Szumy

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Korwin
Re: Szumy

Post autor: Korwin » środa 22 lis 2006, 23:02

...[...] Poczytałem linki wrzucone przez PiotraK. Niestety odpada robienie kabli przeze mnie samego, powtórzę - u mnie na bakier z elektroniką Kontretnych kabli będących substytutem dla tych nie znalazłem niestety w podanych postach. (za to np ściągnęłem sobie RMAA). Czy powinienem kupić te kable? (jak ktoś napisał "kupić tanio, to 2 razy zapłacić"). Jeszcze 1 pytanie nie do końca związane z tematyką: ani w instrukcji, ani na stronie producenta nie dowiedziałem się tego: wyjścia liniowe w S80 są (nie)symetryczne? na jakim są poziomie? (-10dBm czy +4dBu ?) ...

Oj, biedaku, naprawdę walczysz z godną podziwu zaciętością, niczym Don Kichot! Odpowiedź jest prosta. O ile te drogie kable, co podałeś, nie będą uszkodzone, o tyle na pewno spełnią doskonale zadanie, do jakich zostały przeznaczone.

Jednak istnieje takie pojęcie, jak voodoo-audio, gdzie kable są i po 9 tys. złotych za metr (to narazie mój rekord, jaki widziałem!). Oto przykłady cen za metr voodoo-kabli głośnikowych:

Link

Propozycjom z Twojego postu jeszcze do nich daleko, ale i można taniej. Jeśli nie znajdujesz ich w sieci, to przejdź się do jakiegoś sklepu RTV i powybieraj. A tezę "kupić tanio, to 2 razy zapłacić", sparafrazowałbym na "kupić tandetę, to 2 razy puknąć się w łeb". Albo inaczej, "kupić drogo, to podwójnie się sfrajerzyć".

Najlepsze rzeczy na świecie i tak są za darmo. ...
Powiem wprost syfilis przenosi się ostatnio powietrzem na http://www.audiostereo.pl są nawiedzeni którzy na temat kabli napisali tyle bredni, że gdyby to było solali a nie linki można by kulę ziemską tym opasać. Panowie to nie pomiarówka gdzie prądy to mikroampery a napięcie to miliwolty jeżeli izolacja jest wykonana z gumy neoprenowej a ekran odpowiednio zwarty lub przy np trójżyłowym żyła izolacja ekran x 3
ekran izolacja + wtyczki niekoniecznie muszą być złocone to około z przepłaceniem 50 złp za kabel przy odrobinie szczęścia i uczciwości sprzedawcy to 1/2 tej ceny.Większość cudownych jedynych interkonentów to tak zwane nowe szaty króla. Błędnych wymuszanych przez nachalną reklamę opinii jest znacznie więcej Jutro będę testował
jeszcze jedno wspaniałe cyfrowe ustrojstwo zupełnie pozbawione szumu ale obcina dół obcina dół wzmocnienie takie jak na magnetofonie nędznej klasy z włączonym ALC czyli jakby żelazkiem amplitudy przyprasował jest to minidisc z funkcją nagrywania. Złóż stary wizytę jakiemuś dobremu serwisantowi doradzi i wrazie potrzeby przytnie i przelutuje. Pozdrawiam
Zbyszek.
Zajmuję się pisaniem tekstów piosenek. Współpracowałem z R. Kowalem, M. Koszem, M. Nawrockim, Z. Paletą, A. Zaryckim, P.P. Koprowskim
i innymi. Interesują mnie magnetofony reporterskie Uher analogowe z serii CR- i 4000 oraz cyfrowe DAT i DCC.

