Dynamika - chwyt marketingowy, czy konieczność?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Iscaryoth
Re: Dynamika - chwyt marketingowy, czy konieczność?

Post autor: Iscaryoth » wtorek 19 gru 2006, 22:39

...Teraz rozpatruję dwie karty EMU 0404|USB oraz Behringer BCA2000. Różnica cenowa nie jest 100PLN a prawie 2x

EMU jakies 400, Behr 450 na "znanym portalu aukcyjnym" Mala roznica.

Ale celowo chciałem uniknąć wpierw pisania co to za karty, bo widzę, że różni ludzie różnie reagują na nazwę tej firmy. Mnie, jak już napisałem wyżej, najbardziej interesowało (i troche wciąż interesuje) co ja mam z tej aż 8x wyższej dynamiki (albo w porównaniu tą integrą, olaboga! 13x wzrost! :D)

A ktora z tych dwoch ma taka kiepska dynamike?

Jak musisz preampy, to mysle, ze nic rozsadnego taniej niz ten behringer nie znajdziesz. Nie znam w ogole tego interfejsu i USB nie lubie, ale moze napisze ktos, kto ma......
EMU w wersji 0404 rzeczywiście kosztuje 400zł. Ale już wersja 0404USB która jest znacząco inna kosztuje 780zł! Porównaj sobie EMU 0404|USB z EMU 0404.
Ma preampy chwalą w prasie (hehe. dziwne, żeby nie chwalili :P firma zaponsoruje...) ale nawet w testach robionych przez ludzi niezależnych wypada świetnie. Preampy, jak wszyscy wiemy, są zawsze potrzebne przy nagrywaniu z mikrofonów. Zastanawiałem się nad combem karta+osobny preamp, ale nie znajdę chyba niczego rozsądnego w rozsądnej cenie, chyba, że może polecicie za cenę tego EMU 0404|USB np EMU 0404 + Behringer ( MIC200 / ULTRAGAIN 2200 / etc) ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 20 gru 2006, 10:45

Zastanawiałem się nad combem karta+osobny preamp, ale nie znajdę chyba niczego rozsądnego w rozsądnej cenie, chyba, że może polecicie za cenę tego EMU 0404|USB np EMU 0404 + Behringer ( MIC200 / ULTRAGAIN 2200 / etc) ?

A Line6? Dla gitarzysty chyba nic lepszego tanio sie nie znajdzie. Zaplacisz wprawdzie troche wiecej, jezeli bedziesz chcial preamp z fantomem, ale za to masz symulacje...

Awatar użytkownika
Iscaryoth

Post autor: Iscaryoth » środa 20 gru 2006, 10:53

...Zastanawiałem się nad combem karta+osobny preamp, ale nie znajdę chyba niczego rozsądnego w rozsądnej cenie, chyba, że może polecicie za cenę tego EMU 0404|USB np EMU 0404 + Behringer ( MIC200 / ULTRAGAIN 2200 / etc) ?

A Line6? Dla gitarzysty chyba nic lepszego tanio sie nie znajdzie. Zaplacisz wprawdzie troche wiecej, jezeli bedziesz chcial preamp z fantomem, ale za to masz symulacje...
...
Może i będę miał symulację, myślałem kiedyś nad takim rozwiązaniem, ale mam multiefekt GT-8, którego chcę używać, a TonePorty mają tylko wyjście SPDIF ;)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 20 gru 2006, 10:57

TonePorty mają tylko wyjście SPDIF ;)

No to co? Mozna grac analogiem. Jak uslyszysz roznice miedzy nagraniami z tego multiefektu po cyfrze i analogowo, to...
Ale jezeli nie potrzebujesz symulacji (albo nie wiesz, ze potrzebujesz) to wybor jest spory. Tylko moze niekoniecznie USB i niekoniecznie karty z preampem - najtanszy mikser bedzie mial lepszy preamp niz jakas maya, a funkcjonalnosc calosci zdecydowanie wieksza.

Awatar użytkownika
Jurek1971
Kontakt:

Post autor: Jurek1971 » środa 20 gru 2006, 15:11

Jeżeli chodzi o rejestrację Twojej gitarki, to wystarczy nawet Sound Blaster Live! za 50 zł. Natomiast wokal to przede wszystkim mikrofon. Nie napisałeś jakim dysponujesz, a od tego zależy czy warto kupować preamp za 200 zł czy 2000. Do mikrofonów tańszych od paru tys. wystarczy np. mikserek Behringer UB802 - 2 preampy z fantomem i duża wygoda - około 200 złociszy. Przy mikrofonach za 500 - 3000 zł na pewno nie będzie wąskim gardłem.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 20 gru 2006, 16:10

iscaryoth - emu nie musialo nic sponsorowac - siedza tam te same preampy co w 1820....
i sa to wysokiej klasy preampy

tescik emu na www.e-muzyk.pl - warto przeczytac

jurek ten beh to do mikrofonow za tysia - masz drozsze skorzystaj z lepszego - bo zwyczajnie warto(moze dzialac i z najdrozszymi to nie klopot - tylko wlasnie bedzie tym waskim gardlem)

