Aramid vs Kevlar
Kiedy zdecydowalem sie na zakup monitorów studyjnych stwierdzilem ze kupie sobie jakies esi near 05 albo 06 experience, dozbieralem pieniazki i kiedy juz bylo mnie stac stwierdzilem ze to bez sensu zebym kupowal takie badziewie. Stwierdzilem ze wydam pieniadze lepiej i kupie alesis m1 active mk2 i kiedy juz uzbieralem na alesisy stwierdzilem ze jednak nie... kupie sobie krk. Teraz mam juz na krk rp8 i dochodze do wniosku ze poczekam jeszcze i kupie jednak krk v8 :)
(ale czy faktycznie roznica miedzy kevlarem a aramidem bedzie tak odczuwalna... ?)
Dylemat kolejny czy nie lepiej bylo by zrobienie z tego zestawu 2+1.
W sensie dwie v6 i sub. Czy po prostu kupic dwie v8 a w pozniejszym czasie dokupic suba. Czy to faktycznie da jakas roznice w brzmieniu ? (mysle ze z jedna oktawe wiecej basu bede mial :)
albo dwie rp6 i sub lub dwie rp8 a pozniej sub rp10s
Pokuj w sumie to 4x4x2,4. Ale gdyby sie tak uprzec to zwiekszl bym go na 8x4,2,4 (chodz szczerze nie chce mi sie tego narazie robic)
a cel jeden - jak najlepsza kontrola wszystkich pasm.
co o tym myslicie?
(ale czy faktycznie roznica miedzy kevlarem a aramidem bedzie tak odczuwalna... ?)
W sensie dwie v6 i sub. Czy po prostu kupic dwie v8 a w pozniejszym czasie dokupic suba. Czy to faktycznie da jakas roznice w brzmieniu ? (mysle ze z jedna oktawe wiecej basu bede mial :)
albo dwie rp6 i sub lub dwie rp8 a pozniej sub rp10s
Pokuj w sumie to 4x4x2,4. Ale gdyby sie tak uprzec to zwiekszl bym go na 8x4,2,4 (chodz szczerze nie chce mi sie tego narazie robic)
a cel jeden - jak najlepsza kontrola wszystkich pasm.
co o tym myslicie?
lubie to co robie i jestem w tym dobry.
Re: Aramid vs Kevlar
To nie jest jedyna różnica między serią RP a V. V to po prostu lepsze (i dlatego droższe) monitory.
Ja mam parę RP5 i Suba, jestem z tego zestawu zadowolony, chociaż oczywiście, jakbym miał pieniądze na V6 + sub, na pewno bym poszedł w tę stronę. W serii V sub ma przemiłą cechę wyłączania go za pomocą pedałlu (żeby posłuchać, jak mix będzie brzmiał w typowych warunkach, a nie na wypasionym sprzęcie hi-fi czy kino-domowym...)
Natomiast pod koniec każdej godziny pracy robię sobie przerwę na spacer do innego pokoju z innymi kolumnami (wielkimi, audiofilskimi Celestionami) i porównuję... O tym też warto pomyśleć - jakiś inny punkt odniesienia.
Marcin Bruczkowski
www.marcin.bruczkowski.com
To nie jest jedyna różnica między serią RP a V. V to po prostu lepsze (i dlatego droższe) monitory.
Ja mam parę RP5 i Suba, jestem z tego zestawu zadowolony, chociaż oczywiście, jakbym miał pieniądze na V6 + sub, na pewno bym poszedł w tę stronę. W serii V sub ma przemiłą cechę wyłączania go za pomocą pedałlu (żeby posłuchać, jak mix będzie brzmiał w typowych warunkach, a nie na wypasionym sprzęcie hi-fi czy kino-domowym...)
Natomiast pod koniec każdej godziny pracy robię sobie przerwę na spacer do innego pokoju z innymi kolumnami (wielkimi, audiofilskimi Celestionami) i porównuję... O tym też warto pomyśleć - jakiś inny punkt odniesienia.
Marcin Bruczkowski
www.marcin.bruczkowski.com
Wszystko o mnie na mojej stronie internetowej: www.marcin.bruczkowski.com
Seria V - piekna sprawa!
