Akai MPC 2500 - kilka pytań

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Odsoulupofunk
Akai MPC 2500 - kilka pytań

Post autor: Odsoulupofunk » poniedziałek 20 lis 2006, 20:48

Mam kilka pytań co do mojej akai 2500, liczę, że ktoś tu bedzie wiedział jak podpomóc.Od niedawna ją mam i kilku podstaw nie mogę ogarnąć.Od początku
1. w 16 lewels nastawiam tune i obojętnie jaką tam liczbę (min. 4) wybieram turn on i schodzę na main, mam wtedy moziwość obniżonego i podwyższonego brzmienia sampla pod padem jaki wskazalem w 16 lewels, jednak nie mam pojęcia co zrobić by o obniżonej barwie dwięk został pod danym padem lub gdzielkowiek indziej.
2.Robię jakąś sekwencjś z perkusji, biorę sampel wchodząc z nim w chop edit, wybieram zrobienie nowe programu (schodze na main i mogę grać tymi urywkami z padów) i niestety gra po wcisnięciu play sekwencję moją jaką mialem z uderzeń, jednak na innym programie (czyli samplami zamiast bębnami)(tym z chop edit) i teraz nie wiem jak połączyć 2 programy (ten z peskusjami i z sampam z chop edit) do jednej sekwencji, bo chop edit zawsze zapisuje od początku od pierwszego pada na zakładce 'a' a na zakładce 'a' układam zawsze perusje, na filmikach z youtube radzą sobie jakoś łączą pod jedna sekwencję sample z chopedit i pod loopy jakie zrobili wcześniej z perusji.
3.Mpcetka dzis 2 razy się zawiesiła gdy zrobiony projekt i chcialem zapisać wcześniej robiąć nowy folder, restartowalem maszynę i folder się utworzył jednak już projekt walną bo nie miałem jak zapisać, wczęsniej chciałem zrobic nowy folder i w tym momencie sie zawiesiła...jak to możliwe ? wada programu wgranego ? (mam na gwarancji ).
3.Czy mozna tylo 2 efekty dowolne narzucić na sample ( fx1 fx2 ) ?

na razie tyle :)
[addsig]

Awatar użytkownika
Bomber

Re: Akai MPC 2500 - kilka pytań

Post autor: Bomber » wtorek 21 lis 2006, 13:32

Myśle, że najlepiej będzie jak:
1. przeczytasz manual od deski do deski.
2. ściągniesz z netu update oprogramowania MPC, jeśli tego nie jeszcze nie zrobiłęś to zrób to teraz.

Odsoulupofunk

Post autor: Odsoulupofunk » wtorek 21 lis 2006, 15:04

manual jest kilku stonnicowy i nie jest napisane tam to o co mi chodzi.oprogramowanie mpc po co mi ? mam przeciez wgrany cały system tam kilabitów już porobilem ale np sampowanie prebiega na kompie i zgrywam na dysk w mpc a to jest bezsensowne.

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » wtorek 21 lis 2006, 17:10

Od siebie dodam tylko tyle:

1. Jak wybierasz funkcję 16Levels, to pad który masz podany do wyboru oznacza pad bez zmiany np. tonacji, czyli wybierając pad "4" na nim jest sampl o wyjściowej wysokości, a na padach 3,2,1 są odpowienio niższe tonacyjnie wresje tego sampla, a na padach 5,6 itd są wyższe tonacje.

Ja np. używam tego w praktyce do wygrywania linii basowej, przy włączonej funkcji 16-levels nagrywam sobie melodię, potem wyłączam tą funkcję, a nagrana na patternie melodia zostaje.

2. Jeśli chodzi o programy to dokładnie musisz przeczytać i załapać manual.

Mam mpctkę od 2 lat właściwie głównie jako beatbox i ostatnio dopiero odkryłem kombinatorykę z programami. Można np mieć kilka sampli przyporządkowanych do jednego pada w zależności od programu i tego jaki program masz akurat ustawiony dla danego patternu.

3. A te zawiasy nie są spowoddowane jakimś brakiem miejsca na dysku, na którym zapisujesz?

Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Odsoulupofunk

Post autor: Odsoulupofunk » wtorek 21 lis 2006, 21:04

nie nie mam dysk 60 gb a zajęte zaledwie 40, n innym forum odpisał czlowiek pewien że mu mpc 4000 sie kilka razy też zawieszało i że warto spróbować przeinstalować program w mpc. dzięki za 16 lewels sprawdziłem.

Odsoulupofunk

Post autor: Odsoulupofunk » wtorek 21 lis 2006, 21:50

jeszcze jedno..mialem to już kiedyś, od czego to zalezy że sampel skonczy grać przy wejściu jakiegokolwiek innego po nim a nie przeleci cały i np w połowie gdzie jest wstawiony inny też by leciał cały nachodząc,bo teraz przy dogrywaniu innego programu do tej samej sekwencji zasteuje mi sample poprzednie że nie graja w momncie jak przycisnę w tymsamym momencie co inny sie zaczyna , jakiś nowy.na grid edit są wszystkie ale jak odtwarzam to nie gra wszystkich .

Peta

Post autor: Peta » wtorek 21 lis 2006, 23:12

Moze warto przetestowac systemy ,ktore pewien Japonczyk pisze sa za friko i ludzie je chwala ze sa lepsze od firmowych.
http://www7a.biglobe.ne.jp/~mpc1000/

Odsoulupofunk

Post autor: Odsoulupofunk » wtorek 21 lis 2006, 23:22

wiem zesalem to ale powiedz mi jak to zainstalowac ? mały plik o rozszerzeniu bin....co robicz nim ?

Awatar użytkownika
Meduz

Post autor: Meduz » czwartek 23 lis 2006, 16:47

...Moze warto przetestowac systemy ,ktore pewien Japonczyk pisze sa za friko i ludzie je chwala ze sa lepsze od firmowych.
http://www7a.biglobe.ne.jp/~mpc1000/...
Z tego co widać na tej stronie to w tych sterownikach jest funkcja Grid Edit?
A chyba w orginalnych tej funkcji nie ma?

pozdrawiam
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

Odsoulupofunk

Post autor: Odsoulupofunk » piątek 24 lis 2006, 13:00

jest w oryginalnych grid edit k to nie ma ? ale powiedzcie jak zinstalować program ten...mały plik bin i co nim robić ?

ODPOWIEDZ