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » środa 20 gru 2006, 22:42

wiem, że spora, bo o ile się nie mylę to aż 8x. ale pytanie do tego brzmi co ja z tego mam o ile bardziej opłaca się zainwestować w 110 zamiast 87 ...
roznica jest w przyblizeniu 14 krotna, skad 8?
[addsig]

Awatar użytkownika
Iscaryoth

Post autor: Iscaryoth » czwartek 21 gru 2006, 10:50

...iscaryoth - emu nie musialo nic sponsorowac - siedza tam te same preampy co w 1820....
i sa to wysokiej klasy preampy

tescik emu na http://www.e-muzyk.pl - warto przeczytac

jurek ten beh to do mikrofonow za tysia - masz drozsze skorzystaj z lepszego - bo zwyczajnie warto(moze dzialac i z najdrozszymi to nie klopot - tylko wlasnie bedzie tym waskim gardlem)
...
okh, mikrofonem nie dysponuję żadnym wybitnym (<100), ale to się ma zmieniać. nie ma sensu, żebym sobie kupował jakąś badziewną kartę tylko dlatego, że narazie mam słaby mikrofon ;)

@matiz: dlaczego niekoniecznie USB i niekoniecznie ze zintegrowanymi preampami? :> te preampy, które są w tym emu są podobnież baardzo przyzwoite.. w warunkach domowych wiadomo nie będzie żadnych rewelacji, bo akustyka, etc etc, ale wydaje mi się, że ta karta jest akurat całkiem dobrym rozwiązaniem

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 21 gru 2006, 11:01

@matiz: dlaczego niekoniecznie USB i niekoniecznie ze zintegrowanymi preampami? :> te preampy, które są w tym emu są podobnież baardzo przyzwoite.. w warunkach domowych wiadomo nie będzie żadnych rewelacji, bo akustyka, etc etc, ale wydaje mi się, że ta karta jest akurat całkiem dobrym rozwiązaniem

USB sprawia klopoty. Jezeli akurat nie sprawia, to w tescie jest to napisane duzymi literami, podczas gdy powinno to byc oczywiste
Wbudowane preampy moga byc niezle, ale bardziej chodzi mi o elastycznosc calego zestawu. Poza tym w zasadzie chodzilo mi o wbudowane preampy w kartach, z elektronicznie regulowana czuloscia, w interfejsach zewnetrznych jest to lepiej rozwiazane. Takie EMU USB moze nawet i niezlym pomyslem jest...

Awatar użytkownika
Iscaryoth

Post autor: Iscaryoth » czwartek 21 gru 2006, 16:47

USB sprawia klopoty. Jezeli akurat nie sprawia, to w tescie jest to napisane duzymi literami, podczas gdy powinno to byc oczywiste
Wbudowane preampy moga byc niezle, ale bardziej chodzi mi o elastycznosc calego zestawu. Poza tym w zasadzie chodzilo mi o wbudowane preampy w kartach, z elektronicznie regulowana czuloscia, w interfejsach zewnetrznych jest to lepiej rozwiazane. Takie EMU USB moze nawet i niezlym pomyslem jest......
jestem tego świadomy. słyszałem, że przy próbkowaniu 192kHz interfejs dławi się przy nagrywaniu. nie wiem co prawda na ile to jest prawda, ale wydaje mi się, że chyba się na tego emu usb zdecyduje. coś mnie korci :P tutaj, szczęśliwie, samemu można ustawić sobie czułość wejść sterując na interfejsie potencjometrami. dodatkowo w porównaniu z wersją wewnętrzną tego modelu są we/wy zbalansowane...

popatrzyłem jeszcze chwile na TonePorty - ale z tego co pamiętam (kiedyś się tym bardziej interesowałem :P) jest to na USB1.1 - więc jesteśmy z góry ograniczeni przepustowością tej magistrali. z drugiej strony - owszem dostaję więcej możliwości brzmieniowych, ale czy warto, gdy mam już brzmienie? ;) nie no. wiadomo Line6'y są nastawione w pewnym sensie bardziej na nagrywanie gitar (od tego to się w sumie zaczęło :P).. ale mówiąc chyba lepszym rozwiązaniem byłby PODxt PRO, albo (przy tym interfejsie) nawet GearBox VST ;)

@Miłaszewski: hmm.. wydawało mi się, że różnica o 3 daje 2x wzrost ;)

ODPOWIEDZ