Ranking darmowego softu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:
Re: Ranking darmowego softu

Post autor: fabian » poniedziałek 18 gru 2006, 20:29

...Witam,
A znacie może jakieś fajne piano akustyczne freeware'owe?...
znamy kilka ale w zasadzie srednie:
mda piano
prova
evm grand piano
4front piano

oraz imho zdecydowanie najlepsze free:
sampletank2 free HQ Free Piano

przynajmniej z tych, ktore znam
the Sun Personality

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » wtorek 19 gru 2006, 01:43

...twórcy wavosaura zaimplementowali nareszcie tak podstawową funkcję jak "save" i "save as" i tym samym mamy kolejny świetny darmowy (donationware ) edytor audio.
Fakt, a poza tym mi się podoba to że jest bardzo podobny do starego Sound Forge'a (wersja 4,5 mniej więcej)
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 20 gru 2006, 00:43

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:49 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » środa 20 gru 2006, 01:01

...A autorzy tych wtyczek:

Breakdown jak i Padawan
oraz kilku innych z tej strony, cieszą się z featured in Estrada i Studio - Jan 2005. Nas to cieszy także, prawda? ...
Straszne są te wtyczki, zarówno brzmienie jak i design.
Przekopałem całe archiwum KVR (trochę czasochłonne ale w końcu się udało) i uzbierałem ponad 1 GB instrumentów, z czego więcej jak połowa jest praktycznie bezużyteczna, ale w drugiej połowie są instrumenty przydatne, ciekawe a nawet momentami szokujące!
W tym momencie zabieram się za test efektów i pobierając je zauważyłem dużo nowych VSTi, które wcześniej po prostu nie istniały. Nie mam siły na razie przekopywać się po raz kolejny przez to wszystko, ale trochę mnie dziwi że na płycie EiS jest tak SŁABO z freeware'ami. Warto to wszytko przeglądnąć - naprawdę dużo bardzo przydatnych narzędzi.

pozdrowienia
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » środa 20 gru 2006, 01:05

Podawałem link w wątku z Reaperem, ale wtyczka jest tak wyśmienita, że pozwolę sobie powtórzyć LINK
drummer

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 20 gru 2006, 01:10

a moze znacie cos fajnego z poglosem typu plate. Te z efektów splotowych jakos mi nie bardzo....

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 20 gru 2006, 01:25

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:49 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 20 gru 2006, 01:32

no w sumie tak.... zgodnie z tym mysleniem wyciagnalem ostatnio z szafy Alesis SR16 (zgubil brzmienia - jak sie je laduje?) i zastanawiam sie jak go uzyc :)

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » środa 20 gru 2006, 03:37

...Podawałem link w wątku z Reaperem, ale wtyczka jest tak wyśmienita, że pozwolę sobie powtórzyć LINK...
Tylko szkoda że bramka chodzi sobie jak chce, powinna startować razem z odtwarzanym projektem a nie robić wszystko po swojemu
Ale poza tym to faktycznie niezła rzecz
[addsig]
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » środa 20 gru 2006, 03:47

Osobiście do nawet najgorzej brzmiącej wtyczki podchodzę niestandardowo. Nie tylko na zasadzie: zapięcie VSTi, zamknięcie oczu i jazda! Korzystanie z presetów? Też nie na moje nerwy i nie na mój gust. Przecież nad dźwiękiem warto popracować. A piękne barwy, to i z prostego sinusa można wyciągnąć. Są miliony możliwości jego dalszej obróbki. Chociaż to wszystko, to i tak kwestia warsztatu. I osobistych preferencji.

Uważam, że to nie problem z sinusa, czy innej piły, wykręcić piękne brzmienie. Obróbka i tworzenie dźwięku, to złożony proces. Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by wziąć nawet prostą wtyczkę free, choćby z generatorem sinusa, czy piszczącą jak zegarek z 7-ma melodyjkami z Komunii, dalej podpiąć jakiś distortion, a wszystko wysłać do reverbu. Także darmowego, dodajmy. To przykład w wielkim uproszczeniu (robiąc barwę na hardware, też zwykle używam kilkunastu generatorów i kilku syntezatorów na jeden ślad).

W wypadku "słabych" wtyczek przynajmniej mam trzy nieocenione zalety: łatwość obsługi, znikome obciążenie CPU, i... niepowtarzalne brzmienie. A przy tym, takie "biedne" wtyczki niewiarygodnie wpływają mi na ambicję uczynienia ich brzmienia o klasę lepszym. ...
Coś w tym jest - od jakiegoś czasu moją główną "bronią" jest darrmowy Synth1, na którym można wykręcić naprawdę świetne brzmienia, a że w muzyce elektronicznej "dobre brzmienie" to pojęcie naprawdę względne to właściwie nie mam żadnych zachamowań w doprawianiu sinusów i innych pił .
Co ciekawe, dokupiłem później V-Station i Electronic Instruments 2xt (w zestawie naprawdę świetnie brzmiący Photone), i o ile z tego pierwszego dość często korzystam (lubię to zimne, metaliczne brzmienie, choć czasem uda się wykręcić coś naprawdę ciepłego, w stylu Jana Jelinka czy innych "klikających" elektroników), to drugi zniechęca mnie mnogością opcji i zużyciem procesora, a kręcenie brzmienia poza głównym (dość naładowanym wtyczkami) projektem niespecjalnie mnie przekonuje. Ale wiem że kiedyś się wezmę
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

ODPOWIEDZ