MOTU Traveler vs MOTU 828 MKII

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Master
Re: MOTU Traveler vs MOTU 828 MKII

Post autor: Master » sobota 23 gru 2006, 00:18

...no w pewnym sensie jest cos takiego jak brzmienie przetwornikow :)

brzmienie przetwornikow kiepskich i przestarzalach,i brzmienie przetwornikow wysokiej klasy.

no tak chyba tylko o takim brzmieniu mozemy mowic, ....
co innego tor audio , tutaj bywa róznie . Karty róznych producentów brzmia inaczej ... jakis czas temu było głosno o EMU - nie pamietam modelu , chwalili sie ze zastosowali w nim te same przetworniki co w Digidesign ... no i co z tego ze przetwornik ten sam , jak tor audio zupełnie inny w sumie kosztował moze 2$ :)

CM

Post autor: CM » sobota 23 gru 2006, 00:23

oczywiascie macie racje,ale...brzmienie..wpinam kabel z sygnalem do wejscia i tam nastepuje konwersja A/D. Wydaje mi sie, ze od jakosci tych przetwornikow zalezy czy sygnal jest krystalicznie czysty(jasny) czy lekko matowy, czy w ogole przymulony. O to mi chodzilo. A moze w sprzetach z tej polki cenowej roznica jest nie do ocenienia? Czy pozniej obrabiajac taki sygnal efektami wychodzi szydlo z worka? Albo...sumujac 32 ;) takie slady w sesji slyszymy ze mix brzmi troche matowo? O to mo chodzilo - jesli chodzi o brzmienie Digi002.
A jesli chodzi o karte UAD-1? To jest tak ....ze DIGI002Rack wpiety jest do kompa poprzez zlacze FireWire?, A karte UAD-1 wpinam do zlacza PCI w plycie glownej? Nie gryzie to to sie jakos?
A co by sie stalo gdybym mial tylko karte UAD-1? Jak z monitoringiem? Tam jest jakies wyjscie sluchawkowe albo monitorowe? Czy trzeba miec oddzielna karte dzwikowa aby cokolwiek uslyszec?
Zapial ktos UAD-1 pod ProToolsa? Gdyby to hulalo - ssuper byloby.
Myslalem o Fireface800 ale ten interfejs nie dodaje oprogramowania na ktorym moglbym nagrac i zmiksowac cala sesje. Spodobala mi sie praca na samplitudzie, ale cena interfejs+samplituda nijak sie ma do ceny Digi002Rack z Pro Toolsem :)

eee tamm

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » sobota 23 gru 2006, 00:38

...oczywiascie macie racje,ale...brzmienie..wpinam kabel z sygnalem do wejscia i tam nastepuje konwersja A/D. Wydaje mi sie, ze od jakosci tych przetwornikow zalezy czy sygnal jest krystalicznie czysty(jasny) czy lekko matowy, czy w ogole przymulony. O to mi chodzilo. A moze w sprzetach z tej polki cenowej roznica jest nie do ocenienia? Czy pozniej obrabiajac taki sygnal efektami wychodzi szydlo z worka? Albo...sumujac 32 ;) takie slady w sesji slyszymy ze mix brzmi troche matowo? O to mo chodzilo - jesli chodzi o brzmienie Digi002.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++

jesli przeczytasz wyzej to sie zorietujesz ze obecnie wiekszosc firm wykorzystuje te same przetworniki ....

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

A jesli chodzi o karte UAD-1? To jest tak ....ze DIGI002Rack wpiety jest do kompa poprzez zlacze FireWire?, A karte UAD-1 wpinam do zlacza PCI w plycie glownej? Nie gryzie to to sie jakos?
A co by sie stalo gdybym mial tylko karte UAD-1? Jak z monitoringiem? Tam jest jakies wyjscie sluchawkowe albo monitorowe? Czy trzeba miec oddzielna karte dzwikowa aby cokolwiek uslyszec?

