Automatyka w Quantum Leap Colossus

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
artfro
Automatyka w Quantum Leap Colossus

Post autor: artfro » sobota 09 gru 2006, 14:40

Witam serdecznie!
Planuję w najbliższym czasie zakup colossusa. Chciałbym zapytać o możliwości zapisu zmian parametrów programu w czasie rzeczywistym. Czy można wybierać poszczególne barwy przy pomocy Program Change? Czy można np. sterować pracą pokładowych efektów za pomocą Controler'ów? Bardzo proszę o odpowiedź
pozdrawiam

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Re: Automatyka w Quantum Leap Colossus

Post autor: a » sobota 09 gru 2006, 23:42

Czy można wybierać poszczególne barwy przy pomocy Program Change? Czy można np. sterować pracą pokładowych efektów za pomocą Controler'ów?

Colossus to kupa brzmien dostepnych z pozycji sample-playera NI KOMPAKT.
O ile nie zrobili poprawki, to kiedys automatyka (takze do efektów) kulała w tym playerze. Moze jest juz to jednak poprawione, nie mam co updateowac z Kompaktem w tle, wiec nie powiem Ci jak sprawy stoja :)

Barwy ładowane sa do RAMU lub w opcji DFD (prosto z dysku) i maja troche bjetosci, wiec mało prawdopodobne, by Programl Change tym sterował

Najlepiej wez sobie i przetestuj zanim zapłacisz za pudło :) 14 dni chyba można to miec w wersji demo. Np. popros o instalke do twojego kompa u sprzedawcy wylacznie z jakas jedna barwa, lub pierwsza czescia banków brzmien na próbe (tam plyt jest chyba ze 12)

Osobiscie pomyslałbym raczej o Independence. Podobna sprawa jesli chodzi i brzmienia, a o cały kosmos wiecej mozliwości itd. itd.
http://www.superstereo.pl

Soundchaser

Post autor: Soundchaser » niedziela 10 gru 2006, 03:58

Jesli ktos kupuje Colossusa to tylko i wylacznie ze wzgledu na jego biblioteke.
Osobiscie preferuje sterowanie za pomoca Kontakta 2,o niebo wiecej mozliwosci edycyjnych i nie obciaza tak proca jak Kompakt dolaczony do Colossusa.Brzmien Colossusa z Independence bym jednak nie porownywal,to inna klasa,na korzysc Colossusa oczywiscie.
Pozdrawiam.

Soundchaser

Post autor: Soundchaser » niedziela 10 gru 2006, 04:01

Np. popros o instalke do twojego kompa u sprzedawcy wylacznie z jakas jedna barwa, lub pierwsza czescia banków brzmien na próbe (tam plyt jest chyba ze 12)

Jeszcze nie slyszalem o wypozyczaniu software to testowania,szczegolnie przez sprzedawcow,ani w Stanach ,ani w Polsce ani w zadnym innym kraju.
Jak sobie to wyobrazasz?Zeby zainstalowac musisz wbic serial.Czyj serial?Sprzedawcy?Zastanow sie co piszesz,chyba ze masz na mysli warezy.

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » niedziela 10 gru 2006, 16:50

Jeszcze nie slyszalem...Jak sobie to wyobrazasz?Zeby zainstalowac musisz wbic serial..
To chyba oczywiste. Każde pudło ma swój serial, który zawsze trzeba wbic przy instalacji nawet demo Kazdy produkt z jakimkolwiek playerem NI posiada 14 (30) dniowa opcje demo. Jak myslisz, po co to wymyslono? :)

Dodajmy, tez dla jasnosci, ze od momentu ustanowienia systemu Kore, NI wypusciło na rynek cos takiego jak Centrum Serwisowe, za pomoca ktorego firma sprawuje kontrole nad swoim softem. I w przypadku nowych produktow kazda instalacja jest przez to Centrum weryfikowana - jak zarejestrujesz to masz, jak nie to program znika, niewazne czy kupiles czy nie.

ps. nie sugeruj mi warezów proszę, bo jest to z twojej strony niegrzeczne. Dzieki.
http://www.superstereo.pl

Awatar użytkownika
artfro

Post autor: artfro » niedziela 10 gru 2006, 18:53

...Jesli ktos kupuje Colossusa to tylko i wylacznie ze wzgledu na jego biblioteke.
Osobiscie preferuje sterowanie za pomoca Kontakta 2,o niebo wiecej mozliwosci edycyjnych i nie obciaza tak proca jak Kompakt dolaczony do Colossusa.Brzmien Colossusa z Independence bym jednak nie porownywal,to inna klasa,na korzysc Colossusa oczywiscie.
Pozdrawiam....
Właśnie ilość i brzmienie dostępnych w Colossusie barw skłania mnie do jego zakupu. Naturalnie myślałem również o zakupie Kontakta 2 jednak na dzień dzisiejszy finanse nie pozwalają mi na zakup obydwu instrumentów. Rozważałem też zakup samego Kontakta, jednak pakiet brzmień z nim dostarczony nie jest tak uniwersalny jak pakiet colossusa.

pozdrawiam i proszę o dalsze posty, może komuś udało się jednak w jakiś sposób zmusić program do zapisu rzeczywistych zmian

Awatar użytkownika
epiano

Post autor: epiano » niedziela 10 gru 2006, 19:41

niestety w Colossusie w wersji NI Kompakt Player, nie ma zbyt wielkiej możliwości edycji automatyki (poza podstawowymi CC). Tego rodzaju manewry są genialnie opracowane w Kontakcie. NIestety również, jak w większości samplerów, nie ma możliwości przełączania barw metodą Program Change. To drugie nie jest jednak tak dużym problemem jeśli dysponuje się odpowiednio wydajnym komputerem, który może obsłużyć dużo barw załadowanych jednocześnie.
Pozdrawiam.

Soundchaser

Post autor: Soundchaser » niedziela 10 gru 2006, 20:03

ps. nie sugeruj mi warezów proszę, bo jest to z twojej strony niegrzeczne. Dzieki....
Bez urazy,niczego Ci nie sugeruje.Po prostu mialem na mysli to ze aby zainstalowac program czy biblioteke trzeba za nia na poczatek zaplacic,chyba ze jest to wersja demo.Jak otworzysz pudelko to juz jest Twoj.Mozesz co najwyzej odsprzedac na wlasna reke,sklep Ci go nie wezmie z powrotem.Nie ma wersji demo Colossusa.Jest demo DVD east west z free Kompaktem i kilka presetow m in z Colossusa,jednak nie daje to mozliwosci wyprobowania tej biblioteki tak jak bys sobie zyczyl.
Przyklady brzmien Colossusa ktore sa na tym dysku nie sa dobrymi przykladami.

Soundchaser

Post autor: Soundchaser » niedziela 10 gru 2006, 20:06

Właśnie ilość i brzmienie dostępnych w Colossusie barw skłania mnie do jego zakupu. Naturalnie myślałem również o zakupie Kontakta 2 jednak na dzień dzisiejszy finanse nie pozwalają mi na zakup obydwu instrumentów. Rozważałem też zakup samego Kontakta, jednak pakiet brzmień z nim dostarczony nie jest tak uniwersalny jak pakiet colossusa.

Pamietaj ze Colossus to 32 giga sampli ale tylko 160 presetow.
Doskonalej jakosci ale nie ma ich az tak wiele.
Biblioteka Kontakta jest pod wzgledem ilosci instrumentow o wiele bardziej obszerna.

ODPOWIEDZ