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » czwartek 23 lis 2006, 17:15

dzięki PiotrK (zrozumiałem aluzję) i Korwin za wypowiedzi

powiem tak:

nie ufam jakimś kablom za 5 złotych ze sklepu RTV, skoro oni sami na tym interes mają i to w porównaniu z droższymi, to raczej nie są to kable super klasy. Rozumiem, że sprzedawcy chcą skroić klientów ile wlezie. Ja nie mam pro studia, tylko nagrywam w domu, nie chcę kupić tandety mimo to. Z tego, co wyczytałem nie potrzeba jakiś mega wymyślnych kabli do szczęścia. Dokonałem wyboru, co do kabli (jeszcze nie zamówiłem, w razie gdyby ktoś bardzo mi je odradził):

jack-jack(19 zł)
cinch-cinch (24 zł)

czyli bez dostawy, to 62 zł. w kilku innych miejscach te same były w tej samej cenie. a oto raczej przykład mini-voodoo cabla (czyt. nie drogi, ale i tak można taniej )
jack-jack (38zł)
nie znam się na firmach, ale te kable poniżej też mi pachną zbyt wysoką ceną:
jack-jack(25zł) nie pozłacany
cinch-cinch "zwykły" i niezbyt ładny

no chyba, że to jakieś naprawdę hiper kable. Te, co podałem jednak dadzą radę prawda?

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 23 lis 2006, 17:27

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:52 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » sobota 25 lis 2006, 18:58

ja z kolei dziękuję za Twoją pomoc, bardzo mi pomogłeś! póki co mój ART leży na poczcie(awizo mam) i odbiorę przy okazji, a na kabelki muszę jeszcze poczekać (zamówione). napiszę jakie będą wyniki...

co do aluzji:

wiem, że wszyscy jeżdzą po kartach SB. gdy komp był kupowany (2001 rok bodajże), to ja nie miałem żadnego rozeznania w dziedzinie kart, a moja kariera kompozytora ograniczona była do nagrywania utworków w Magix Musix Studio 3 w formacie MIDI z podpiętym keyboardem Yamahy PSR230... jednakże słyszałem też, że można z tej karty conieco wycisnąć. ja jestem zwolennikiem tezy, że można mieć najlepszy sprzęt na świecie i nie umieć go wykorzystać, a sztuką jest z gorszego coś wycisnąć. sądzę, że karta ma jakiś potencjał, bo już udało mi się (pomimo wtedy praktycznie zerowej wiedzy realizatorskiej!) cosik całkiem dobrego nagrać (tu bez dowodów i przykładów, żeby nie było mowy o żadnej reklamie). karta kupiona była za ok 1100 zł, teraz jest warta pewnie grosze. Nie widzę powodu by ją teraz sprzedawać, jeśli można jeszcze na niej nieco zdziałać. Rozważam oczywiście kupno lepszej karty, ale to później (mocno zastanawiam się nad kupnem monitorów w kontekście bardzo kiepskich warunków odsłuchowych w domu ;( [osobny temat zakładałem] ), jak Audigy już mi nie wystarczy. A wtedy nie powiedziane, że nie będę miał pętli mas, więc izolator ARTa zawsze może mi się przydać...

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » piątek 01 gru 2006, 20:38

ok, oto obiecywane rezultaty:

przed
po

statystyki:

- samo wyłączenie wyciszenia dla aux2 powoduje i powodowało wzrost szumów z ok -106 dB, do -77 dB (sieć w domu, jest naprawdę niezbyt dobra - miałem 77dB na wskaźniku, został włączony odkurzacz i skoczyło do -75. niby nie dużo, ale jednak... jeszcze chyba potestuję wyłączajac w domu wszystko co się da i potem włączając)
- w chwili włączenia syntezatora poziom skacze do -55 dB, ale po chwili spada do -77 dB, słowem Di-Box działa :)
- nagrany pusty fragment przed podłączeniem ARTA miał ok. -58 dB. po osiąga ok. -76 dB. zysk ok 20 dB.
- nagrałem fragment pianina, skrzypiec i basu. dla każdego instrumentu z osobna. zysk na min RMS Power wyniósł ok 20 dB. Wartość średnia RMS zmalała o ok 1-2 dB, czyli nie tak dużo. puściłem ścieżki w mikserze i dla pianina, poziom szczytowy wyniósł -1dB mniej, dla skrzypiec -2 dB.

z tego, co słychać, to brumów praktycznie nie słychać.

teraz będę musiał rozpracować DSP kx'a, bo ponoć można duuużo wykręcić z karty: "Firstly, kX-drivers and software (as opposed to CL drivers), turn your CL card into a small recording studio
packed with hardware effects, mixers, endless signal routing possibilities, multi-channel playback/recording and more."

Pzdr

ODPOWIEDZ