Dynamika - chwyt marketingowy, czy konieczność?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Iscaryoth
Dynamika - chwyt marketingowy, czy konieczność?

Post autor: Iscaryoth » wtorek 19 gru 2006, 17:57

Witam.
Rozglądam się właśnie za różnymi kartami dźwiękowymi, ponieważ chciałbym nagrywać numery swoje i zespołu z przyzwoitą jakością. Patrząc jednak na różne karty i ich specyfikacje zastanawiam się, czy np będzie dla mnie aż tak istotnym by np. zakres dynamiki wynosił 110dB, czy może 87dB wystarczy? (Testy RMAA, w loopie.) Czy te różnice na prawde będą tak 'zauważalne'? (Bo różnica cenowa jest na pewno :P)

Gram na gitarze i jeśli chodzi o jej nagrywanie, to póki co mam zamiar używać wyjścia S/PDIF na multiefekcie (póki co). Garki robię na kompie, więc zostaje rejestracja wokalu. Ale z drugiej strony nie wiem, czy nie warto by było od razu przyszłościowo kupić jakiejś porządnej karty z 'wypasionym' zakresem dynamiki, etc. Nagrywam oczywiście w warunkach domowych więc też nie silę się na zbyt wiele.

Pozdrawiam

Zbynia

Re: Dynamika - chwyt marketingowy, czy konieczność?

Post autor: Zbynia » wtorek 19 gru 2006, 18:53

87 a 110 to spora roznica...od dolu ograniczona szumem zazwyczaj....(preamp itp)

Awatar użytkownika
Iscaryoth

Post autor: Iscaryoth » wtorek 19 gru 2006, 19:26

...87 a 110 to spora roznica...od dolu ograniczona szumem zazwyczaj....(preamp itp)...
wiem, że spora, bo o ile się nie mylę to aż 8x. ale pytanie do tego brzmi co ja z tego mam o ile bardziej opłaca się zainwestować w 110 zamiast 87

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 19 gru 2006, 19:44

o ile bardziej opłaca się zainwestować w 110 zamiast 87

Mysle, ze rowniez wazne jest, jaka to jest karta (sterowniki, funkcjonalnosc i jakosc pomijam) i jaki w zwiazku z tym jest charakter tych zaklocen i szumow. Druga sprawa jest wiarygodnosc i warunki tych pomiarow. Zauwaz, ze dynamika 87dB to doskonaly wynik, wielokrotnie przewyzszajacy dynamike wielosladu z dolby SR

Awatar użytkownika
Iscaryoth

Post autor: Iscaryoth » wtorek 19 gru 2006, 20:50

Mysle, ze rowniez wazne jest, jaka to jest karta (sterowniki, funkcjonalnosc i jakosc pomijam) i jaki w zwiazku z tym jest charakter tych zaklocen i szumow. Druga sprawa jest wiarygodnosc i warunki tych pomiarow. Zauwaz, ze dynamika 87dB to doskonaly wynik, wielokrotnie przewyzszajacy dynamike wielosladu z dolby SR ...
mówiłem o testach RMAA - wiadomo, że to do końca nie jest miarodajne, więc trzeba to brać z pewnym dystansem (moja integra ma rzekomo noise floor na -78dB, ale każdy program w którym nagrywam uparcie pokazuje mi swój miernik na około -40dB gdy nie ma żadnego sygnału..). Pomiary były robione przez osoby niezależne więc spodziewam się przynajmniej wymierności w relatywnym porównywaniu obu kart.

"Zauwaz, ze dynamika 87dB to doskonaly wynik, wielokrotnie przewyzszajacy dynamike wielosladu z dolby SR ..."
I właśnie dlatego zastanawiam się, czy warto kupować coś co ma wszystkie parametry 'excellent', czy może nie warto tyle kasy wydawać i wystarczy wówczas w niektórych testach nawet 'good'

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 19 gru 2006, 21:12

no ale wieloslad z dolby to tasma..nie cyfra

kup lepsza..roznica w cenie i tak pewnie nie wieksza jak 100 pln

a przedewszystkim kup taka zebys mial wszystko czego potrzebujesz

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 19 gru 2006, 21:17

zastanawiam się, czy warto kupować coś co ma wszystkie parametry 'excellent', czy może nie warto tyle kasy wydawać i wystarczy wówczas w niektórych testach nawet 'good'

Wlasnie dlatego pisalem, ze wazny jest charakter tych "szumow". Jezeli jest to szum, to mogloby byc, ale to raczej szum nie jest - prawdopodobnie jakies zaklocenia. Dzisiejsza technika umozliwia za psie pieniadze dynamike rzedu 100dB - jezeli jest mniej, to ktos nie odrobil zadania domowego albo chcial za bardzo zaoszczedzic... Trudno radzic w ciemno - jakbys podal, co to za karty, to uzytkownicy mogliby sie wypowiedziec, a tak... Jezeli bedziesz nagrywal przez s/pdif, to dynamika bedzie jaka bedzie, a wyjsciowo i tak idzie na CD...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 19 gru 2006, 21:21

no ale wieloslad z dolby to tasma..nie cyfra

A pierwsza plyta Alanis Morisette powstala na "czarnych" niemodyfikowanych ADATach...

Awatar użytkownika
Iscaryoth

Post autor: Iscaryoth » wtorek 19 gru 2006, 21:43

Generalnie szukałem interfejsu który miałby wejście S/PDIF, we/wy MIDI + oczywiście niezłe parametry przetworników + (w miarę dobre) preampy mikrofonowe. Myślałem wpierw nad EMU 0404 (wersja pci) - cena zachęcająca, ale ten nie model ma, niestety, preampów co się wiąże z kolejnym wydatkiem i kolejnym trudnym wyborem, które lepsze i co w tym jest dla mnie
Teraz rozpatruję dwie karty EMU 0404|USB oraz Behringer BCA2000. Różnica cenowa nie jest 100PLN a prawie 2x Ale celowo chciałem uniknąć wpierw pisania co to za karty, bo widzę, że różni ludzie różnie reagują na nazwę tej firmy. Mnie, jak już napisałem wyżej, najbardziej interesowało (i troche wciąż interesuje) co ja mam z tej aż 8x wyższej dynamiki (albo w porównaniu tą integrą, olaboga! 13x wzrost! :D)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 19 gru 2006, 21:59

Teraz rozpatruję dwie karty EMU 0404|USB oraz Behringer BCA2000. Różnica cenowa nie jest 100PLN a prawie 2x

EMU jakies 400, Behr 450 na "znanym portalu aukcyjnym" Mala roznica.

Ale celowo chciałem uniknąć wpierw pisania co to za karty, bo widzę, że różni ludzie różnie reagują na nazwę tej firmy. Mnie, jak już napisałem wyżej, najbardziej interesowało (i troche wciąż interesuje) co ja mam z tej aż 8x wyższej dynamiki (albo w porównaniu tą integrą, olaboga! 13x wzrost! :D)

A ktora z tych dwoch ma taka kiepska dynamike?

Jak musisz preampy, to mysle, ze nic rozsadnego taniej niz ten behringer nie znajdziesz. Nie znam w ogole tego interfejsu i USB nie lubie, ale moze napisze ktos, kto ma...

ODPOWIEDZ