Który "monitor" wybrać...

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
MB
Re: Który "monitor" wybrać...

Post autor: MB » wtorek 11 lip 2006, 13:01

aktywne są dużo gorsze + mają notoryczną wadę związaną z odklejaniem sie tweetera ... ...
szczerze mówiąc nie podzielam tego poglądu. jest wiele przesłanek technicznych świadczących o tym, że głośniki aktywne mają lepsze warunki pracy (choćby możliwość optymalnego doboru wzmacniacza oraz wewnętrzny bi-amping, czego nie zrealizujesz w wersji pasywnej).

A co do odklejania - nie za bardzo rozumiem, jak brak obecności wzmacniacza miałby się przekładać na jakość wykonania obudowy. Sugerujesz, że wersja pasywna ma inny klej?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 11 lip 2006, 13:12

moze nagrzewanie sie wzmacniaczy powoduje pogarszanie sie wlasnosci klei...

Awatar użytkownika
SATOR

Post autor: SATOR » sobota 15 lip 2006, 08:18

Mam 24 lata i pochodze z Gdańska. Jestem studentem. „Aktywna” przygodę z muzyką zacząłem dopiero pół oku temu i nie posiadam w tym kierunku żadnego wykształcenia (tzw. laik). Od samego początku pasjonował mnie hip-hop, r’n’b...

Awatar użytkownika
rezist
Kontakt:

Post autor: rezist » sobota 15 lip 2006, 20:20

szczerze mówiąc nie podzielam tego poglądu. jest wiele przesłanek technicznych świadczących o tym, że głośniki aktywne mają lepsze warunki pracy (choćby możliwość optymalnego doboru wzmacniacza oraz wewnętrzny bi-amping, czego nie zrealizujesz w wersji pasywnej).

ale masz na myśli takie raczej sprawdzone konstrukcje a nie produkcje z garażu, gdzie pakuje się byle co, aby pierdziało jakoś. A dla bajeru dorzuca się EQ, zmianę fazy i potencjometr głośności :)
"... lobbing na rzecz członków ..."

Awatar użytkownika
SATOR

Post autor: SATOR » piątek 29 gru 2006, 17:29

Witam ponownie dozbierałem, więc teraz się pytam który z tych 3 monitorów wybrac.

FOSTEX PM0.4

http://www.sound.pl/prod/7784/92.htm

T.Box NF06A

http://muzyczny.pl/katalog/

Alesis M1 Active 520

http://muzyczny.pl/

Granica to 800 zł.
Mam 24 lata i pochodze z Gdańska. Jestem studentem. „Aktywna” przygodę z muzyką zacząłem dopiero pół oku temu i nie posiadam w tym kierunku żadnego wykształcenia (tzw. laik). Od samego początku pasjonował mnie hip-hop, r’n’b...

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 29 gru 2006, 22:40

a nie lepiej zainwestowac w jakies tonsil ze starszej serii ktory chociazby ma tabliczke z wykresem pasma?

naprawde za 800 bierz pasywne i jakis wzmak......

cos z sensem to minimum 1500.....to i tak bardzo tanio..kiedys za event tr8 dalem 3400....i byly jedne z najtanszych na rynku....

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » sobota 30 gru 2006, 01:06

naprawde za 800 bierz pasywne i jakis wzmak......
A moze TAKIE np?
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
SATOR

Post autor: SATOR » niedziela 31 gru 2006, 10:41

Nie chce pasywnyh monitorów...
Więc biorąc pod uwagę wasze opinie chyba zdecyduje się na t-boxy, bo na dozbieranie wecej kasy to w 2007 roku watpie, bo ruszyła budowa domu....ehhhh, wiec pozostaje te 800 i lepiej cos kupie niz żona je wyda na remont...

Jeszcze jeak ktos mi może coś powiedziec czy jak sprawdzają się fostery, bo zastanawiam się na t-boxami a fosterami PM.04...wie jesli moglibyscie to doradxcie mi pomiedzy chyba tymi dwoma modelami i już nie będe marudził:P i o nowym roku kupuje dopuki kasa jest....

..... i ŻYCZE WSZYSTKIM SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!!!!!!!!!

vicente

Post autor: vicente » wtorek 05 cze 2007, 01:30

...Nie chce pasywnyh monitorów...
Więc biorąc pod uwagę wasze opinie chyba zdecyduje się na t-boxy, bo na dozbieranie wecej kasy to w 2007 roku watpie, bo ruszyła budowa domu....ehhhh, wiec pozostaje te 800 i lepiej cos kupie niz żona je wyda na remont...

Jeszcze jeak ktos mi może coś powiedziec czy jak sprawdzają się fostery, bo zastanawiam się na t-boxami a fosterami PM.04...wie jesli moglibyscie to doradxcie mi pomiedzy chyba tymi dwoma modelami i już nie będe marudził:P i o nowym roku kupuje dopuki kasa jest....

..... i ŻYCZE WSZYSTKIM SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!!!!!!!!!...
I jak tam te T-boxy czy fostexy? Bo też się zastanawiam i orientuję.

ODPOWIEDZ