Potwierdzenie legalności oprogramowania
---
6. jeżeli używasz wersji edu w firmie (domyślnie firma jest po to by uzyskiwać korzyści majątkowe) to nawet fakturka nie obroni...
----
ok, a co w przypadku, w którym firma jest placówką edukacyjną, świadczącą np. usługi szkoleniowe? według wielu firm to dopuszcza użycie oprogramowania w wersjach edukacyjnych. tak jest np. w przypadku adobe czy steinberg.
6. jeżeli używasz wersji edu w firmie (domyślnie firma jest po to by uzyskiwać korzyści majątkowe) to nawet fakturka nie obroni...
----
ok, a co w przypadku, w którym firma jest placówką edukacyjną, świadczącą np. usługi szkoleniowe? według wielu firm to dopuszcza użycie oprogramowania w wersjach edukacyjnych. tak jest np. w przypadku adobe czy steinberg.
Re: Potwierdzenie legalności oprogramowania
tak jest w przypadku niektorych wersji edukacyjnych...po skonczeniu nauki mozesz je wykorzystywac komercyjnie
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:33 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
To zupełnie przez analogię. W przypadku niektórych nastolatek, po skończeniu 18-ki, możesz je też wykorzystywać...
Ale nie komercyjnie.

Ale nie komercyjnie.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:34 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
...Zakładając ten temat, spodziewałem się właśnie takiego zamieszania. Pojawiło sie mnóstwo wątpliwości, pytań. Wypowiadają się nawet prawnicy ale też nie do końca poinformowani.
Więc jeszcze raz apeluję do redakcji o napisanie rzetelnego artykułu w tym temacie.jasno, precyzyjnie wyjaśniającego co mozna a co nie. Z podaniem konkretnych paragrafów (nie może być wypowiedzi w stylu "wydaje mi się...) W odniesieniu do firmy, czy osób pracujących na umowy o dzieło czy po prostu domowych kompozytorów. Sama objętość wątku sugeruje ŻE PROBLEM JEST.
Z drugiej strony cieszę się, że dużo osób tu piszących używa "legalów" Być może niedługo praca na piratach będzie traktowana jako wielka gafa ? ;)
Sam jestem twórcą i szanuję pracę ludzi którzypiszą oprogramowanie i nie widzę powodów dla których niemiałbym im zapłacić. To że jest tak wielkie piarctwo to również wynik zalewu oprogramowanie. Co tydzień jakiś nowy wirtualny syntezator wychodzi czy inny program (nie tylko w dziedzinie audio) A są maniacy co wszystko muszą mieć więc emule chodzi nonstop :(
Feng Shui we własnym komputerze to najlepszy sposób na legalność :) Nagle się okaże, że tak naprawde używamy 2-3 programów a reszta gigabajtowych kolekcji zalega nam na dysku użyta może z 1 raz...
czas przedświątecznych porządków, więc myślę, że mozna to zrobić również we własnym komputerze.....
Tez pozwole sobie podpisac sie pod ta wypowiedzia i apelem do redakcji.
PS: ...a jeszcze nie tak dawno, mozna bylo poczytac "porady" forumowiczow, "jak to szybko zmienic, czy odpiac lewe dyski...".
Więc jeszcze raz apeluję do redakcji o napisanie rzetelnego artykułu w tym temacie.jasno, precyzyjnie wyjaśniającego co mozna a co nie. Z podaniem konkretnych paragrafów (nie może być wypowiedzi w stylu "wydaje mi się...) W odniesieniu do firmy, czy osób pracujących na umowy o dzieło czy po prostu domowych kompozytorów. Sama objętość wątku sugeruje ŻE PROBLEM JEST.
Z drugiej strony cieszę się, że dużo osób tu piszących używa "legalów" Być może niedługo praca na piratach będzie traktowana jako wielka gafa ? ;)
Sam jestem twórcą i szanuję pracę ludzi którzypiszą oprogramowanie i nie widzę powodów dla których niemiałbym im zapłacić. To że jest tak wielkie piarctwo to również wynik zalewu oprogramowanie. Co tydzień jakiś nowy wirtualny syntezator wychodzi czy inny program (nie tylko w dziedzinie audio) A są maniacy co wszystko muszą mieć więc emule chodzi nonstop :(
Feng Shui we własnym komputerze to najlepszy sposób na legalność :) Nagle się okaże, że tak naprawde używamy 2-3 programów a reszta gigabajtowych kolekcji zalega nam na dysku użyta może z 1 raz...
czas przedświątecznych porządków, więc myślę, że mozna to zrobić również we własnym komputerze.....
Tez pozwole sobie podpisac sie pod ta wypowiedzia i apelem do redakcji.
PS: ...a jeszcze nie tak dawno, mozna bylo poczytac "porady" forumowiczow, "jak to szybko zmienic, czy odpiac lewe dyski...".
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:34 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
Post został usunięty.
A ja doslownie przed chwilka, odbylem interesujaca rozmowe na temat wprowadzenia do firmy, prywatnie nabytych rzeczy i to takich, na ktore nie posiada sie doslownie zadnych fakrur, paragonow itp. Moze to nie rewelacja bedzie, ale jednak..., z tego co sie dowiedzialem wystarczy po podjeciu dzialalnosci napisac oswiadczenie, ze z dniem taki a takim, wprowadzam na wyposazenie firmy XYZ to i tamto o wartosci rynkowej... itd. Inna natomiast jest sprawa z paczkami od mikolaja, ale tego z za oceanu. Zawsze naliczaja przy odprawie celnej koszty, jakies celko oraz vacik i mimo tego ze oplaci sie ten haracz, jesli wartosc rynkowa danego przdmiotu przekracza jeden tyś. PLN, trza by sie udac do US by odprowadzic podatek dochodowy od darowizny. Podobno ma to sie zmienic od stycznia, czy na lepsze nie wiem... Draże temat dalej, jak cos wylukam to sie odezwe znowu, w koncu od kilku dni sam jestem firma-studio...
Post został usunięty.