Częstotliwości
Oczywiście te "odsłuchy" domowe to nie naraz tylko naprzemiennie :)
Re: Częstotliwości
Moim zdaniem kluczem jest kompozycja,aranżacja i właściwy sygnał z instrumentu,, a podcinanie czy dodawanie to zawsze ostateczność.Każda zmiana w paśmie jednego instrumentu odbija się natychmiast na innym, nawet pozornie grającym w innym przedziale częstotliwościowym.
Zajmuje się komponowaniem i produkcją muzyczną.
...ehhh.... widzę, że większość tematów na tym forum to tematy "zakazane" i można tylko dostać opieprz.... :( ;)
Tutaj tak jest często ale znajda sie też normalni ludzie:)
Pozdrawiam:)
Tutaj tak jest często ale znajda sie też normalni ludzie:)
Pozdrawiam:)
www.studiodapson.freehost.pl
dwa szczegoly...alesis mk2 maja duzo basu...jak dla mnie nawet troszke za bardzo mula......
co do zamiast dodawania gory w wokalu podcinac w podkladzie to wyjdzie tylko na to ze bedzie wogole za malo gory.....bo podklad nie zawsze ma za duzo......
a czy podcinac czy podbijac to nie ma roznicy - efekt sie liczy a dzialanie podobne.......
co do zamiast dodawania gory w wokalu podcinac w podkladzie to wyjdzie tylko na to ze bedzie wogole za malo gory.....bo podklad nie zawsze ma za duzo......
a czy podcinac czy podbijac to nie ma roznicy - efekt sie liczy a dzialanie podobne.......
po pierwsze: na poczatku nie bawic sie eq - szkoda czasu, a przy slabych warunkach odsluchowych/braku sprzetu nasze poczynania w tym zakresie beda wlasciwie nieslyszalne i moga raczej popsuc, niz naprawic!!
jesli cos nie brzmi - nie krec ale zmien
mozna zrobic kawalek wlasciwie bez korekcji - stosowac jedynie tylko niezbedne ciecia (podcinanie basu na trackach, na ktorych niskich Hz byc nie powinno etc.)
czasami wystarczy po prostu podciac od dolu wszystkie sciezki oprocz basu i kicka (ale nie jest to zasada)
po drugie: alesisy wcale nie maja za duzo basu
mozna zrobic kawalek wlasciwie bez korekcji - stosowac jedynie tylko niezbedne ciecia (podcinanie basu na trackach, na ktorych niskich Hz byc nie powinno etc.)
czasami wystarczy po prostu podciac od dolu wszystkie sciezki oprocz basu i kicka (ale nie jest to zasada)
the Sun Personality
...po pierwsze: na poczatku nie bawic sie eq - szkoda czasu, a przy slabych warunkach odsluchowych/braku sprzetu nasze poczynania w tym zakresie beda wlasciwie nieslyszalne i moga raczej popsuc, niz naprawic!!
...
A kto powiedział że posiadam alesisy?? ;) KRK Systems - Rokit powered 5 :)
Zauważyłem, że bardzo dużą rolę odgrywa dobranie odpowiedniej stopy (sampla) .... W paru produkcjach zmieniłem tylko stopę i bass odrazu od niej się odseparował, dając ładny przestrzenny dźwięk.
No to kolejne pytanie:
Po ogólnym zmasterowaniu bitu i zapisaniu go w wav, słychać, że jest ciszej zapisany niż produkcje profesjonalne mimo iż używam wtyczki podbijającej "Magneto". Bit jest podkręcony na maksa, a mimo to "chodzi" ciszej od innych. Jakaś rada na to??
Mogę ewentualnie zaprezentować próbkę. Może ktoś ma jakąś radę czego brakuje w moich produkcjach....
Serdecznie pozdrawiam
...
A kto powiedział że posiadam alesisy?? ;) KRK Systems - Rokit powered 5 :)
Zauważyłem, że bardzo dużą rolę odgrywa dobranie odpowiedniej stopy (sampla) .... W paru produkcjach zmieniłem tylko stopę i bass odrazu od niej się odseparował, dając ładny przestrzenny dźwięk.
No to kolejne pytanie:
Po ogólnym zmasterowaniu bitu i zapisaniu go w wav, słychać, że jest ciszej zapisany niż produkcje profesjonalne mimo iż używam wtyczki podbijającej "Magneto". Bit jest podkręcony na maksa, a mimo to "chodzi" ciszej od innych. Jakaś rada na to??
Mogę ewentualnie zaprezentować próbkę. Może ktoś ma jakąś radę czego brakuje w moich produkcjach....
Serdecznie pozdrawiam
prawdziwy rap...dziś...??