Jakie urządzenie ADAT?
...Osobiście polecam markę Presonus - dostępna w Audiostacji po w miarę przystępnych cenach. Osobiście planuję wejść w związek z ich nowym dzieckiem - Fire Studio (3 100 zł). Do tego 2 DigiMAX FS -3 050 zł (które Tobie polecam). Łącznie 24 przedwzmacniacze mikrofonowe z fantomami za cenę dużo mniejszą niż Mackie+RME+dodatkowy przedwzmacniacz. Polecam jednak tego DigiMax'a, a jeśli szukasz rozwiązania jeszcze bardziej przyszłościowego to mozesz kupić tego FireStudio - będziesz miał dzięki temu w interfejsy, z których np. Presonus będzie mógł Tobie robić za mikser odsłuchowy na koncertach.
Jako tańszą alternatywę, możesz rozpatrzyć te dwa urządzenia:
-SM Pro Audio PR8MKII - Około 1 400 zł (przedwzmacniacz + ADAT)
- Behringer ADA8000 - Około 1250 zł
Jeśli chodzi o ADAT, to jest to tylko sposób przesyłania sygnału - w tym przypadku ośmiu sygnałów audio (jednym kablem światłowodowym używanym w tego typu zastosowaniach może płynąć osiem wiązek światła). Jeżeli chcesz jakiś sygnał elektryczny (tzw. analogowy) przesłać tą drogą, musi on być najpierw zdigitalizowany (przetworzony na ciąg zer i jedynek). Do tego zadania potrzebujesz konwertera analogowo - cyfrowego. Później musi zajść sytuacja odwrotna (w interfejsie RME jak mniemam) - sygnał cyfrowy zostanie zamieniony na prąd elektryczny.
Twoje pytanie nie było głupie... Pozdrawiam!...
adatem plynie tylko jedna wiazka swiatla w dodatku z wyjscia plynie nawet gdy adat nie dziala(nie przesyla).....
8 sciezek to jest ale danych cyfrowych
tak gwoli scislosci
Jako tańszą alternatywę, możesz rozpatrzyć te dwa urządzenia:
-SM Pro Audio PR8MKII - Około 1 400 zł (przedwzmacniacz + ADAT)
- Behringer ADA8000 - Około 1250 zł
Jeśli chodzi o ADAT, to jest to tylko sposób przesyłania sygnału - w tym przypadku ośmiu sygnałów audio (jednym kablem światłowodowym używanym w tego typu zastosowaniach może płynąć osiem wiązek światła). Jeżeli chcesz jakiś sygnał elektryczny (tzw. analogowy) przesłać tą drogą, musi on być najpierw zdigitalizowany (przetworzony na ciąg zer i jedynek). Do tego zadania potrzebujesz konwertera analogowo - cyfrowego. Później musi zajść sytuacja odwrotna (w interfejsie RME jak mniemam) - sygnał cyfrowy zostanie zamieniony na prąd elektryczny.
Twoje pytanie nie było głupie... Pozdrawiam!...
adatem plynie tylko jedna wiazka swiatla w dodatku z wyjscia plynie nawet gdy adat nie dziala(nie przesyla).....
8 sciezek to jest ale danych cyfrowych
tak gwoli scislosci
Re: Jakie urządzenie ADAT?
...Jasne matiz, jest taka możliwość, że Jaras będzie puszczał sygnał z Onyxa do Muliface'a i zamiast na dysku będzie zapisywał na Adacie (Alesis np.). Może chce mieć brzmienie taśmy;) Eh..., ci seniorzy;)...
Nie będzie żadnego brzmienia taśmy, gdyż materiał jest zapisywany w formie cyfrowej.
Zaletą ADAT'a jest jego niezawodność, szczególnie w warunkach live. W laptopie z inerfejsem FireWire zawsze może się wysypać system operacyjny, mogą postać dropy w materiale spowodowane pracą dysku twardego. Aby komp był stabilny, trzeba dużo w niego zainwestować. Jeśli zajmowałbym się często rejestracją małych składów live, to rozpatrywałbym zakup ADAT'a.
Nie będzie żadnego brzmienia taśmy, gdyż materiał jest zapisywany w formie cyfrowej.
Zaletą ADAT'a jest jego niezawodność, szczególnie w warunkach live. W laptopie z inerfejsem FireWire zawsze może się wysypać system operacyjny, mogą postać dropy w materiale spowodowane pracą dysku twardego. Aby komp był stabilny, trzeba dużo w niego zainwestować. Jeśli zajmowałbym się często rejestracją małych składów live, to rozpatrywałbym zakup ADAT'a.
...Nie będzie żadnego brzmienia taśmy, gdyż materiał jest zapisywany w formie cyfrowej...
A widział Ty taki znaczek: " ;) " ?

Dziekuję wszystkim za wyjaśnienie czym jest ADAT...Ale nadal nurtuje mnie pytanie - jaka konfiguracja sprzętowa będzie najlepsza w moim przypadku? Jak juz wcześniej pisałem nie wiem jakie urządzenie ADAT powinienem kupic - takie aby było kompatybilne z kartą RME MULTIFACE. Podkreślam że nie potrzebuję urzadzenia ADAT z przedwzmacniaczami, bo te bede wial w mikserze. Chodzi mi tylko o urządzenie do ktorego będę mogł podłączyć 8 ścieżek z miksera i przesłać je ADATem do interfejsu audio. Jak możecie podajcie przykłady konkretnych modeli
Pozdro
Pozdro
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Słyszeliście cos może o RME ADI 8?
Wymyśliłem jeszcze jedną konfigurację - zamiast miksera Mackie z FW można kupić 2 RME OCTAMIC D (maja wbudowany konwerter ad/da i wyjscie ADAT) i do tego kartę RME MULTIFACE - razem to wyjdzie około 12.000. Dosyć sporo, ale jakościowo chyba najlepiej. No i zostaję bez miksera. Co wy na to?
- somebody-someone
Jak już mówiłem - jeśli nie będziesz potrzebował tego do nagłaśniania koncertów to masz mistrzostwo świata. W ostateczności można potraktować to jako mikser cyfrowy, choć osobiście wolę mieć wszystkie gałki i suwaki pod ręką, a nie pod myszką...
Co do Twoich obliczeń, to coś mi się nie zgadza... Pojedyńczy RME Multiface posiadający jedno wejście ADAT kosztuje z kartą PCI 3.490 zł, natomiast OctaMic-D 4.290 zł. Razem 15.560 zł, chyba że coś przeoczyłem...
Co do Twoich obliczeń, to coś mi się nie zgadza... Pojedyńczy RME Multiface posiadający jedno wejście ADAT kosztuje z kartą PCI 3.490 zł, natomiast OctaMic-D 4.290 zł. Razem 15.560 zł, chyba że coś przeoczyłem...
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..
- somebody-someone
Jak już mówiłem - jeśli nie będziesz potrzebował tego do nagłaśniania koncertów to masz mistrzostwo świata. W ostateczności można potraktować to jako mikser cyfrowy, choć osobiście wolę mieć wszystkie gałki i suwaki pod ręką, a nie pod myszką...
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..