Alesis ION czy Korg MS2000?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mr-hammond
Re: Alesis ION czy Korg MS2000?

Post autor: mr-hammond » czwartek 23 lis 2006, 21:14

moze yamaha cs6r spelni twoje oczekiwania :) jest na allegro zobacz czy to jest to czego szukasz bo fajny instrument z tym ze by był analogiem to trzeba zainstalowac plugin .

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » czwartek 23 lis 2006, 21:14

......a najlepiej kup access virusa ,można dostać za około 2500 zł, tyle że bez klawiatury oczywiście, no i brzmieniowo to zupełnie inna bajka (dla mnie lepsza) no i on raczej nie naśladuje starych analogów tylko (podobnie jak Yamaszka) produkuje własne niesamowite brzmienia
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » czwartek 23 lis 2006, 23:01

.........a najlepiej kup access virusa

No właśnie :)
Miałem Korga w nowszej wersji 2000B. A pare lat temu ten model mieli chyba wszyscy na świecie :)
Warto docenić wokoder, brzmienie basu (preset house bass użyty w trylionie nagran elektronicznych :), i specyficzne klimaty padowe, które jak dla mnie bosko wpółpracują z brzmieniem filtra. KOrg jest spoko, a ma kiepski distortion, 4 nuty polifonii i przez cały okres użytkowania nie znalazłem tego, jak przetransportować klawiaturę w góę lub w dół :). Znudził mi się szybko, ale żałuje ciągle wokodera :)
Gra tu, po trochu we wszystkich kawałkach, wiec mozesz ocenić sound:

brzmienia Korga MS2000B

( teraz katuje Massiva :) - po prostu obłęd
http://www.superstereo.pl

rsygowski

Post autor: rsygowski » piątek 24 lis 2006, 15:22

no to jestem głupszy niż byłem na początku.... :/

virus lepszy od radiasa?

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » piątek 24 lis 2006, 19:40

...no to jestem głupszy niż byłem na początku.... :/

virus lepszy od radiasa?...

IMO w cenie Radiasa kupisz używki NordLead + Access Virus B + Novation Laptop A taki zestaw to juz potężna elektrownia

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

rsygowski

Post autor: rsygowski » sobota 25 lis 2006, 12:15

a właśnie, a jak na tym tle wygląda Novation Supernova? a może Waldorf Q?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 25 lis 2006, 13:45

IMO w cenie Radiasa kupisz używki NordLead + Access Virus B + Novation Laptop A taki zestaw to juz potężna elektrownia
IMO takie porównanie jest nie fair, bo wiadomo, że zawsze za cenę czegoś nowego kupi się więcej jeśli bierzemy pod uwagę używane instrumenty. Albo więc porównujemy wszystko nowe albo wszystko używane.

Virus jest IMO jednym z najlepszych (o ile nie najlepszym) instrumentów VA jakie kiedykolwiek skonstruowano, ale jego tor syntezy jest w sumie bardzo klasyczny, a brzmienia straszliwie wyeksploatowane przez ludzi, którym się nie chce budować własnych barw. KORG Radias jest dużym krokiem naprzód w stosunku do tradycyjnych rozwiązań oferowanych przez Virusa i twierdzę zdecydowanie, że w kategorii nowatorskich, nietuzinkowych brzmień jest ciekawszym instrumentem, choć ma swoje wady (wspomniany aliasing). Radias jest jednak stosunkowo drogi. Biorąc pod uwagę, że to efekt rozwoju architektury zapoczątkowanej przez Prophecy, a potem Z1, proponuję Ci zainteresować się tym ostatnim, jeśli masz bardzo ograniczony budżet a szukasz nietuzinkowych brzmień.

Co do Novation Nova/Supernova - osobiście nie mam przekonania, a zraża mnie bardzo fakt, że instrumenty te mają sporo błędów w systemie operacyjnym co powoduje zawieszanie się w niespodziewanych momentach. Z przykrością stwierdzam, że żadnej z oglądanych przeze mnie modeli nie był wolny od tej wady.

rsygowski

Post autor: rsygowski » sobota 25 lis 2006, 20:30

...IMO w cenie Radiasa kupisz używki NordLead + Access Virus B + Novation Laptop A taki zestaw to juz potężna elektrownia
IMO takie porównanie jest nie fair, bo wiadomo, że zawsze za cenę czegoś nowego kupi się więcej jeśli bierzemy pod uwagę używane instrumenty. Albo więc porównujemy wszystko nowe albo wszystko używane.

Virus jest IMO jednym z najlepszych (o ile nie najlepszym) instrumentów VA jakie kiedykolwiek skonstruowano, ale jego tor syntezy jest w sumie bardzo klasyczny, a brzmienia straszliwie wyeksploatowane przez ludzi, którym się nie chce budować własnych barw. KORG Radias jest dużym krokiem naprzód w stosunku do tradycyjnych rozwiązań oferowanych przez Virusa i twierdzę zdecydowanie, że w kategorii nowatorskich, nietuzinkowych brzmień jest ciekawszym instrumentem, choć ma swoje wady (wspomniany aliasing). Radias jest jednak stosunkowo drogi. Biorąc pod uwagę, że to efekt rozwoju architektury zapoczątkowanej przez Prophecy, a potem Z1, proponuję Ci zainteresować się tym ostatnim, jeśli masz bardzo ograniczony budżet a szukasz nietuzinkowych brzmień.

Co do Novation Nova/Supernova - osobiście nie mam przekonania, a zraża mnie bardzo fakt, że instrumenty te mają sporo błędów w systemie operacyjnym co powoduje zawieszanie się w niespodziewanych momentach. Z przykrością stwierdzam, że żadnej z oglądanych przeze mnie modeli nie był wolny od tej wady....
powiedzmy że z bólem serca ale stać mnie na radiasa, można kupić juz za 4200 pln. właściwie zakup virusa b + jakaś lepsza klawiatura byłby w cenie pewnie zbliżony. natomiast widziałem gdzieś używanego waldorfa Q, co o tym sądzicie? to prawdziwy analog jeśli się nie mylę. ma ktoś jakies doświadczenia?

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » sobota 25 lis 2006, 22:40

stać mnie na radiasa, można kupić juz za 4200 pln.

Cos mi mowi, ze Radias po nowym roku stanieje.
Nie w Polszy oczywiscie :).
http://www.superstereo.pl

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 26 lis 2006, 01:18

natomiast widziałem gdzieś używanego waldorfa Q, co o tym sądzicie? to prawdziwy analog jeśli się nie mylę. ma ktoś jakies doświadczenia? ...
Waldorf Q to nie żaden prawdziwy analog, tylko wirtualny, tak samo jak Virus, i zresztą o podobnej architekturze. Brzmieniowo instrumenty Waldorfa wypadają moim zdaniem trochę bardziej twardo od Access, choć architektura syntezy jest podobna (Q ma ciekawszy wybór filtrów i więcej obwiedni). Jednak Radias to trochę inna liga pod względem możliwości syntezy.

ODPOWIEDZ