Akai MPC 2500 - kilka pytań
-
Mam kilka pytań co do mojej akai 2500, liczę, że ktoś tu bedzie wiedział jak podpomóc.Od niedawna ją mam i kilku podstaw nie mogę ogarnąć.Od początku
1. w 16 lewels nastawiam tune i obojętnie jaką tam liczbę (min. 4) wybieram turn on i schodzę na main, mam wtedy moziwość obniżonego i podwyższonego brzmienia sampla pod padem jaki wskazalem w 16 lewels, jednak nie mam pojęcia co zrobić by o obniżonej barwie dwięk został pod danym padem lub gdzielkowiek indziej.
2.Robię jakąś sekwencjś z perkusji, biorę sampel wchodząc z nim w chop edit, wybieram zrobienie nowe programu (schodze na main i mogę grać tymi urywkami z padów) i niestety gra po wcisnięciu play sekwencję moją jaką mialem z uderzeń, jednak na innym programie (czyli samplami zamiast bębnami)(tym z chop edit) i teraz nie wiem jak połączyć 2 programy (ten z peskusjami i z sampam z chop edit) do jednej sekwencji, bo chop edit zawsze zapisuje od początku od pierwszego pada na zakładce 'a' a na zakładce 'a' układam zawsze perusje, na filmikach z youtube radzą sobie jakoś łączą pod jedna sekwencję sample z chopedit i pod loopy jakie zrobili wcześniej z perusji.
3.Mpcetka dzis 2 razy się zawiesiła gdy zrobiony projekt i chcialem zapisać wcześniej robiąć nowy folder, restartowalem maszynę i folder się utworzył jednak już projekt walną bo nie miałem jak zapisać, wczęsniej chciałem zrobic nowy folder i w tym momencie sie zawiesiła...jak to możliwe ? wada programu wgranego ? (mam na gwarancji ).
3.Czy mozna tylo 2 efekty dowolne narzucić na sample ( fx1 fx2 ) ?
na razie tyle :)
[addsig]
1. w 16 lewels nastawiam tune i obojętnie jaką tam liczbę (min. 4) wybieram turn on i schodzę na main, mam wtedy moziwość obniżonego i podwyższonego brzmienia sampla pod padem jaki wskazalem w 16 lewels, jednak nie mam pojęcia co zrobić by o obniżonej barwie dwięk został pod danym padem lub gdzielkowiek indziej.
2.Robię jakąś sekwencjś z perkusji, biorę sampel wchodząc z nim w chop edit, wybieram zrobienie nowe programu (schodze na main i mogę grać tymi urywkami z padów) i niestety gra po wcisnięciu play sekwencję moją jaką mialem z uderzeń, jednak na innym programie (czyli samplami zamiast bębnami)(tym z chop edit) i teraz nie wiem jak połączyć 2 programy (ten z peskusjami i z sampam z chop edit) do jednej sekwencji, bo chop edit zawsze zapisuje od początku od pierwszego pada na zakładce 'a' a na zakładce 'a' układam zawsze perusje, na filmikach z youtube radzą sobie jakoś łączą pod jedna sekwencję sample z chopedit i pod loopy jakie zrobili wcześniej z perusji.
3.Mpcetka dzis 2 razy się zawiesiła gdy zrobiony projekt i chcialem zapisać wcześniej robiąć nowy folder, restartowalem maszynę i folder się utworzył jednak już projekt walną bo nie miałem jak zapisać, wczęsniej chciałem zrobic nowy folder i w tym momencie sie zawiesiła...jak to możliwe ? wada programu wgranego ? (mam na gwarancji ).
3.Czy mozna tylo 2 efekty dowolne narzucić na sample ( fx1 fx2 ) ?
na razie tyle :)
[addsig]
Re: Akai MPC 2500 - kilka pytań
Myśle, że najlepiej będzie jak:
1. przeczytasz manual od deski do deski.
2. ściągniesz z netu update oprogramowania MPC, jeśli tego nie jeszcze nie zrobiłęś to zrób to teraz.
1. przeczytasz manual od deski do deski.
2. ściągniesz z netu update oprogramowania MPC, jeśli tego nie jeszcze nie zrobiłęś to zrób to teraz.
