Jak zmienić polaryzację w pedale sustain?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Mariusek
Jak zmienić polaryzację w pedale sustain?

Post autor: Mariusek » poniedziałek 25 gru 2006, 16:07

Witam, kupiłem na eBayu pedał ENSONIQ SW6 do mojego TS12, ale pedał zachowuje się odwrotnie, tzn. trzyma nuty kiedy jest zwolniony i puszcza je po naciśnięciu... Podobno ma inną polaryzację, jak to można naprawić? W YAMAHA SY22 działa bez zarzutów...
Interesują mnie syntezatory i reżyseria dźwięku.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Re: Jak zmienić polaryzację w pedale sustain?

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 25 gru 2006, 18:55

spróbuj podczas włączenia instrumentu przytrzymać pedał sustain na chwile moze pomóc.
Druga rada to poszukaj w opcjach instrumentu moze jest możliwosc zmiany polaryzacji.
Trzecia rada lutownica w dłon i zmieniamy :)

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 25 gru 2006, 19:03

Trzecia rada lutownica w dłon i zmieniamy :)...

Tu może nie być wcale prosto, bo ta "polaryzacja" to nie to samo co przy mikrofonach. Tutaj chodzi o to że w maszynach YAMAHA stan "nieprzydeptany" to zwarcie, "przydeptany" to rozwarcie, w całej reszcie świata odwrotnie (zwarcie powstaje w momencie przydeptania)

Więc zmiana za pomocą lutownicy będzie możliwa tylko gdy przełącznik w pedale ma dwa styki (zwierny i rozwierny) albo jeden "przełączany" (zwierno-rozwierny), inaczej zima.

Racja że należy poszukać w opcjach (moja Yamaha ma możliwość przełączenia). Słyszałem że niektore urządzenia mają detekcję polaryzacji pedałka przy włączeniu - i same się ustawią jeżeli tylko pedałek będzie podłączony i nieprzydeptany podczas włączania urządzenia.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 25 gru 2006, 20:59

Musze przyznać rację.
Wiem że korg posiada funkcje zmiennej polaryzacji a niektóre yamahy nie i stąd wiem że przytrzymanie pedału powoduje że pedał zachowuje się odwrotnie, może tak jest w ensoniqu :)

ODPOWIEDZ