Jaki laptop do firepoda?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
KrisStal
Jaki laptop do firepoda?

Post autor: KrisStal » piątek 29 gru 2006, 22:43

Witam uprzejmie.

Właśnie pozstanowiłem trochę pozmieniać sprzęt nagrywający.
Zdecydowałem się na interface fire wire i laptopa - musi być mobilne.

W zasadzie zdecydowałem się już na presonusa firepoda.
Na RME mnie nie stać :) Myślalem teżz o motu jakimś, względnie focusrite saffrine 36, ale w sumie chyba firepod powinien spełnić moje oczekiwania. Jest w miarę niedrogi, ponoć stosunek jakości do ceny jest bardzo dobry i nie ma z nim za wielkich problemów ponoć.

Teraz pozostał zakup laptopa. PC :)
Wiem, że powinien być raczej centrino duo core i firmowy ;)
Na co powinienem zwracać uwagę przy zakupie? Może sa jakieś sprawdzone modele? Nie mam nieogranicoznego kapiaąłu (niestety) i chciałbym zmieścić się w jakiejś rozsądnej granicy ok. 3-3,5k najlepiej :) Dysk pewnie i tak potem dokupię zewnętrzny szybki usb.

Czy sa jakieś w miare sprawdzone rozwiązania, które będa łądnie i bezproblemowo śmigały z tym firepodem?

Z góry dzięki za pomoc.

Krzysiek

Leff

Re: Jaki laptop do firepoda?

Post autor: Leff » sobota 30 gru 2006, 00:57

Hejka!
Absolutne minimum pamięci to 512, ale celuj raczej w 1GB lub więcej.Core 2 duo to dobry pomysł. Dysk minimum 5400 RPM - sprawdź, bo czasem sa wolniejsze. Ja celowałbym w HP albo Toshibę. Sprawdź jeszcze, żeby chipset portu FW nie był firmy NEC - dobre są VIA, Intel, Texas Instruments. Ponadto Presonus pisze coś o kompatybilności Firepoda z różnym sprzętem na swojej stronce (dokładnie na stronie Firepoda).
Czy zmieścisz sie w podanej kwocie nie wiem, ale może być trudno... HP ponoć sa pancerne i trudno je zepsuć. Sam śmigam na stacjonarnym kompie (taniej, wydajniej), zasięgnij jeszcze języka odnośnie laptopów, bo ja powtarzam tylko zasłyszane opinie, mogło się coś zmienić.
Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin

ODPOWIEDZ