-
manual jest kilku stonnicowy i nie jest napisane tam to o co mi chodzi.oprogramowanie mpc po co mi ? mam przeciez wgrany cały system tam kilabitów już porobilem ale np sampowanie prebiega na kompie i zgrywam na dysk w mpc a to jest bezsensowne.
Od siebie dodam tylko tyle:
1. Jak wybierasz funkcję 16Levels, to pad który masz podany do wyboru oznacza pad bez zmiany np. tonacji, czyli wybierając pad "4" na nim jest sampl o wyjściowej wysokości, a na padach 3,2,1 są odpowienio niższe tonacyjnie wresje tego sampla, a na padach 5,6 itd są wyższe tonacje.
Ja np. używam tego w praktyce do wygrywania linii basowej, przy włączonej funkcji 16-levels nagrywam sobie melodię, potem wyłączam tą funkcję, a nagrana na patternie melodia zostaje.
2. Jeśli chodzi o programy to dokładnie musisz przeczytać i załapać manual.
Mam mpctkę od 2 lat właściwie głównie jako beatbox i ostatnio dopiero odkryłem kombinatorykę z programami. Można np mieć kilka sampli przyporządkowanych do jednego pada w zależności od programu i tego jaki program masz akurat ustawiony dla danego patternu.
3. A te zawiasy nie są spowoddowane jakimś brakiem miejsca na dysku, na którym zapisujesz?
1. Jak wybierasz funkcję 16Levels, to pad który masz podany do wyboru oznacza pad bez zmiany np. tonacji, czyli wybierając pad "4" na nim jest sampl o wyjściowej wysokości, a na padach 3,2,1 są odpowienio niższe tonacyjnie wresje tego sampla, a na padach 5,6 itd są wyższe tonacje.
Ja np. używam tego w praktyce do wygrywania linii basowej, przy włączonej funkcji 16-levels nagrywam sobie melodię, potem wyłączam tą funkcję, a nagrana na patternie melodia zostaje.
2. Jeśli chodzi o programy to dokładnie musisz przeczytać i załapać manual.
Mam mpctkę od 2 lat właściwie głównie jako beatbox i ostatnio dopiero odkryłem kombinatorykę z programami. Można np mieć kilka sampli przyporządkowanych do jednego pada w zależności od programu i tego jaki program masz akurat ustawiony dla danego patternu.
3. A te zawiasy nie są spowoddowane jakimś brakiem miejsca na dysku, na którym zapisujesz?
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)
-
nie nie mam dysk 60 gb a zajęte zaledwie 40, n innym forum odpisał czlowiek pewien że mu mpc 4000 sie kilka razy też zawieszało i że warto spróbować przeinstalować program w mpc. dzięki za 16 lewels sprawdziłem.
-
jeszcze jedno..mialem to już kiedyś, od czego to zalezy że sampel skonczy grać przy wejściu jakiegokolwiek innego po nim a nie przeleci cały i np w połowie gdzie jest wstawiony inny też by leciał cały nachodząc,bo teraz przy dogrywaniu innego programu do tej samej sekwencji zasteuje mi sample poprzednie że nie graja w momncie jak przycisnę w tymsamym momencie co inny sie zaczyna , jakiś nowy.na grid edit są wszystkie ale jak odtwarzam to nie gra wszystkich .
Moze warto przetestowac systemy ,ktore pewien Japonczyk pisze sa za friko i ludzie je chwala ze sa lepsze od firmowych.
http://www7a.biglobe.ne.jp/~mpc1000/
http://www7a.biglobe.ne.jp/~mpc1000/
-
wiem zesalem to ale powiedz mi jak to zainstalowac ? mały plik o rozszerzeniu bin....co robicz nim ?
...Moze warto przetestowac systemy ,ktore pewien Japonczyk pisze sa za friko i ludzie je chwala ze sa lepsze od firmowych.
http://www7a.biglobe.ne.jp/~mpc1000/...
Z tego co widać na tej stronie to w tych sterownikach jest funkcja Grid Edit?
A chyba w orginalnych tej funkcji nie ma?
pozdrawiam
http://www7a.biglobe.ne.jp/~mpc1000/...
Z tego co widać na tej stronie to w tych sterownikach jest funkcja Grid Edit?
A chyba w orginalnych tej funkcji nie ma?
pozdrawiam

RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...
-
jest w oryginalnych grid edit k to nie ma ? ale powiedzcie jak zinstalować program ten...mały plik bin i co nim robić ?