...
UAD-1 wkłada sie w złacze PCI , nie nie gryzie sie z niczym( przewaznie )
UAD-1 nie ma wyjsc wejsc .... to nie jest karta dzwiekowa tylko karta DSP - sama nie wydaje z siebie dzwieku , tylko go przetwaza , UAD-1 napewno działa pod protoolsem

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 23 gru 2006, 00:39

......no w pewnym sensie jest cos takiego jak brzmienie przetwornikow :)

brzmienie przetwornikow kiepskich i przestarzalach,i brzmienie przetwornikow wysokiej klasy.

no tak chyba tylko o takim brzmieniu mozemy mowic, ....
co innego tor audio , tutaj bywa róznie . Karty róznych producentów brzmia inaczej ... jakis czas temu było głosno o EMU - nie pamietam modelu , chwalili sie ze zastosowali w nim te same przetworniki co w Digidesign ... no i co z tego ze przetwornik ten sam , jak tor audio zupełnie inny w sumie kosztował moze 2$ :) ...
mam to EMU - 1212m (przetworniki AKM 5394 chyba) - przesiadlem sie z Audiowerk 8 (w sumie swojego czasu bardzo szanowany sprzet,lepsyz nawet chyba od Audiomedia III - czyli natywnego Protoolsowego). Zapewniam Cie ze sa lepsze od Audiowerkowych, oraz od wszelkich Edirol, od ktoregos z TASCAM. Co do reszty - okazji nie bylo bezposredniej do porownan. I wejscie lepsze i wyjscie. A co do reszty toru - hmmm, nie do konca sie na tym znam - ale raczej nie tak zle - a napewno za ta cene.

Oczywiscie lepsze, gorsze na zasadzie mojej subiektywnej oceny :)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 23 gru 2006, 00:41

UAD-1 wkłada sie w złacze PCI , nie nie gryzie sie z niczym( przewaznie )
UAD-1 nie ma wyjsc wejsc .... to nie jest karta dzwiekowa tylko karta DSP - sama nie wydaje z siebie dzwieku , tylko go przetwaza , UAD-1 napewno działa pod protoolsem

...
Zapomnaiels Master napisac ze o monitoringu przez UAD raczej mozna zapomniec...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 23 gru 2006, 00:56

Karta UAD to tylko procesor. Sam procesor w komputerze musi byc oblozony innymi elementami, zeby to byl komputer - tak samo UAD wymaga jakiejs karty dzwiekowej

Zapial ktos UAD-1 pod ProToolsa? Gdyby to hulalo - ssuper byloby.

Podpina sie, ale super nie jest. Musi to dzialac przez VST-RTAS wrapper firmy FXpansion, ktory daja z UADem. Dzialaja na tym z Pro-Toolsem, nullna przyklad tu.

Myslalem o Fireface800 ale ten interfejs nie dodaje oprogramowania na ktorym moglbym nagrac i zmiksowac cala sesje. Spodobala mi sie praca na samplitudzie, ale cena interfejs+samplituda nijak sie ma do ceny Digi002Rack z Pro Toolsem

Pro-Tools w wersji 7.3 ma naprawde duze mozliwosci - do pracy z muzyka glownie audio mniej MIDI trudno sobie wyobrazic cos lepszego, choc rozumiem, ze moga byc rozne preferencje.

CM

Post autor: CM » sobota 23 gru 2006, 01:00

UAD-1 napewno działa pod protoolsem
..................................................

O to mi chodzilo...he.. skoro zeszlismy troche na temat karty UAD-1 moglby ktos wyjasnic o co chodz iz tymi packami w roznej cenie? (Flexi, Project itp) Z tego co sie doczytalem na stronie producenta to chodzi tylko i wylacznie chyba o ilosc dodanych pluginow..???
eee tamm

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » sobota 23 gru 2006, 01:06

mam to EMU - 1212m (przetworniki AKM 5394 chyba) - przesiadlem sie z Audiowerk 8 (w sumie swojego czasu bardzo szanowany sprzet,lepsyz nawet chyba od Audiomedia III - czyli natywnego Protoolsowego). Zapewniam Cie ze sa lepsze od Audiowerkowych, oraz od wszelkich Edirol, od ktoregos z TASCAM. Co do reszty - okazji nie bylo bezposredniej do porownan. I wejscie lepsze i wyjscie. A co do reszty toru - hmmm, nie do konca sie na tym znam - ale raczej nie tak zle - a napewno za ta cene.

Oczywiscie lepsze, gorsze na zasadzie mojej subiektywnej oceny :)...
Nie to nie ten Emu, to ten najwyzszy model ... 1820 , czy jakos tak sie zwał.
poszukałem i znalazłem
TO TEN przeczytaj OPIS ...

CM

Post autor: CM » sobota 23 gru 2006, 01:13

Daja t oz UAD-em w cenei UAD - u czy trzeba doplacac cos? To jest jakis programik?
eee tamm

CM

Post autor: CM » sobota 23 gru 2006, 01:16

chodzilo o ten RTAS adapter....
eee tamm

ODPOWIEDZ