Alesis ION czy Korg MS2000?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
rsygowski
Re: Alesis ION czy Korg MS2000?

Post autor: rsygowski » niedziela 26 lis 2006, 12:11

Jednak Radias to trochę inna liga pod względem możliwości syntezy....
tzn wyższa czy niższa liga? :)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 26 lis 2006, 19:42

...Jednak Radias to trochę inna liga pod względem możliwości syntezy....
tzn wyższa czy niższa liga? :)...
ojej, chodziło mi o to, że Virus czy Q czy Supernova to zasadniczo synteza subtraktywna (oscylatory bogate w harmoniczne + filtracja), ewentualnie wzbogacona o elementy syntezy FM. W Radiasie też jest to wszystko, ale dochodzi do tego synteza z próbek PCM, oraz przebiegi formantowe (synteza dźwięków wokalnych). Dużej atrakcyjności dodają niecodzienne możliwości modulacji, a więc wpływanie na większość parametrów syntezy (np. kształt fali lub częstotliwości filtrów) przebiegami krokowymi (jakby 3 mini-sekwencery) oraz głosem z mikrofonu (to coś więcej niż tradycyjny wokoder).

rsygowski

Post autor: rsygowski » niedziela 26 lis 2006, 20:09

......Jednak Radias to trochę inna liga pod względem możliwości syntezy....
tzn wyższa czy niższa liga? :)...
ojej, chodziło mi o to, że Virus czy Q czy Supernova to zasadniczo synteza subtraktywna (oscylatory bogate w harmoniczne + filtracja), ewentualnie wzbogacona o elementy syntezy FM. W Radiasie też jest to wszystko, ale dochodzi do tego synteza z próbek PCM, oraz przebiegi formantowe (synteza dźwięków wokalnych). Dużej atrakcyjności dodają niecodzienne możliwości modulacji, a więc wpływanie na większość parametrów syntezy (np. kształt fali lub częstotliwości filtrów) przebiegami krokowymi (jakby 3 mini-sekwencery) oraz głosem z mikrofonu (to coś więcej niż tradycyjny wokoder)....
ok, dzięki. ale korzystając jeszcze z uprzejmości zapytam o Clavię Nord Lead, czy jest to porównywalna klasa? nie wczytywałem się w specyfikacje techniczną bo ale po ilości gałek wnioskuję że możliwości edycji brzmień ma skromne... mylę się? oczywiście fabryczne barwy ma na pewno świetne

rsygowski

Post autor: rsygowski » wtorek 28 lis 2006, 10:48

no dobra, ostatnie pytanie:
jest w tej samej cenie używany Virus Indigo 2 i nowy Radias.... co brać?
jest jeszcze kwestia współpracy z komputerem - radias łączy się przez USB - nie jestem tylko pewien co to w praktyce daje ale wydaje się być bardziej nowoczesnym rozwiązaniem :)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 28 lis 2006, 11:22

Nie wiem, jak inni koledzy, ale ja bym się nie podjął odpowiedzi na takie pytanie. Wybór to bardzo osobista kwestia i byłoby wielkim głupstwem podejmować decyzje na podstawie opinii. Musisz sam wybrać się do sklepu i pograć sobie na jednym i drugim. Virus Indigo jest odpowiednikiem modelu B, który jest bardzo popularny.

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » wtorek 28 lis 2006, 12:16

Musisz sam wybrać się do sklepu i pograć sobie na jednym i drugim.

To jest najlepsza rada .

Poswiec poł dnia, przetestuj i bedziesz wiedzial co ci bardziej lezy :)
Virus Indigo to bedzie lakomy kasek takze za wiele lat, kto wie czy nie bedzie trzymal wartosci tak jak wszystkie klasyki, natomiast Radias... nie gralem na nim, ale wszystkie opinie w zachodnich magazynach jakie przejrzalem, mowia ze jest fajny, ale to tylko ulepszony nastepca MS2000..., ktorego mozna dzis kupic za 1800 zł

A z ciekawosci zapytam, jaki music chcesz na tym ukrecic?
http://www.superstereo.pl

radealfa

Post autor: radealfa » wtorek 05 sie 2008, 20:55

Jeśli chodzi o aliasing to bardzo to przeszkadza w instrumencie?

Do muzyki Trance lepiej kupić Korga Radiasa czy Clavię Nord lead 2x?

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 06 sie 2008, 09:02

Do muzyki Trance lepiej kupić Korga Radiasa czy Clavię Nord lead 2x?...
Lepiej się sprawdzi tu Radias, ale jeśli chodzi o brzmienie, wybrałbym Norda. MIałem niedawno pod palcami i jest to naprawdę bardzo fajny instrument. Tyle, że bez efektów.

radealfa

Post autor: radealfa » środa 06 sie 2008, 13:12

...Do muzyki Trance lepiej kupić Korga Radiasa czy Clavię Nord lead 2x?...
Lepiej się sprawdzi tu Radias, ale jeśli chodzi o brzmienie, wybrałbym Norda. MIałem niedawno pod palcami i jest to naprawdę bardzo fajny instrument. Tyle, że bez efektów....
Według Ciebie Nord brzmi lepiej od Korga Radiasa?
Grałeś na Clavii Nord lead 2x?

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 06 sie 2008, 13:44

Według Ciebie Nord brzmi lepiej od Korga Radiasa?
Grałeś na Clavii Nord lead 2x?...
No, pisałem, że miałem pod palcami
Moim zdaniem brzmi lepiej i można na nim wykręcić naprawdę fajne brzmienia w zaledwie kilka sekund. Wszystkie gałki poustawiane przejrzyście, obsługa fajna i prosta. Z wyjątkiem małego wyświetlacza LED. Tu można się pogubić w presetach fabrycznych i własnych. Ale to dla mnie niewielki minus. A brak efektów rekompensuje właśnie brzmienie. Jeśli masz możliwość, to sam sprawdź i jedno i drugie. Wiem gdzie to możliwe, ale nie chcę reklamy robić.

ODPOWIEDZ