższa półka coś a la moog automatów perkusyjnych,
najbardziej popularna jest z pewnością cała seria tr x0x rolanda (606, 707 etc.), 505 zdarzają się w śmiesznych cenach ale i ich możliwości nie powalają.
są jeszcze OBERHEIM, sequential circuit, jest też kilka rosyjskich modółów perkusyjnych o ciekawych brzmieniach.są korgi i yamahy (ale raczej nic specjalnego)
temat jest bardzo rozległy ja osobiście używam rolanda r8 jako trigger do starych rosyjskich analogowych modułów
linn drum to na pewno najwyższa półka coś a la moog automatów perkusyjnych,
najbardziej popularna jest z pewnością cała seria tr x0x rolanda (606, 707 etc.), 505 zdarzają się w śmiesznych cenach ale i ich możliwości nie powalają.
są jeszcze OBERHEIM, sequential circuit, jest też kilka rosyjskich modółów perkusyjnych o ciekawych brzmieniach.są korgi i yamahy (ale raczej nic specjalnego)
temat jest bardzo rozległy ja osobiście używam rolanda r8 jako trigger do starych rosyjskich analogowych modułów
...czy ktos z was moze podzielic sie doświadczeniem dotyczącym automatów perkusyjnych na jakich nagrywano w latach 80 klasyczne płyty popowe (np A-ha, Alphaville itp.)
Dotarłem do kilku stron (dużo o depeche mode i o ....italo disco ...
Witam
Ja poleciłbym program NOSTALGIA firmy Zero-G. Jest to świetny "kombajn" jeżeli chodzi o brzmienia retro i nie tylko. Zawarto w nim doświadczenia i najczęściej uzywane brzmienia od lat 60-tych do dzisiaj. Są tam kultowe syntezatory,samplery i beatboxy.
Bez problemu znajdziesz tu brzmienia wszystkich maszyn perkusyjnych z minionych lat !
Ace Tone 'Rhythm Ace', Akai XE8, Akai XR10, Alesis HR16, Alesis HR16b, Alesis SR16, Boss DR55, Boss DR220, Fricke MFB512, Kawai R5/R50E, Korg DDD1, Korg DDM110/DDM220, Linn LM-1, Linn 9000, Mattel Synsonics, MXR 185, Sequential Drum Traks, Sequential Tom, CR78, TR606, TR707, TR727, TR808, TR909, Simmons SDSV, Yamaha RX11, Casio RZ1, Emu Drumulator, Keytek MDP40, Korg 'Mini Pops', Linn Drum Mk2, Oberheim DX, TD7 V-drums, TR505, Sakata DPM48, Sound master SR88, Sound Master Stix, Soundtech Rhythm 12, Pearl DRX-1, Pearl Syncussion, Yamaha DD10
Przy okazji wszelkie elektroniczne brzmienia z tamtego okresu .
Pozdrawiam.
Dotarłem do kilku stron (dużo o depeche mode i o ....italo disco ...
Witam
Ja poleciłbym program NOSTALGIA firmy Zero-G. Jest to świetny "kombajn" jeżeli chodzi o brzmienia retro i nie tylko. Zawarto w nim doświadczenia i najczęściej uzywane brzmienia od lat 60-tych do dzisiaj. Są tam kultowe syntezatory,samplery i beatboxy.
Bez problemu znajdziesz tu brzmienia wszystkich maszyn perkusyjnych z minionych lat !
Ace Tone 'Rhythm Ace', Akai XE8, Akai XR10, Alesis HR16, Alesis HR16b, Alesis SR16, Boss DR55, Boss DR220, Fricke MFB512, Kawai R5/R50E, Korg DDD1, Korg DDM110/DDM220, Linn LM-1, Linn 9000, Mattel Synsonics, MXR 185, Sequential Drum Traks, Sequential Tom, CR78, TR606, TR707, TR727, TR808, TR909, Simmons SDSV, Yamaha RX11, Casio RZ1, Emu Drumulator, Keytek MDP40, Korg 'Mini Pops', Linn Drum Mk2, Oberheim DX, TD7 V-drums, TR505, Sakata DPM48, Sound master SR88, Sound Master Stix, Soundtech Rhythm 12, Pearl DRX-1, Pearl Syncussion, Yamaha DD10
Przy okazji wszelkie elektroniczne brzmienia z tamtego okresu .
Pozdrawiam.
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...
Osobiscie uzywam TR808 i Oberheima DMX, jednak wolę pracować na dobrym sofcie. Jak kolega wcześniej napisał, masz w jednym programiku całą gamę drumboxów, więc nie martwisz się o zakup konkretnego, zwłaszcza że ich ceny są niekiedy kosmiczne. Jeżeli chodzi o jakość brzmień to z wiadomych powodów nie masz się co martwić.
[addsig]
[addsig]
www.syntezatory.net - portal miłośników syntezatorów analogowych (i nie tylko)