Delta 1010 LT - zakłócenia

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Igor888
Kontakt:
Delta 1010 LT - zakłócenia

Post autor: Igor888 » środa 29 lis 2006, 00:24

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem nowy i to moj pierwszy post.
Zainstalowalem wlasnie Delte1010LT i problem polega na tym, ze przy wiekszej glosnosci slychac w tle jakies buczenie, syczenie i cos sobie pika w odstepie mniej wiecej sekundowym. Wczesniej uzywalem karty na plycie glownej i nie bylo czegos takiego. To buczenie jest tylko wtedy gdy w Patchbay/Router zaznaczona jest opcja Monitor Mixer. Gdy wybiore WavOut 1/2 to problem znika ale wtedy tez nie moge uzywac wirtualnego mixera do tej karty. Prawdziwego mixera (takiego co to sobie mozna galkami pokrecic) jeszcze sie nie dorobilem. Czy moze w tym tkwi problem, ze te wszystkie kable od karty leza sobie na podlodze a nie sa wetkniete do mixera i to powoduje buczenie? Bo jak dotykam tych kabli to w glosnikach tez slysze ze ich dotykam. Czy moze cos w ustawieniach karty, a moze komputera, moze w programie ktorego uzywam (Cubase SX 2.0.1). Jezeli do diagnozy byly by wam potrzebe informacje o sprzecie jaki mam to: komputer, karta Delta 1010LT, stary wzmacniacz Kenwood i glosniki od wiezy Sony (musze szybciutko kupic jakies monitory).
Z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam serdecznie,
Igor

Awatar użytkownika
Sroka

Re: Delta 1010 LT - zakłócenia

Post autor: Sroka » środa 29 lis 2006, 00:57

...Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem nowy i to moj pierwszy post.
Zainstalowalem wlasnie Delte1010LT i problem polega na tym, ze przy wiekszej glosnosci slychac w tle jakies buczenie, syczenie i cos sobie pika w odstepie mniej wiecej sekundowym. Wczesniej uzywalem karty na plycie glownej i nie bylo czegos takiego. To buczenie jest tylko wtedy gdy w Patchbay/Router zaznaczona jest opcja Monitor Mixer. Gdy wybiore WavOut 1/2 to problem znika ale wtedy tez nie moge uzywac wirtualnego mixera do tej karty. Prawdziwego mixera (takiego co to sobie mozna galkami pokrecic) jeszcze sie nie dorobilem. Czy moze w tym tkwi problem, ze te wszystkie kable od karty leza sobie na podlodze a nie sa wetkniete do mixera i to powoduje buczenie? Bo jak dotykam tych kabli to w glosnikach tez slysze ze ich dotykam. Czy moze cos w ustawieniach karty, a moze komputera, moze w programie ktorego uzywam (Cubase SX 2.0.1). Jezeli do diagnozy byly by wam potrzebe informacje o sprzecie jaki mam to: komputer, karta Delta 1010LT, stary wzmacniacz Kenwood i glosniki od wiezy Sony (musze szybciutko kupic jakies monitory).
Z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam serdecznie,
Igor...
Powinieneś wyłączyć wszystkie te wejścia, których nie używasz.
Także mikserze karty musisz sobie ustawić poziom wyjścia.
Prawdopodobnie poziom wyjścia jest za mały wiec wzmacniacz musisz podkręcać nieco głośniej stad możliwe zakłócenia w sygnale.
Ustawiając wyższy poziom wyjścia karty wyeliminujesz zakłócenia.

zobacz to
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
Igor888
Kontakt:

Post autor: Igor888 » środa 29 lis 2006, 01:52

Powinieneś wyłączyć wszystkie te wejścia, których nie używasz.
Także mikserze karty musisz sobie ustawić poziom wyjścia.
Prawdopodobnie poziom wyjścia jest za mały wiec wzmacniacz musisz podkręcać nieco głośniej stad możliwe zakłócenia w sygnale.
Ustawiając wyższy poziom wyjścia karty wyeliminujesz zakłócenia.

zobacz to
...

Gdy wylacze wejscia, ktorych nie uzywam to buczenie tylko troche sie zmniejsza. Poziom wyjscia ustawialem. Wzmacniacz ustawiam na 1/6 mocy i jest wystarczajaco glosno. Wlasciwie przy tej 1/6 mocy tych szumow az tak nie slychac a glosnosc jest wystarczajaca zeby tak pracowac. Pytam o to buczenie nie dlatego ze mi to jakos mocno przeszkadza w pracy, tylko jak uzywalem karty z plyty glownej komputera to wszystko bylo pieknie, a teraz jak zainwestowalem 196 euro, zeby miec jeszcze lepszy dzwiek, to mam szumy 5 razy takie.
Moze cos zle podlaczylem? Sam nie wiem

P.S. Instrukcje do karty mam, dzieki

Awatar użytkownika
Igor888
Kontakt:

Post autor: Igor888 » środa 29 lis 2006, 01:55

To jest tak, ze gdy zwieksze moc wyjsciowa karty to szumy pojawiaja sie przy mniejszej mocy wzmacniacza i analogicznie,jak moc karty zmniejsze to wzmacniacz musze podkrecic troche bardziej zeby szumy bylo slychac.