Sadze ze V8 wystarcza w zupelnosci. Mysle ze to etap na ktorym powinienes podskoczyc z nagraniami referencyjnymi na test :)
Sadze ze V8 wystarcza w zupelnosci. Mysle ze to etap na ktorym powinienes podskoczyc z nagraniami referencyjnymi na test :)
Miałem okazje pracowac na V6 przez 8 godzin., pod koniec nie wiedziałem jak sie nazywam ... te głosniki to KILER dla uszu , owszem wszystko gra fajnie , jednak ustawienie proporcji nie jest takie łatwe, eksponuja wysoki srodek , co powoduje ze finalny miks bedzie ciemny ... bardzo mozliwe ze te monitory są skonstruowane aby pracowały z Subwooferem .. ale jako same mozna zapomniec ... Zupełnie inaczej wypadaja V8 ... wyrównane pasmo i konkretny bas ..
Hmm w sensie ze same v8 dadza rade w zupelnosci ? W sumie jest to wydatek spory. W katowicach 2500 zlotoweczek, I bede musial znowu czekac kiedy znowu dojde do nowego pulapu cenowego, no ale coz mysle ze lepiej kupic cos dobrego i zeby sluzylo na lata. Chociaz na moj chlopski rozum odciazenie monitorow subem powinno jednak dac swe korzysci. Ale to kolejny tysiac z hakiem w odsluch.
...Seria V - piekna sprawa!
Sadze ze V8 wystarcza w zupelnosci. Mysle ze to etap na ktorym powinienes podskoczyc z nagraniami referencyjnymi na test :)...
na test?
sie jeszcze okaze czy mixy beda lepsze;) Ale przez pierwsze miesiące jedyne co bede robil to tylko sluchal i sluchal i sluchal...
Sadze ze V8 wystarcza w zupelnosci. Mysle ze to etap na ktorym powinienes podskoczyc z nagraniami referencyjnymi na test :)...
na test?
sie jeszcze okaze czy mixy beda lepsze;) Ale przez pierwsze miesiące jedyne co bede robil to tylko sluchal i sluchal i sluchal...
...**********************
Zastanawia mnie jednak stosunek ceny do jakosci. Czy warto wywalic to 2,500 tysiaca na v8 (od tej ceny juz niedaleko do adamow... i chyba juz lepiej bylo by dozbierac na aktywne a7) czy lepiej moze jednak zainwestowac w rp8 (bedzie taniej, pewnie tez gorzej niz w seri v ale czy az tak fatalnie gorzej ze bedzie sie na nich trudno mixowalo?) . Miales okazje porownac ? Ciekawe jak wielka jest przepasc miedzy tymi dwoma modelami.
Zastanawia mnie jednak stosunek ceny do jakosci. Czy warto wywalic to 2,500 tysiaca na v8 (od tej ceny juz niedaleko do adamow... i chyba juz lepiej bylo by dozbierac na aktywne a7) czy lepiej moze jednak zainwestowac w rp8 (bedzie taniej, pewnie tez gorzej niz w seri v ale czy az tak fatalnie gorzej ze bedzie sie na nich trudno mixowalo?) . Miales okazje porownac ? Ciekawe jak wielka jest przepasc miedzy tymi dwoma modelami.
......**********************
...
Widziałem gdzieś cenę v8 i było 2700 - za sztukę (u nas). Ja zakupiłem w Ameryce Rp6 (400 dolców). Suba możesz tam nabyć za 300. Jesli uda Ci się załatwić to bez cła, drogą morską to wychodzi dość tanio.
...
Widziałem gdzieś cenę v8 i było 2700 - za sztukę (u nas). Ja zakupiłem w Ameryce Rp6 (400 dolców). Suba możesz tam nabyć za 300. Jesli uda Ci się załatwić to bez cła, drogą morską to wychodzi dość tanio.
Widziałem gdzieś cenę v8 i było 2700 - za sztukę (u nas). Ja zakupiłem w Ameryce Rp6 (400 dolców). Suba możesz tam nabyć za 300. Jesli uda Ci się załatwić to bez cła, drogą morską to wychodzi dość tanio. ...
hey
moze widziales krk v8 series II za tyle kasiury, bo o te v8 zwykle pytalem Pawla w sklepie w katowicach i nawet na stronie cena za sztuke to 1230 zl. Czyli 2500 zl.
hey
moze widziales krk v8 series II za tyle kasiury, bo o te v8 zwykle pytalem Pawla w sklepie w katowicach i nawet na stronie cena za sztuke to 1230 zl. Czyli 2500 zl.
napewno za V? Blizej to cenow RP