Ranking darmowego softu
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:50 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
Re: Ranking darmowego softu
I powiem jeszcze jedną rzecz. Tak, jak napisałem, że "słabsze" wtyczki bardziej mnie mobilizują, tak zauważyłem, że większy wpływ na osiągnięcie zamierzonego celu brzmieniowego, ma u mnie interfejs (czy to VSTi, czy programu) i jego przyjazność (czyt. łatwość w obsłudze, intuicyjność, prostota), niż jakieś "presety wypasionego monstra" z instalką na 4 płytach DVD.
...
Tak, to szczególnie sprawdza się w odniesieniu do wtyczek i rozplanowaniu ich funkcji na kontrolerze midi. Owe Synth1 i V-Station mam rozplanowane na dwóch programach Novation ReMote każdy, dzięki temu tworzenie brzmienia jest dużo bardziej intuicyjne i szybkie, a zdarza się że chwilami nawet proste
. I co ważne - ciągle zaskakujące i dające mnóstwo satysfakcji.
Natomiast jak próbowałem "rozpisać" wszystkie funkcje Photone'a na kontroler to stwierdziłem że zżarłoby to trzy, a może nawet i cztery programy, więc dałem sobie (na razie) spokój
[addsig]

...
Tak, to szczególnie sprawdza się w odniesieniu do wtyczek i rozplanowaniu ich funkcji na kontrolerze midi. Owe Synth1 i V-Station mam rozplanowane na dwóch programach Novation ReMote każdy, dzięki temu tworzenie brzmienia jest dużo bardziej intuicyjne i szybkie, a zdarza się że chwilami nawet proste

Natomiast jak próbowałem "rozpisać" wszystkie funkcje Photone'a na kontroler to stwierdziłem że zżarłoby to trzy, a może nawet i cztery programy, więc dałem sobie (na razie) spokój

[addsig]
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]
Piotrze K masz absolutna rację. Chciałem tylko podkreślić, że one wypadają gorzej w porównaniu z innymi dostępnymi - również prostymi i przejrzystymi narzędziami.
Jeśli potrzebowałbym najprostrzego syntezatora opartego na generatorze siunusa wolałbym sam taki stworzyć w kilkanaście sekund za pomocą SynthEdit.
Jaskoś te 1GB plików dll musiałem przefiltrować i wybrać najlepsze dla siebie pod względem brzmienia i obsługi. I tu jest zasadniczy powód, który przemawia za sensem korzystania z freewarów. Właśnie ta prostota obsługi, dzięki której nie tracę cennego czasu na szukanie ustawień. Dlatego teraz wziąłem się za efekty i jestem przekonany że nie będę żałował.
Chętnie wypiszę tutaj całą listę tych, które uważam za udane, ale to za jakiś czas:)
pozdr
P.S Przy 'filtrowaniu' wtyczek zwracam również uwage na design, ponieważ świadczy to często o podejściu autora do budowy narzędzia, choć często jest to niemiarodajne. Uważam że nie ma sensu ściągać wtyczek z jakimiś tapetkami z autkiem, mangą itp:)
Jeśli potrzebowałbym najprostrzego syntezatora opartego na generatorze siunusa wolałbym sam taki stworzyć w kilkanaście sekund za pomocą SynthEdit.
Jaskoś te 1GB plików dll musiałem przefiltrować i wybrać najlepsze dla siebie pod względem brzmienia i obsługi. I tu jest zasadniczy powód, który przemawia za sensem korzystania z freewarów. Właśnie ta prostota obsługi, dzięki której nie tracę cennego czasu na szukanie ustawień. Dlatego teraz wziąłem się za efekty i jestem przekonany że nie będę żałował.
Chętnie wypiszę tutaj całą listę tych, które uważam za udane, ale to za jakiś czas:)
pozdr
P.S Przy 'filtrowaniu' wtyczek zwracam również uwage na design, ponieważ świadczy to często o podejściu autora do budowy narzędzia, choć często jest to niemiarodajne. Uważam że nie ma sensu ściągać wtyczek z jakimiś tapetkami z autkiem, mangą itp:)
drummer
...Podawałem link w wątku z Reaperem, ale wtyczka jest tak wyśmienita, że pozwolę sobie powtórzyć LINK...
tak, zdecydowanie jest to jeden z najlepszych free synthow..
dodatkowo tej samej produkcji jest rowniez dobrze brzmiacy:
Arppe2600va
w sekcji links jest rowniez kilka ciekawych pozycji - mnie pozytywnie zaskoczyl:
Ultrasonique
tak, zdecydowanie jest to jeden z najlepszych free synthow..
dodatkowo tej samej produkcji jest rowniez dobrze brzmiacy:
Arppe2600va
w sekcji links jest rowniez kilka ciekawych pozycji - mnie pozytywnie zaskoczyl:
Ultrasonique
the Sun Personality
Co koledzy sądzą o wtyczkach GVST ?
Dla mnie są rewelacyjnie proste i efektywne, gorzej z grafiką, ale na plus dla przejrzystości.
pozdrowienia
Dla mnie są rewelacyjnie proste i efektywne, gorzej z grafiką, ale na plus dla przejrzystości.
pozdrowienia
drummer
Mi się b. dobrze pracuje z pogłosem FreeverbToo15 .
Warto odświeżyć, bo nowości sporo:
1. Brzmienia orkiestrowe
2. Brzmienia organowe
3. Brzmienia typu brass
4. i inne
5. Wtyczka typu pitch shifter - np. do korekcji wokali
Wszystko za free.
1. Brzmienia orkiestrowe
2. Brzmienia organowe
3. Brzmienia typu brass
4. i inne