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » środa 29 lis 2006, 02:52

...To jest tak, ze gdy zwieksze moc wyjsciowa karty to szumy pojawiaja sie przy mniejszej mocy wzmacniacza i analogicznie,jak moc karty zmniejsze to wzmacniacz musze podkrecic troche bardziej zeby szumy bylo slychac. ...
A sprubuj wyciszac kanaly input jeden po drugim w ten sposob dojdziesz ktory kanal ci zasmieca.

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » środa 29 lis 2006, 02:54

a moze masz slabe przewody pomiedzy karta a wzmacniaczem to takze ma znaczenie. Napisz co masz podlaczone do karty.

Awatar użytkownika
Igor888
Kontakt:

Post autor: Igor888 » środa 29 lis 2006, 13:47

...a moze masz slabe przewody pomiedzy karta a wzmacniaczem to takze ma znaczenie. Napisz co masz podlaczone do karty....
Wylaczalem kanaly jeden po drugim i najbardziej zasmieca kanal 1 i 2, te z przedwzmacniaczami.
Karte ze wzmacniaczem mam podlaczona jakims najtanszym kablem z supermarketu (w karcie 1 i 2 out a we wzmacniaczu wejscie tuner) ale wczesniej robilem tak samo i nie bylo szumow. Do wejsc karty mam podlaczony mikrofon od kanalu 1 i multiefekt gitarowy do kanalu 3. Ale nie ma znaczenia czy cos jedt podlaczone czy nie - buczy tak samo.

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » środa 29 lis 2006, 21:43

1. sprawdz jak sie maja szumy jesli dotykasz obudowy karty
2. sprawdz ustawienia w mixerze, czy przypadkiem nie jest zapiety jakis kanal jako MIC IN
3. Jesli nie pomoże spróbuj do innego portu kartę podpiąć.

Szumy raczej nie powinny sie pojawiać, w torze audio, nagraj najlepiej to coś co tam pika i ogólnie ten szum. zrób z tego mp3 i wstaw linka obadamy co to... moze jakis sygnał synchro (ale co 1sek raczej nie wierzę)
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
Igor888
Kontakt:

Post autor: Igor888 » środa 29 lis 2006, 22:42

...1. sprawdz jak sie maja szumy jesli dotykasz obudowy karty
2. sprawdz ustawienia w mixerze, czy przypadkiem nie jest zapiety jakis kanal jako MIC IN
3. Jesli nie pomoże spróbuj do innego portu kartę podpiąć.

Szumy raczej nie powinny sie pojawiać, w torze audio, nagraj najlepiej to coś co tam pika i ogólnie ten szum. zrób z tego mp3 i wstaw linka obadamy co to... moze jakis sygnał synchro (ale co 1sek raczej nie wierzę)
...
Nagralem te szumy.
Nagrywalem tylko prawy glosnik. W lewym jest prawie tak samo tylko pikanie jest co 1 sekunde, a nie jak tu co 0,5 sek.
Bardzo licze na wasza pomoc.Szumy

Awatar użytkownika
Igor888
Kontakt:

Post autor: Igor888 » środa 29 lis 2006, 22:51

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie co do tej karty. Chcialbym podlaczyc 2 komplety glosnikow, zeby mozna bylo sluchac muzyki uzywajac windows media playera na przyklad. Pierwsza pare glosnikow podlaczylem do wyjsc 1 i 2, a druga do 3 i 4. Jak slucham muzyki to gra tylko pierwsza para glosnikow. Mixer karty "widzi" tez tylko ta pare.
W ustawieniach audio w komputerze wybralem "M-Audio Delta 1010LT Multi" jako urzadzenie do odtwarzania. Gdy wybiore "Delta 1010LT 1/2" to oczywiscie tez gra tylko pierwsza para, gdy wybiore "Delta 1010LT 3/4" to gra tylko druga para. Myslalem, ze jak wybiore "multi" to beda obie graly naraz ale tak nie jest. Co zrobic zeby obie pary glosnikow graly naraz? To w ogole mozliwe?

ODPOWIEDZ