Cieple brzmiąca karta 24-bit?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Andżei
Cieple brzmiąca karta 24-bit?

Post autor: Andżei » środa 13 gru 2006, 02:01

Jestem od niedawna posiadaczem karty Echo mia .Wcześniej używałem i używam Echo Gina 20bit.Przy tej pierwszej dźwięk jest bardziej szczegółowy i wzrosła dynamika to oczywiste.
Brzmienie jest dokładne pod tym względem nie ma się do czego doczepić ale Gina 20bit brzmi poprostu cieplej.Pogłos w muzyce
brzmi naturalniej nie jest taki jasny jak w Mia
Programy Wavestation czy B4 brzmią mimo mniejszej szczegółowości pluszowo i mile poprostu dla mnie lepiej .Kto pomoże mi w wyborze karty 24 bit ale cieple brzmiącej ?........

Może to już przypadłość starszych przetworników ?. Proszę o pomoc ..

Awatar użytkownika
Dobmatt

Re: Cieple brzmiąca karta 24-bit?

Post autor: Dobmatt » środa 13 gru 2006, 06:57

Przez moment wyobraziłem sobie kartę na lampach Sovtek ... kto wie, Chińczycy są zdolni do takich wynalazków. Ale nie, drogi Andzeju, szanse na taki dziwoląg są znikome. Zatem jeszcze raz: zabieg konwersji D/A jest w zasadzie egzekwowany dwoma. może trzema masowo stosowanymi mikroprocesorami we wszystkich kartach i konwerterach. natomiast ostateczne brzmienie i jego dynamika jest rezultatem analogowego obwodu PO KONWERSJI. Zatem tylko jakość tej części elektroniki decyduje o tym co słyszysz. Jakiś jej fragment jest odpowiedzialny za charakterystykę przenoszenia, którą - w pewnym zakresie - można skorygować na zewnątrz karty przy pomocy EQ. Zatem tędy droga: znajdź jakiś dobry equalizer pasmowy,np. 32 band, i podetnij nieco w górnych pasmach to co wychodzi z Mia, która jest udaną kartą.

Naturalnie są karty brzmiące lepiej, o większej dynamice, lepszej separacji kanałów stereo i stabilniejszych zegarowo (jitter). Dla mnie (podkreślam: dla mnie) najlepsze są produkty Lynx Studio, ale przygotuj się na kwitek w okolicach 700-1000USD. Jednak problem tzw. ciepłoty brzmieniowej jest niesłychanie subiektywny, więc tylko osobiste porównanie brzmienia na adekwatnych monitorach dałoby Ci wiarygodną wiedzę.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

maczeta

Post autor: maczeta » środa 13 gru 2006, 08:29

Może to już przypadłość starszych przetworników ?..
To ciekawe ale też mam takie wrażenie.Mam zainstalowane dwie karty w jednym kompie 20 bit z przetwornikami Crystala oraz ESI 192X.
To dowód na to, że nie ma ścisłej korelacji pomiędzy parametrami a wrażeniami odsłuchowymi.

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » środa 13 gru 2006, 09:31

...Jestem od niedawna posiadaczem karty Echo mia .Wcześniej używałem i używam Echo Gina 20bit.Przy tej pierwszej dźwięk jest bardziej szczegółowy i wzrosła dynamika to oczywiste.
Brzmienie jest dokładne pod tym względem nie ma się do czego doczepić ale Gina 20bit brzmi poprostu cieplej.
Ja myslę, że musisz dać czas tej karcie i przyzwyczaić się do jej jakości. Ta "ciepłota" starej karty to tylko złudzenie, wynikające z braku szczegółowości.

Awatar użytkownika
Andżei

Post autor: Andżei » środa 13 gru 2006, 13:39

Dziękuje za posty .Z tym pomysłem lampowej karty to niezły pomysł
tylko komputer zamienił by się chyba w ENIAC'ka .
No coż będe kombinował jak nie ta karta to może inna.
przed wszystkim nie oczekuje od niej ogromnej dynamiki czy niewiadomo ile szczegułów ale świetną stereofonie i naturalność instrumentów.

Zauważyłem różnice w brzmieniu jak instalowałem różne stare i nowe sterowniki.
Pozostałem na sterach z 2003 r wersji 6.08 jak i dla Giny i Mia uważam że
są najlepsze jeśli chodzi o moje dążenia.
No i oczywiście tryb PureWave o niebo lepijej słychać

Tak czy owak Gina20 za mną zostanie jeszcze na długi długi czas
Nie wiem jak wy uważacie ale takie swoje choć stare landrynki trzeba zostawiać .

Pozdrawiam wszystkich.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 13 gru 2006, 14:07

jak nie ta karta to może inna.
przed wszystkim nie oczekuje od niej ogromnej dynamiki czy niewiadomo ile szczegułów ale świetną stereofonie i naturalność instrumentów.

Zauważyłem różnice w brzmieniu jak instalowałem różne stare i nowe sterowniki.
Pozostałem na sterach z 2003 r wersji 6.08 jak i dla Giny i Mia uważam że
są najlepsze jeśli chodzi o moje dążenia.

Pozostaje pytanie, co chcesz w ten sposob osiagnac? Jezeli wlasna satysfakcje, to w porzadku, ale jezeli sensowne nagranie, to IMO powinienes sie powaznie zastanowic. Wychodzi bowiem na to, ze po pierwsze kreujac jakies brzmienie sam siebie oszukujesz - i to w najgorsza strone - a po drugie po zgraniu tego wszystkiego do pliku i wypaleniu na plyte jest ona i tak sluchana przez inne przetworniki, wiec...

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 13 gru 2006, 15:44

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:16 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
Andżei

Post autor: Andżei » środa 13 gru 2006, 17:33

Pozostaje pytanie, co chcesz w ten sposob osiagnac? Jezeli wlasna satysfakcje, to w porzadku, ale jezeli sensowne nagranie, to IMO powinienes sie powaznie zastanowic. Wychodzi bowiem na to, ze po pierwsze kreujac jakies brzmienie sam siebie oszukujesz - i to w najgorsza strone - a po drugie po zgraniu tego wszystkiego do pliku i wypaleniu na plyte jest ona i tak sluchana przez inne przetworniki, wiec......
Hej Matiz jestem amatorem przedewszystki dla własnych wrażeń odsłuchowych i innych
bo przeciesz przypuszczam że także ty i wogóle wszyscy na tym forum
grając dla słuchaczy chcą ukazać muzykę nie tylko przez nuty i instrumenty ale też przez swój sposób na charakter brzmienia a jak przyjdzie mi u kogoś towarzysko,kameralnie zagrać przytelepie swoje graty.:-).

apropo ditheringu tak barwy się ciut ocieplają ale bardzięj wydaje mi się że tracą na jakości .

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 13 gru 2006, 18:19

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:16 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 13 gru 2006, 18:36

Post został usunięty.

ODPOWIEDZ