Potwierdzenie legalności oprogramowania

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
oneman
Re: Potwierdzenie legalności oprogramowania

Post autor: oneman » piątek 15 gru 2006, 00:07

Czy taki na przykład CloneCD, czy CloneDVD ze SlySoft, to całkowicie dopuszczalna prawem aplikacja i można ją zakupić i zainstalować bez obaw? Bo słyszałem o różnych historiach w tej sprawie i mam wątpliwości.

Nie widze powodu by sie obawiac. Kopiowanie na uzytek wlasny jest dozwolone wiec problemu niema. Jesli za pomoca legalnego programu dokonujemy przestepstwa np. lamanie hasel do cudzych kont pocztowych to oczywiscie podchodzi to pod kodeks.
Noz tez mozna kupic w klepie w celach dwojakich. Do krojenia chleba oraz do zadzgania tesciowej. Sam zakup czy posiadanie noza w domu nie jest zabronione.

Nie wspominając o tym, co w wypadku, gdy na dysku mamy (nawet legalnie pochodzące, często freewarowe), jakieś programy Anti-Spy, Anti-Blocked itp, np. odblokowujące niektóre "zakryte" funkcje Windowsa (legalnego, dodajmy)?

hmm, jesli jestem legalnym posiadaczem towaru to nikt mi nie zabroni w nim gmerac do woli za pomoca jakichkolwiek narzedzi. Jesli kupujemy wzmacniacz to przeciez mozemy dokonac w nim dowolnych zmian i usprawnien o ile nie wyrzadzimy w ten sposob szkody osobom trzecim.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 15 gru 2006, 00:14

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:23 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Caramba

Post autor: Caramba » piątek 15 gru 2006, 00:16

...witam

a więc tak... wszystko co jest w firmie powinno być ewidencjonowane.
nikt nie przyczepi się do krzesełka, które przyniesiesz sobie z domu, ale gwoli ścisłości powinieneś je także wprowadzić do ewidencji wyposażenia.

1. dostałeś program pod choinkę i masz dowód zakupu - nie ma problemu z wniesieniem go do firmy. jeżeli firma jest jednoosobowa (twoja) i kwit jest na ciebie to nic nie musisz pisać. używasz i już. tylko bez sensu jest nie wziąć faktury i nie wpuścić zakupu w koszty lub nie amortyzować.
...
Tylko wypada jeszcze dodac, iz kwit na zakup = papierki odprawy celnej. To tez powinno w zupelnosci wystarczyc. Mowie o programie pod choinke od dobrej cioci z USA.

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » piątek 15 gru 2006, 00:22

klucz, czy karta nie są w rozumieniu prawa wystarczającym dowodem na legalność twojego oprogramowania; mają być kwity.

Chciałbym zobaczyć ten zapis. Dla mnie to jest niezdrowe (chciałem napisać "niewiarygodne", ale u nas wszystko jest mozliwe).

Np. wszystkie pluginy jakie posiadam kupowałem przez sieć, część z drugiej ręki - i to znaczy, że są nielegalne - bzdura.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » piątek 15 gru 2006, 00:31

Przepraszam za upierdliwość, ale posiadając legalnego Windowsa, i "gmerając" w nim, zwiększając np. liczbę dopuszczalnych połączeń z Internetem, albo blokując wysyłanie jakichś raportów do Microsoftu, czy z Windows Media Playera, wszystko jest w porządku?

A dlaczego mialoby nie byc. Chyba, ze w umowie kupna/sprzedazy owego oprogramowania bylby punkt zakazujacy jakichkolwiek modyfikacji na uzytek wlasny a to wydaje mi sie malo prawdopodobne. Zreszta aby taka umowa miala moc prawna musialaby byc spisana w jezyku polskim - w przypadku Windowsa nie ma problemu bo licencja jaka wyswietla sie na ekranie w naszym jezyku jest przedstawiana.

... Jeśli "przerabiam" Windowsa, to też jakimś (czyimś) kosztem. Choćby Microsoftu. Chyba... ...

Ale rozumujac w ten sposob dochodzimy do jakis abstrakcyjnych wnioskow :)
Jak kupimy sobie samochod i przerobimy go na gaz to krzywdzimy koncerny paliwowe. Jak zamontujemy hiper wytrzymale opony Made In Kosmos wystarczajace na 50 lat eksploatacji to krzywdzimy koncerny oponiarskie itp itd.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 15 gru 2006, 00:38

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:23 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » piątek 15 gru 2006, 00:45

A jeśli przerabiamy stacjonarną nagrywarkę audio tak, że wypala nam na wszystkich dostępnych CD-Rach, a nie tylko na tych płytach "Audio", do jakich była przeznaczona, i z zakupem jakich wiążą się ponoć opłaty licencyjne?

To znaczy, ze mamy spory talent konstruktorski i powinnismy sie zajac ulepszaniem innych sprzetow. Np jak zrobic by samochod jezdzil na wode a nie na benzyne, ktora jest oblozona akcyzami, podatkami i cholera wie czym jeszcze :)

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 15 gru 2006, 00:56

Post został usunięty.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 15 gru 2006, 01:16

Post został usunięty.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 15 gru 2006, 01:36

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:24 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